Rezultatele proiectului VIVA EASTPART Expozitia Finala

12 decembrie 2013

In cadrul proiectului VIVA EASTPART – “Valorizarea centrelor istorice prin imbunatatirea capacitatii de management pentru localitati de mici dimensiuni in regiunea de Est a Parteneriatului UE”, echipa a raspuns provocarilor identificate in zonele rurale cu centre istorice de mici dimensiuni si cu elemente valoroase de peisaj, incercând sa gaseasca si sa ofere solutii si instrumente inovative de management pentru dezvoltare locala sustenabila, cu accent pus pe actiunile de conservare a patrimoniului cultural material, imaterial si natural.

Obiectivul proiectului a fost legat de fundamentarea, intr-o abordare participativa si integrata, a unor metode de interventie pentru revitalizarea si dezvoltarea teritoriilor cu valori de patrimoniu (centre istorice mici si cadru natural).

Notiunea de ”centre istorice de mici dimensiuni” trebuie intelesa, in cadrul acestui proiect, ca ”unitati individuale alcatuite din grupari de localitati care au dat nastere la peisaje unice, tipice pentru civilizatia adânc inradacinata intr-un teritoriu”. Aceste unitati sunt conectate in teritoriu si in timp, si reprezinta elementul de baza de la care VIVA EAST a dezvoltat un nou concept, denumit ”sisteme culturale teritoriale” (unitati socio-culturale conectate pe fond cultural, istoric, traditional si/sau elemente naturale, incluse intr-o retea teritoriala). Termenul trebuie sa constituie fundamentul pentru un nou model de dezvoltare sustenabila, o strategie teritoriala culturala pentru crestere inteligenta si sustenabila.

VIVA EAST a urmarit, prin actiunile intreprinse, sa adauge valoare patrimoniului cultural folosind o abordare integrata si participativa. Pornind de la o cercetare asupra exemplelor de buna practica de revitalizare pe tremen lung a patrimoniului cultural si de mediu existente in Europa, precum si de la analizarea contextului statelor din Parteneriatul Estic implicate in proiect (Armenia, România si Republica Moldova), grupul stiintific de lucru a elaborat Metodologia VIVA EAST pentru Managementul Sistemelor Culturale Teritoriale. Documentul vizeaza procesele de imbunatatire a patrimoniului cultural si de planificare teritoriala si se adreseaza factorilor de decizie si administratiilor publice.

Pe baza Metodologiei, partenerii proiectului au cooperat in stabilirea de echipe ”Local Champion Teams (actori relevanti la nivel local si din administratia publica) si in elaborarea de baze de date in zonele pilot (Microregiunea Valea Hârtibaciului, Districtul Cahul si Aria Dilijan) impreuna cu grupurile implicate in actiunile proiectului si beneficiarii, printr-un proces integrat si participativ. In urma acestui proces s-a generat o cartografiere a elementelor culturale locale disponibile in cele trei zone pilot, au fost elaborate 3 planuri locale de actiune, au fost semnate 3 pacte locale, s-au implementat 3 proiecte demonstrative (proiecte pilot) si a fost validata Metodologia VIVA EAST.

Proiectul a fost coordonat de catre Asociatia pentru Tranzitia Urbana – România, implementat in parteneriat cu Asociatia Armeana de Ecoturism si Agentia de Cooperare Transfrontaliera si Integrare Europeana din Moldova, si cu asistenta din partea partenerului stiintific Departamentul de Inginerie Civila si Arhitectura al Politehnicii din Bari, Italia. De asemenea, proiectul a pus bazele unei retele internationale, implicând experti din diverse tari europene in activitati de cercetare, dezbatere si diseminare si a pus la dispozitia autoritatilor, stakeholderilor locali si publicului larg o serie de rapoarte si articole.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram