Campania antidiscriminare are misiunea de a combate prejudecatile despre persoanele de etnie roma si despre capacitatea acestora de a deveni profesionisti cu inalta calificare.
Mircea Toma, presedinte ActiveWatch: ”Dupa 600 de ani de robie, eliberarea romilor s-a produs fara o asistenta care sa le asigure tranzitia catre o conditie sociala egala cu a celorlalti cetateni. Au ramas marginali si stigmatizati ca marginali. Marginalizarea genereaza saracie, saracia - delincventa, iar delincventa consolideaza stigma. Acest cerc vicios poate fi spart cu o interventie din exteriorul sau: copiii nascuti in marginalitate sa fie sprijiniti pentru a accede la educatie in conditii de normalitate.”
Mugur Ciumageanu, psiholog: „Daca vreti, eu percep discriminarea ca pe o infectie care se ia pe calea aerului si care se vindeca pe calea inimii. Daca zilnic cei din jur ii aplica unui copil etichete ca „hot”, „prost”, „nespalat”, acel copil va incepe sa cedeze si sa creada in aceasta imagine a lui. Practic, inceteaza sa lupte si se va comporta asa cum se asteapta ceilalti. Cred ca este timpul sa ne uitam la copilul rom ca la o persoana in devenire, inlaturand „regula” pe care o avem noi in minte despre etnia acestuia. Adica sa-i dam libertatea de a se dezvolta pe deplin.”
La intalnire, profesionistii romi au povestit celor prezenti cum au reusit sa depaseasca nenumaratele obstacole sociale pentru a deveni ceea ce sunt astazi.
GEORGE LACATUS, jurnalist de investigatie, provine dintr-o familie de rudari din Ramnicu Sarat si face parte din prima generatie cu studii superioare din familia sa. A fost printre printre primii din clasa si a mers la olimpiade in fiecare an. A urmat cursuri de jurnalism la Centrul pentru Jurnalism Independent si acum lucreaza in presa centrala. “Sunt multi tineri din familii rome sarace care, fara un stfel de ajutor, nu ar putea sa-si indeplineasca un vis. Acest program este o sansa de care tinerii ar trebui sa profite”, a declarant George Lacatus.
LOREDANA DUMITRU, prezentator TV si reporter, face parte dintr-o familie de romi in care invatatura este foarte importanta, fiind incurajata sa tinteasca cat mai sus. De la 11 ani si-a dorit sa devina prezentator de stiri. La 19 ani a filmat prima sa emisiune.
DANIEL GANGA, a terminat Facultatea de Teologie Ortodoxa si in prezent este preot. Inca de mic, si-a dorit foarte mult sa invete, de dragul familiei, ”de dragul celor din neamul romilor”. Crede ca daca se implica personal si pune o particica din sufletul sau, poate schimba soarta semenilor sai.
CORNEL GURGU, student la medicina si bursier, a fost adesea victima unor acte de discriminare, dar si-a pastrat determinarea de deveni medic. Acum este student la medicina si bursier al proiectului O generatie de specialisti romi in domeniul medical. “E greu sa te sustii fara sprijin in timpul facultatii, salut aceste oportunitati. Pentru mine era o posibilitate foarte mica de a merge la medicina. Cu ajutorul acestor burse, suntem aproape 100 de romi care intram in sistemul saninar. Sper ca asta va facilita accesul romilor la serviciile de sanatate si ca va modifica perceptii pe termen lung.” A spus Cornel Gurgu, in timpul intalnirii.
Campania “Profesionisti romi in domeniul medical” abordeaza discriminarea din prisma efectelor pe care aceasta le are: promovarea zilnica a unor stereotipuri are efecte pe termen lung asupra romilor si poate duce la blocaje in dezvoltarea personala si profesionala a acestora. De aceea, campania este parte a unei strategii mai ample, care presupune acordarea de burse academice tinerilor romi care isi doresc o cariera in domeniul medicinei.
Campania este o componenta a proiectului O generatie de specialisti romi in domeniul medical, derulat in Romania de ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei in parteneriat cu Roma Education Fund Romania, Asociatia Medicilor Rezidenti, Centrul Romilor pentru Politici de Sanatate – SASTPEN si Open Society Institute. In cadrul proiectului este implementat un mecanism de susţinere a tinerilor apartinand minoritatii rome prin oferirea de pregatire academica si scoaterea la concurs a peste 400 de burse in domeniul medical in anii scolari 2011-2013. Pana acum, 80 de tineri au devenit bursieri la facultati de medicina si farmacie si scoli postliceale sanitare, iar 103 elevi beneficiaza de burse si sesiuni de pregatire pentru sustinerea examenului de admitere in institutii de invatamant din domeniul medical.
Mai multe detalii pe www.profesionistiromi.ro si www.burseromi.ro.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro