Starile depresive sau anxioase pot fi declansate de factori de mediu, insa marile tulburari psihice au la baza si alte cauze, de obicei de natura genetica. Exista o predispozitie care poate determina o afectiune psihica, chiar si in contextul existentei unor factori stresanti.
In perioada 20-24 septembrie 2010, pe SanatateaTV.ro vor putea fi urmarite o serie de emisiuni care aduc in discutie particularitatile afectiunilor psihice, precum si cauzele care le pot determina. Printre acestea amintim: „Atacurile de panica”, „Depresia – diagnoza si tratament” sau „Bolile psihice majore. Conditii de transmitere ereditara”.
Totodata, articolele postate pe www.sanatateatv.ro in „Saptamana afectiunilor psihice” vor face referire la: „Schizofrenie”, „Boala Alzheimer”, „Boala maniaco-depresiva”, „Comportamentul obsesiv-compulsiv” sau „Tulburarile de personalitate”.
In fiecare an, pe data de 21 septembrie, in intreaga lume se celebreaza Ziua Internationala Alzheimer.
Pe langa boala Alzheimer, alte afectiuni psihice sunt: schizofrenia, boala maniaco-depresiva, boala obsesiv-compulsiva sau depresia. Cea din urma poate fi considerata un fenomen cu cea mai mare raspandire in intreaga lume
In stiinta genetica functioneaza un concept, si anume eritabilitatea, care indica masura in care factorii genetici contribuie la declansarea unor tulburari psihice.
„Dintre toate bolile psihice care au o puternica componenta genetica, boala maniaco-depresiva este cea mai penetranta. In cazul in care un parinte este afectat, atunci copilul prezinta un risc de 20% de a o mosteni. Boala bipolara (obsesiv-compulsiva) are o particularitate, spre deosebire de celelalte boli psihice: riscurile de transmitere sunt puternic legate de varsta de debut a bolii la pacientul respectiv”, a declarat dr. psih. Maria Serbanescu de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. dr. Alexandru Obregia” din Bucuresti.
In ceea ce priveste numarul persoanelor care sufera de astfel de afectiuni, dr. psih. Maria Serbanescu a adaugat ca in orice populatie din lume schizofrenia are o prevalenta de pana la 1%. In ceea ce priveste boala bipolara 1 (episoade de manie si depresie), conform studiilor, aceasta nu are in nicio populatie o prevalenta mai mare de 0,5%, maxim 1%. In schimb depresia majora unipolara are o prevalenta diferentiata puternic dupa sexul individului si anume 15% la femei si 7-8% la barbati. Totodata la boala bipolara 1 si schizofrenie nu exista o diferenta de sex.
Imprevizibilitatea este una dintre caracteristicile anumitor boli ale psihicului uman, un exemplu in acest sens fiind atacurile de panica.
„Atacul de panica este ca un cutremur pe care nu il anunta nimeni. Vreau sa distrug prejudecata conform careia atacuri de panica ar face doar fricosii si anxiosii. Atacurile de panica pot aparea la oricine si dureaza putin. In circa 10 minute de la declansare, un atac de panica de tip standard se remite ca un cutremur care poate avea ulterior replici usoare”, spune prof. dr. Dan Prelipceanu, Director Cercetare-Dezvoltare in cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. dr. Alexandru Obregia” din Bucuresti.
Cu toate ca pentru bolile psihice exista in prezent numeroase tratamente medicamentoase si chiar terapii care trebuie adaptate la forma depresiei si individualizate pentru fiecare pacient in parte, un rol important il au si oamenii care il inconjoara pe cel ce poate suferi de o afectiune psihica. Specialistii sustin ca vorbele bune, intelegerea, empatia sunt de un real folos pentru a-l ajuta pe cel ce se confrunta cu o astfel de problema, sa se detaseze de gandurile negative si sa imbratiseze o perspectiva optimista asupra vietii.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro