Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR) a organizat în data de 06 Noiembrie 2013, la Ateneul Român (Filarmonica George Enescu), cea de a XXI-a ediție a TOPULUI NAȚIONAL AL FIRMELOR PRIVATE DIN ROMÂNIA – TOP 2012, eveniment deosebit de important pentru mediul de afaceri, care asigură recunoasterea meritelor întreprinzătorilor si promovarea celor mai performante întreprinderi, transpunând bunele practici internaționale în domeniu, cu o tradiție îndelungată si care este recunoscut la nivel european si internațional (de către Uniunea Europeană a Artizanatului si a Întreprinderilor Mici si Mijlocii - UEAPME si de către Asociația Mondială a Întreprinderilor Mici si Mijlocii - WASME).
Printre personalitățile care au participat la festivitatea de premiere a întreprinzătorilor s-au numărat:
1. Dl. Traian Băsescu, Presedintele României
2. Dl. Andrei-Dominic Gerea, Ministrul Economiei
3. Dl. Florian Costache, Presedinte Consiliul Economic si Social
4. Dl. Dumitru Dan Enache, Secretar de Stat, Ministerul Economiei
5. A.S.R. Prințul Paul al României si Prințesa Lia
6. Dna. Domnica Băghină, Presedinte CECCAR.
A fost transmis un mesaj din partea Primului-ministru, dl. Victor Ponta si s-au prezentat mesaje video din partea domnului Daniel Calleja Crespo, Directorul General al Directoratului General Întreprinderi si Industrie, Comisia Europeană precum si a domnului Henri Malosse, Presedintele Comitetului Economic si Social European (CESE).
Dl. prof.univ.dr. Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, a menționat că ediția din acest an a Topului a relevat din punct de vedere al performanțelor o situație asemănătoare cu cea din anul precedent. “Organizarea Topului firmelor are ca scop, ca în fiecare an, evidențierea aportului determinant pe care agenții economici, de toate mărimile, îl au la dezvoltarea economiei, la crearea de produse si servicii, la asigurarea de locuri de muncă. Mai puțin de jumătate dintre firme reusesc să genereze profit, iar performanțele celor mai bune firme la toate categoriile manifestă în general o tendință de aplatizare.
Este însă pozitiv faptul că există un număr apreciabil de companii care, la indicatorii luați în calcul: productivitate, profit, cifra de afaceri si performanță economică generală, au niveluri ridicate, apropiate de cele din anii precedenți. În plus, ca în fiecare an am identificat firme care au realizat performanțe foarte bune în anumite domenii – inovare, export, calitatea produselor, etc.”
E.S. dl. Traian Băsescu, Presedintele României a specificat că, “dacă vrem să avem o garanție a cresterii economice, ea trebuie îndreptată, ca speranță, dar si ca sprijin, către investitorul autohton. (...) Procesul de reducere a aparatului de stat trebuie să continue pentru a da sansă exact economiei reale. (...) Trebuie să găsim soluții ca mediul de afaceri să aibă o atmosferă cât mai confortabilă din punct de vedere al numărului de taxe, de impozite si al obligațiilor față de stat în general”. “Cele două probleme, finanțarea IMM-urilor si costul ridicat al energiei, vor trebui să-si găsească soluții nu numai la nivel național, dar si la nivel european pentru că mediul de afaceri din România nu este izolat, nu e o insulă.” a mai precizat dl. Presedinte Băsescu. Cu acest prilej domnia sa a anunțat că, începând cu 1 ianuarie 2014, odată cu începerea noului exercițiu bugetar, s-au creat foarte multe instrumente de finanțare a întreprinderilor mici si mijlocii, cel mai tentant si probabil, cel mai eficient, care ține strict de Guvernul României, fiind sistemul de garantare a finanțării întreprinderilor mici si mijlocii din fondurile de coeziune prin care România are, pentru exercițiul financiar următor, 2014 - 2020, alocate circa 23 de miliarde fonduri de coeziune, orice stat din Uniunea Europeană având dreptul să utilizeze bani din fondurile de coeziune pentru întreprinderi mici si mijlocii, în mod direct sau putând să-si multiplice resursele puse la dispoziție întreprinderilor mici si mijlocii, renunțând în primă fază la parte din banii de coeziune.
Dl. Prim-ministru Victor Ponta a transmis un mesaj întreprinzătorilor participanți la Topul Național al Firmelor Private din România, prin care a precizat că “am făcut eforturi pentru plata arieratelor către mediul privat, am încercat ca, prin accesarea de împumuturi externe, să permitem băncilor să crediteze companiile autohtone, am acordat plăți anticipate din buget pentru ca proiectele din fonduri europene pe POS CCE să meargă înainte, facem eforturi pentru rambursarea TVA într-un termen rezonabil. De asemenea vom începe derularea schemei privind ajutorul de minimis acordat IMM-urilor, promițându-vă că întregul proces va fi unul transparent. Pe cât posibil pentru perioada care a trecut, am redus birocrația si am continuat politica de scădere a numărului de taxe pe care le plăteste mediul privat.”
În cadrul discursului domniei sale, dl. Andrei - Dominic Gerea Ministrul Economiei, s-a referit la importanța consolidării capacității întreprinderilor mici si mijlocii, în scopul cresterii competitivității lor, invitând, pe această cale, mediul de afaceri să participe la dezbaterea publică pe tema Strategiei Naționale de Competitivitate. De asemenea, printre temele abordate de ministrul economiei, a fost si cea referitoare la măsurile de promovare a exporturilor si accesul pe alte piețe, care atrag inclusiv reconsiderarea activității reprezentanților economici în rețeaua externă. Acestia trebuie să vină in intâmpinarea nevoilor mediului de afaceri român, să promoveze întreprinderile românesti, să caute parteneri economici care să poată asigura un schimb comercial pe alte baze, care să poată asigura cresterea nivelului de schimburi economice între România si țările partenere.
În cadrul evenimentului au fost premiate societățile comerciale situate pe primele locuri în: Clasamentele Generale la nivel național, pe categorii: microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii si mari, Clasamentul Național pe domenii de activitate - cod CAEN (micro întreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii, mari si nou înființate), Clasamentul Regional (micro întreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii, mari si nou înființate) si au fost acordate mai multe categorii de premii pentru performanțe calitative si /sau cantitative deosebite, dintre care premiile din partea Uniunii Europene a Artizanatului si a IMM-urilor (UEAPME), premiul din partea Asociației Mondiale a IMM-urilor – WASME, premiile Speciale la nivel național si premiile pentru excelență în afaceri.
Festivitatea de premiere a întreprinzătorilor în cadrul celei de-a XXI-a ediții a Topulului Național al Firmelor Private din România a fost finalizată cu aprobarea Rezoluției participantilor, elaborată pe baza unei ample consultări a întreprinzătorilor, în vederea stabilirii celor 10 priorități majore ale mediului de afaceri pentru anul 2014.
Consultarea a avut loc sub forma unui referendum în rândul participanților la eveniment, răspunzând peste 500 de întreprinzători, reprezentând cele mai performante întreprinderi din România, care au evidențțiat următoarele 10 priorități pentru mediul de afaceri:
1. MĂSURI PENTRU CREAREA UNUI MEDIUL MEDIU DE AFACERI FAVORABIL IMM-URILOR privind asigurarea unui mediu de afaceri favorabil si prietenos, a unui cadru legal stabil si predictibil, bazat pe reducerea birocrației; aplicarea celor 3 componente ale reglementării inteligente (smart regulation) la nivel național
2. ADOPTAREA UNEI NOI LEGI PENTRU ÎNTREPRINDERILE MICI SI MIJLOCII
3. RELANSAREA PROCESULUI INVESTIȚIONAL
4. REDUCEREA FISCALITĂȚII si îmbunătățirea Codului fiscal si a Codului de procedură fiscală
5. ÎMBUNĂTĂȚIREA ABSORBȚIEI FONDURILOR STRUCTURALE
6. Crearea prin intermediul progremelor finanțate din fondurile europene, alocate pentru perioada 2014 –2020, a unor FONDURI SIMILARE CU CELE DIN UNIUNEA EUROPEANĂ
7. ÎMBUNĂTĂȚIREA ACCESULUI IMM-URILOR LA FINANȚARE
8. STIMULAREA CREĂRII DE LOCURI DE MUNCĂ ÎN SECTORUL PRIVAT
9. ÎMBUNĂTĂȚIREA LEGISLAȚIEI PRIVIND ACHIZIȚIILE PUBLICE
10. SUSȚINEREA DISTRIBUȚIEI SI COMERCIALIZĂRII PRODUSELOR IMM-URILOR.
Partenerii principali ai evenimentului au fost: Corpul Experților Contabili si Contabililor Autorizați din România (CECCAR) si Casa de vinuri Cotnari.
Partenerul exclusiv al evenimentului pentru domeniul asigurărilor a fost Groupama Asigurări SA.
Partenerul evenimentului a fost Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM.
Sponsorii principali ai evenimentului au fost YMENS si Astra Vagoane.
Sponsorii au fost Benvenuti, Interconstruct, Coral, AEM si Intesa Sanpaolo Bank.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro