„Abecedarul de Nutriţie”, scris de prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române, în colaborare cu dr. Cristina Niţă şi dr. Anca Crăciun ne învaţă cum să alegem alimentele şi cum să le preparăm pentru ca mâncarea să fie sănătoasă, hrănitoare şi gustoasă. „Abecedarul de Nutriţie” ne învaţă că prepararea hranei trebuie făcută după regula celor „3S” : SIMPLU, SIGUR, SĂNĂTOS!
Primii paşi pentru respectarea acestei reguli constau în aprovizionarea cu cele mai sănătoase alimente şi în prepararea corectă a acestora.
„Pentru ca deliciile culinare pe care le gătim să îşi păstreze calitatea esenţială, respectiv pentru a rămâne sănătoase şi după preparare, trebuie să respectăm o serie de principii de gastrotehnie. De exemplu, tehnicile de preparare a mâncărurilor, preferate şi recomandate de noi, ca nutriţionişti, includ pregătirea cărnii şi legumelor pe grătarul electric, în cuptor, prin fierbere sau în vasele de gătit la aburi. Pastele ar trebui fierte, însă nu trebuie să se inmoaie complet, acest detaliu fiind important pentru reducerea indicelui glicemic al pastelor şi al orezului. Nu în cele din urmă, conservarea fructelor şi legumelor trebuie să fie făcută prin congelare sau deshidratare. Odată respectate aceste reguli minime nu vor exista probleme de alimentaţie”, a declarat dr. Cristina Niţă, colaborator al „Abecedarului de Nutriţie”, Şef Lucrări UMF Iuliu Haţieganu Cluj-Napoca.
Contaminarea produselor alimentare cu bacterii poate cauza boli grave, chiar fatale. De aceea, gătitul şi mâncatul sănătos au la bază câteva reguli stricte de igienă. Pentru ca regula „3S”: simplu, sigur, sănătos să fie respectată, trebuie acordată o atenţie deosebită siguranţei alimentare şi ustensilelor folosite la gătit.
„Abecedarul de Nutriţie” ne învaţă că principalele reguli de igienizare a alimentelor se referă la grija pentru siguranţa alimentelor, de aceea, trebuie să ne asigurăm că acestea sunt proaspete sau în termenul de valabilitate. Alte condiţii de igienizare sunt spălarea mâinilor înainte şi după manipularea alimentelor şi evitarea principalelor surse de bacterii din bucătărie precum tocătorul, buretele de vase şi prosoapele de bucătărie. De asemenea, dr. Cristina Niţă ne recomandă să ţinem cont că decongelarea alimentelor trebuie să se facă lent, în 1-2 zile, iar prepararea termică trebuie să fie făcută la temperaturi adecvate, respectiv 65⁰ C pentru peşte şi la minim 80⁰C pentru carnea de pui, porc sau vită.
Cum ar trebui să arate farfuria sănătoasă? Răspunsul îl veţi găsi în paginile „Abecedarului de Nutriţie”, probabil cea mai importantă carte de nutriţie de la specialişti pentru publicul larg, împreună cu sfaturi şi ponturi pentru o alimentaţie sănătoasă.
Dr. Cristina Niţă aşteaptă întrebările dumneavoastră pe adresa [email protected].
Persoana de contact
Nume: Diana Nanciu
Email: [email protected]
Telefon: 0733.011.109
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro