Rezultatele prezentate luni, 24 noiembrie 2011, la Conferinta de incheiere desfasurata la hotelul Marriott din Bucuresti, arata faptul ca proiectul a fost un succes recunoscut chiar la nivel european in aceasta toamna. European Institute of Public Administration (EIPA) a acordat premiul European Public Sector Award (EPSA) 2011 pentru cele mai bune practici promovate in cadrul Retelei nationale a expertilor locali romi, mecanism de sprijin in implementarea masurilor de incluziune sociala a romilor, grup vulnerabil supus excluziunii sociale. „Este un proiect de succes, deoarece pentru prima data in Romania s-au format 210 experti locali pe problemele romilor, pe toate domeniile necesare desfasurarii activitatii, inclusiv pe accesare de fonduri europene, a declarat dl Ilie Dinca, Presedintele Agentiei Nationale pentru Romi. Este un proiect de succes, pentru ca avem certitudinea ca acesti experti vor ajuta la dezvoltarea comunitatilor locale. Ei au reusit, prin pregatirea si experienta acumulata, sa se ridice la un nivel foarte bun, dovedit prin planurile de actiune locala facute. Remarcabil este faptul ca multe dintre aceste planuri s-au concretizat in proiecte pentru care acum se pot obtine finantari.”
La Conferinta de incheiere a proiectului au fost invitati si cativa experti locali sa prezinte rezultatele personale realizate in comunitate. „Cel mai important lucru pe care l-am facut a fost faptul ca oamenii au inteles ca au un reprezentant in administratia publica locala. Daca la recensamantul din 2002, in comuna Ganeasa, au fost inregistrati 220 romi, acum si-au recunoscut oficial apartenenta 1.178 de romi. In aceste conditii, altfel se vor putea face planuri strategice si altfel vom putea accesa fonduri pentru incluziunea sociala a romilor”, a declarat Costel Lupu, expert local pe problemele romilor. Bilantul facut la finalul proiectului arata ca expertii au elaborat 500 de propuneri de finantare pentru implementarea masurilor de incluziune sociala cuprinse in planurile de actiune locala. Cu ajutorul materialelor informative realizate in proiect, expertii locali au organizat mini-campanii de constientizare asupra necesitatii diminuarii excluziunii sociale si utilitatii reprezentarii romilor in structurile de decizie. Prin intermediul acestor mini-campanii, dar si al emisiunilor tv si articolelor de presa, peste 130.000 de persoane au fost informate despre efectele negative ale discriminarii si segregarii romilor, cat si asupra necesitatii incluziunii grupurilor vulnerabile.
„Bunele practici acumulate si rezultatele obtinute sunt evidente care au determinat multi dintre reprezentantii primariilor din localitatile beneficiare sa fie interesati de angajarea expertilor pe problemele romilor dupa finalizarea proiectului. Sustenabilitatea reprezinta un obiectiv important, nu numai pentru ca este o cerinta a proiectului, dar si pentru ca experienta si competentele expertilor locali pe problemele romilor trebuie valorizate prin continuarea activitatii si planurilor initiate de ei”, a declarat Adrian Bodonea, managerul proiectului.
Conferinta de incheiere a fost un prilej de trecere in revista a celor mai importante activitati si rezultate obtinute pe parcursul celor trei ani, dar si o buna ocazie de a propune noi directii de continuare a acestui drum, pentru a creste sansele minoritatii romilor la un trai mai bun, la educatie si la implicare sociala.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro