Alimentele si bauturile pe care le consumam zilnic – indiferent daca sunt reci sau fierbinti- ar trebui alese conform constitutiei si conditiei fiecarei persoane in parte. Consumul necorespunzator va duce la energie excesiva in corp si va disturba echilibrul yin-yang. O dieta bine planuita ajuta organismul sa functioneze intr-un mod optim si asigura o buna recuperare in urma unei boli. Chinezii au o istorie lunga in modalitatea de consum al alimentelor si au acumulat multa experienta in a sti ce restrictii exista. Iata unele contraindicatii:
Nu ar trebui amestecate/mancate cu:
Carnea de porc: Radacina de lemn dulce, hrisca, caras, fasole de soia, coriandru, ficat de miel, prepelite, melci
Carnea de pui: Prune, mustar, orez lipicios, crap
Carnea de vita: Usturoi, castane
Carnea de miel: Carne de porc, prune, hrisca, otet
Carne de vanat: Pestele somn
Oua: Fasole de soia, ceapa verde, rosii dulci, carne de iepure, crap
Lapte: Peste, spanac, alimente acre
Crap: Mancare sarata, oua, carne de porc, carne de pui, dovleac
Prune: Oua, carne de pui, carne de rata, zahar, macrou
Spanac: Castraveti, branza, fasole, lapte
Telina: Castraveti, scoici, crab
Conform medicinei traditionale chinezesti, efectele adverse care rezulta din combinarea la o masa a acestor alimente includ acumularea de pierderi metabolice, boli sau recidive ale unor boli anterioare, eruptii ale pielii sau chiar stagnarea qi-ului (energia vitala).
Restrictii ale dietei in anumite conditii de sanatate
Principiul de baza in medicina chineza traditionala este ca atunci cand o persoana sufera de o anumita afectiune sau ia medicamente, ar trebui sa evite anumite alimente. De exemplu, o persoana care sufera de transpiratie excesiva trebuie sa se abtina de la a manca mancare sarata si o persoana care sufera de diaree cronica trebuie sa evite dieta bogata in grasimi. Doctorii medicinei chineze sfatuiesc pacientii sa ia in considerare urmatoarele lucruri:
- In timpul recuperarii dupa o boala, oamenii au in general apetit scazut de mancare. Ei ar trebui sa manance mese mici si sa scada cantitatea de cereale si produse din grau.
- Pacientii care sufera de diaree trebuie sa evite mancarurile si bauturile reci, si sa limiteze cantitatea de fructe si legume crude.
- Cei care au hipertensiune, dibet, obezitate, astm si probleme cardiovasculare trebuie sa limiteze cantitatea consumata de uleiuri, grasimi, prajeli si chiar organe de animale.
- Persoanele care sufera de gura uscata, tuse seaca, imbujorare puternica sau scaun tare trebuie sa evite mancarurile fierbinti si iuti precum ceapa, ghimbir, usturoi, piper, vinul si tigarile.
- Alimentele care “blocheaza” se refera la acele produse care provoaca o recidiva a unei boli sau declanseaza probleme de sanatate preexistente unui persoane. De exemplu, hrisca, fasolea, capul de pui, gasca, si capul de porc nu sunt recomandate in general celor care au astm, convulsii febrile, probleme cu pielea, in timp ce varza si coriandrul ar trebui evitate la debutul pojarului.
Trebuie sa stiti ca restrictiile alimentelor date de medicina chineza traditionala au referiri generale; pot avea rezultate diferite de la o persoana la alta si efectele lor nedorite pot fi eliminate prin gatire.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro