Fiecare tip de transplant (de ficat, de inimă, renal) a beneficiat de o sesiune de discuţie şi analiză în detaliu iar pentru prima dată, Congresul Romtransplant a cuprins în structura sa ştiinţifică sesiuni distincte pentru Transplantul de celule şi Transplantul de ţesuturi.
În România sunt 5 donatori la milionul de locuitori, în condiţiile în care media europeană este de 20 donatori. În ultimele 4-5 luni, toţi donatorii de la care s-a prelevat ficatul au fost din două spitale: Spitalul Judeţean Oradea şi Spitalul Judeţean Timişoara, aspect care evidenţiază că potenţialul de donare este mare şi pentru celelalte spitale. În momentul de faţă, pentru transplantul hepatic, pe lista de aşteptare sunt aproximativ 300 de bolnavi, în condițiile în care anul trecut s-au efectuat 65, iar anul acesta se aşteaptă între 75 si 80 de operaţii de transplant hepatic.
Referitor la transplantul cardiac, acesta nu s-a mai realizat în România de când cu decizia Guvernului din data de 9 martie 2011, când a fost închis Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, instituţie performantă, în special prin două activităţi: activitatea de transplant şi chirurgia cardiacă la nou-născut şi sugar. Înainte de anul 2011, cele mai multe transplanturi cardiace au fost în număr de 6-7 pe an, aspect influenţat de numărul de donatori. În acest context, la Târgu Mureş s-au făcut 49 de transplanturi iar la Spitalul Floreasca din Bucureşti, s-au executat 40.
Declaraţii de Presă:
Prof. Dr. Irinel Popescu
Preşedinte Congres Romtransplant 2012
“Din punct de vedere al numărului în programul de transplant hepatic, acesta a crescut de la an la an, rezultatele menţinându-se la aceeaşi cotă cu cea internaţională. Programul nostru este foarte bine inserat la nivel european, de aceea şi examenul european de transplant se desfăşoară la Bucureşti, tocmai pentru că în momentul de faţă, a devenit un program echivalent oricărui program european, atât ca număr de procedee, cât şi ca rezultate.”
Prof. Dr. Radu Deac
Vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale din România
“Am constatat cu satisfacţie că în toţi aceşti ani de când un grup de medici entuziaşti au iniţiat transplantul pe organe solide, Congresul Romtransplant a fost un foarte bun prilej de a analiza activitatea de transplant la nivelul ţării. România nu mai este o pată albă pe harta transplantului în Europa deşi ne-am fi dorit mult mai mult; transplantele renale au ajuns la ordinul miilor, transplantele hepatice la ordinul sutelor iar transplantele cardiace la nivelul zecilor. Oricum, existenţa Asociaţiei Romtransplant este o dovadă că activitatea de transplant este productivă, că salvează vieţi de bolnavi şi, poate şi mai important, este că aceşti pacienţi duc o viaţă normală, cu o calitate a vieţii remarcabilă. Astfel, s-a îndeplinit unul din principiile supreme ale asistenţei medicale în România: în primul rând siguranţa bolnavului, în al doilea rând satisfacţia pacientului iar în al treilea rând satisfacţia personalului medico-sanitar. Toate acestea converg spre ridicarea calităţii serviciilor medicale, atât de mult dorită de populaţia ţării în sistemul medical.”
Dr. Victor Zota
Președinte al Fundației pentru Transplant, Coordonator Național al Agenției Naționale pentru Transplant
“În prezent realizăm un program de colaborare cu Republica Moldova pe partea de transplant, dânşii structurându-şi legislaţia după modelul nostru. Astfel, la sfârşitul lunii octombrie - începutul lunii noiembrie 2012, Domnul Prof. Dr. Irinel Popescu, în calitate de expert european, va merge la Chişinău pentru a instrui medicii de acolo cu privire la efectuarea unui transplant hepatic; acest lucru reprezintă o recunoaştere a Şcolii Româneşti de Transplant. De un an de zile există şi în Republica Moldova o Agenţie Naţională de Transplant, agenţie a cărei funcţionare se face după modelul Agenţiei Naţionale de Transplant din România.”
Dr. Crina Ştefănescu
Președintele Asociaţiei Bolnavilor Transplantaţi Hepatic LIVERTRANS
“Prezenţa Asociaţiei Transplantaţilor de Ficat din România la o reuniune a marilor profesionişti din domeniu este onorantă şi este rodul relaţiilor parteneriale dintre echipa medicală implicată în transplant hepatic coordonată de D-nul Prof. Dr. Irinel Popescu şi asociaţie. Transplantul hepatic este unul dintre miracolele medicale şi noi suntem fericiţii beneficiari ai acestui act terapeutic care îmbină munca dedicată a medicilor, cu generozitatea familiilor donatoare. Dezbaterile ştiinţifice, schimbul de idei şi practici medicale ne bucură, pentru că, în final, ele duc la prelungirea şi îmbunătăţirea calităţii vieţii noastre, a pacienţilor.”
Vă invităm să vizitaţi website-ul oficial al Congresului www.romtransplant2012ro.
Contact presă: Andreea Grigoroșcuță, [email protected], 0722 329 183
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro