Indeplinirea atributiilor referitoare la organizarea inmormantarii nu este suficienta pentru rudele defunctului. Biserica Ortodoxa are niste cutume foarte bine stabilite atat in ceea ce priveste ritualul si slujba de inmormantare si de pomenire imediat dupa deces, cat si in ceea ce priveste parastasele organizate la 3, 6, 9, 40 de zile, 3, 6, 9 luni si 1 an.
Un lucru foarte important pe care trebuie sa il cunoasca rudele defunctilor este legat de pomenirea mortilor in Postul Mare, adica in Postul Pastelui.
Dupa ritualul de inmormantare care poate fi organizat cu mult mai usor cu ajutorul firmei Funerare Ieftine care ofera inclusiv servicii funerare non stop sector 2, misiunea membrilor familiei se extinde la organizarea pomenirilor la diferite perioade de timp sau cu ocazia unor sarbatori. Slujbele de pomenire realizate in biserica alina suferinta celor ramasi in viata, iar randuiala crestina este menita sa ajute sufletul sa treaca mai usor in lumea de dincolo.
Conform traditiei ortodoxe, pomenile pentru cei adormiti reprezinta atat dragostea si respectul pentru Dumnezeu, cat si pentru aproape. Pentru Biserica Ortodoxa, milostenia este foarte importanta, iar pomenile oferite celor care au nevoie de sprijin sunt acte care au rolul de a ridica sufletul defunctului la cer. Aceste pomeniri trebuie efectuate de prieteni si de apropiati, de rude, iar cei ce primesc pomana sunt de regula oameni mai amarati sau fara posibilitati materiale impresionante.
Ofrandele se ofera sub forma de colaci, coliva, capete, vin si mancare de dulce sau de post pentru ca rudele defunctilor sa se asigure ca sunt indeplinite toate randuielile Bisericii privind pomenirea mortilor.
In Postul Mare sau Postul Pastelui, o perioada de reculegere si rugaciune, este importanta si pomenirea celor trecuti in nefiinta. Aceasta perioada este cunoscuta ca fiind un timp al regasirii spirituale si al rugaciunii. In ceea ce priveste pomenirea mortilor, aceasta se realizeaza in fiecare sambata din post. In traditia crestina sunt mentionate doua zile cu o insemnatate deosebita in aceasta perioada, si anume Sambata de dinaintea Floriilor si Joia Mare.
Asadar, conform obiceiurilor, pomenirea celor adormiti este realizata in a doua, a treia si a patra sambata din Postul Mare, cand sunt realizate cantari si slujbe speciale. In acest sens rudele defunctilor pregatesc coliva, vin, colaci, placinte de post, pentru cei adormiti sau pot apela la servicii de catering sau la firma de pompe funebre sector 2 pentru a obtine cele mai bune preparate in amintirea celor trecuti in nefiinta.
In concluzie, conform Bisericii Ortodoxe, pomenirea mortilor este o datorie sufleteasca a crestinilor, indeosebi in Postul Mare, cand reprezinta o dovada de milostenie, grija si iubire. Parastasele sau slujbele de pomenire sunt prilejuri de aducere aminte a celor decedati si de cinstire a memoriei lor.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro