Tehnologia VMAT Elekta este cea mai performanta metoda de radioterapie disponibila in lume la ora actuala. Prin utilizarea unui fascicol de radiatii foarte precis orientat catre tinta tumorala, noua tehnologie permite reducerea de aproximativ 5 ori a timpului de expunere a pacientului la radiatii, scazand radical toxicitatea tratamentului si asigurand o mai buna protectie a organelor sanatoase. Prin aceasta tehnologie, Centrul de Radioterapie Amethyst pune la dispozitia pacientilor din Romania o metoda de tratament de ultima generatie care, pana in prezent, putea fi efectuata doar in strainatate.
“In fiecare an, mii de pacienti din Romania sunt nevoiti sa apeleze la serviciile clinicilor din strainatate pentru a-si putea urma tratamentul. Centrul de Radioterapie Amethyst reprezinta, din aceasta perspectiva, o solutie prin care pacientii oncologici romani se pot trata intr-o clinica moderna, unde au acces la tehnologii de ultima generatie si de standarde internationale fara sa fie nevoiti sa plece din tara, departe de casa si familie”, declara Prof. dr. Christian I. Chiricuta, directorul medical al Centrului Amethyst.
Primul Centru de Radioterapie Amethyst este deschis la Bucuresti si este accesibil pacientilor din intreaga tara. Activitatea clinica este sustinuta de o echipa medicala formata din 30 de specialisti care asigura o asistenta completa pacientului, de la diagnostic, la tratament si follow-up privind serviciile medicale prestate prin partenerii Amethyst. Centrul medical include doua acceleratoare lineare (LINAC) cu o capacitate de 100 pacienti/ zi, o clinica de oncologie medicala cu 10 paturi si poate asigura tratament specific pentru aproximativ 30 de pacienti pe zi.
In prezent, in Romania functioneaza doar trei centre private de radioterapie, in conditiile in care numarul pacientilor care au nevoie de tratament prin radioterapie creste in fiecare an. Rata de crestere a cazurilor de cancer s-a marit continuu in ultimii ani, devenind a doua cauza a mortalitatii in Romania, dupa bolile cardiovasculare. Anual, in jur de 70.000 de noi pacienti din Romania sunt diagnosticati cu cancer, numarul total al pacientilor inregistrati cu cancer fiind de 450.000, din care 45.000 mor anual. Datorita programelor de screening insuficiente, 70% din tumorile maligne diagnosticate sunt in fazele 3 si 4 ale bolii*. Conform Ministerului Sanatatii, aproximativ 50% dintre bolnavii diagnosticati cu cancer sunt rezidenti in regiunile de sud ale tarii.
In Romania, numai 10 spitale din cele 17 dotate cu sectie de radioterapie ofera servicii de radioterapie. Potrivit studiului ESTRO, Uniunea Europeana recomanda o medie de 6 LINAC la 1 milion de locuitori (1 LINAC pentru 167.000 de locuitori). Se estimeaza ca numai un sfert din totalul pacientilor care necesita radioterapie au acces la tratament. Cel mai adesea, aceasta situatie se datoreaza lipsei echipamentelor medicale si personalului de specialitate.
La nivel global, radioterapia este inclusa in schema de tratament a 7 din 10 pacienti diagnosticati cu cancer. Datorita progreselor tehnologice, radioterapia a cunoscut dezvoltari spectaculoase cu impact major in terapia curativa a bolnavilor. Astfel, intre 1950 si 2012, numarul pacientilor oncologici tratati prin radioterapie a crescut de 100 de ori.
Centrul de Radioterapie Amethyst asigura servicii medicale personalizate de medicul curant al pacientului oncologic, rezultatul fiind un plan de tratament conform protocoalelor internationale NCCN. Serviciile medicale prestate de Amethyst sunt radioterapie curativa, radioterapie paliativa, ortovoltaj, chimioterapie, comisie oncologica, consiliere psihologica, terapia durerii si nutritie.
Echipa medicala este condusa de prof. dr. Ion-Christian Chiricuta care a profesat 30 de ani in Germania, in cadrul unor institute de oncologie cu renume internaţional si a condus o echipa de radiologi in cadrul Universitaţii Wurzburg din Germania. Reintors in Romania, ca Director Medical al Centrului de Radioterapie Amethyst, a format si pregatit o echipa puternica si unita de medici radioterapeuţi, fizicieni, tehnicieni care colaboreaza pentru a asigura cel mai bun tratament pentru pacienţii oncologici. Concret, aceasta echipa se reuneste in sedinţe zilnice (Comisie Oncologica), pentru a evalua si decide planuri de tratament pentru noii pacienţi, potrivit protocoalelor internaţionale. Aceste sedinţe stau la baza tuturor deciziilor de tratament oncologic din cadrul centrului. Forumuri de decizie similare sunt implementate in cele mai performante institute de oncologie din intreaga lume.
Centrul are sediul in Otopeni, judetul Ilfov.
Pentru trimestrele III si IV ale anului 2013, este planificata deschiderea a doua noi centre similare in Cluj si Timisoara.
*Sursa - Globocan
LINAC - Accelerator linear
ESTRO - Societatea Europeana pentru Radioterapie si Oncologie
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro