Rolul dietei și al stilului de viață în ameliorarea simptomelor gonartrozei

9 iulie 2024
Autor:
KAIZEN DIGITAL

Gonartroza este o boală degenerativă a articulației genunchiului, caracterizată prin deteriorarea progresivă a cartilajului articular. Procesul degenerativ duce la durere, inflamație și la pierderea funcției articulare. Gonartroza se agravează odată cu trecerea timpului, în special dacă există factori care pot contribui la agravarea sa. Pe de altă parte, există anumiți factori, mai puțin menționați, care pot reduce riscul de agravare a condiției. Printre aceștia se numără și alimentația, care, potrivit specialiștilor, ar trebui să fie echilibrată și să includă alimente bogate în antioxidanți, acizi grași Omega-3 și vitamine din complexul B, C, D și E.

De ce apare gonartroza?

Cauzele gonatrozei includ atât factori genetici, cât și factori direct influențabili, precum obezitatea sau leziunile articulare anterioare. Un factor determinant al gonartrozei este vârsta înaintată, condiția fiind mai frecvent întâlnită la persoanele de peste 50 de ani.

Impactul dietei asupra simptomelor gonartrozei

Deși ar putea fi neglijată de către pacienți, alimentația joacă un rol important în gestionarea simptomelor gonartrozei. Un regim alimentar echilibrat poate contribui la reducerea inflamației și la menținerea unei greutăți corporale adecvate, aspecte importante pentru ameliorarea simptomatologiei. În plus, pacienții cu gonartroză ar trebui să acorde o atenție deosebită alimentației pentru a putea preveni obezitatea, un factor de risc major pentru dezvoltarea și progresia gonartrozei.

 

Alimente recomandate împotriva gonartrozei

Alimentele bogate în acizi grași omega-3, cum ar fi peștele gras (somon, macrou), semințele de in și nucile, sunt cunoscute pentru proprietățile lor antiinflamatoare. Deși numărul studiilor care demonstrează efectele benefice ale anumitor grupe de alimente asupra simptomelor condiției sunt limitate, există dovezi care sugerează că o dietă antiinflamatoare poate reduce inflamația articulară.

Fructele și legumele bogate în antioxidanți, precum vitamina C și E, pot ajuta la protejarea articulațiilor de deteriorarea oxidativă. Consumul de citrice, fructe de pădure, legume cu frunze verzi și nuci este recomandat. În același timp, alimentația persoanelor cu gonartroză ar trebui să conțină alimente bogate în vitamina D și calciu, elemente necesare pentru o bună funcționare a oaselor și articulațiilor.

Cum influențează stilul de viață simptomele gonartrozei?

Un stil de viață activ și echilibrat poate avea un impact pozitiv asupra calității vieții pacienților cu gonartroză. Activitatea fizică regulată este întotdeauna recomandată pentru menținerea mobilității și a forței musculare. Exercițiile ușoare, cum ar fi mersul pe jos sau ciclismul, pot ameliora durerea și rigiditatea articulară.

Prevenirea accidentărilor, în special a leziunilor ligamentului încrucișat anterior (LIA), prin adoptarea unor măsuri simple (purtarea echipamentului adecvat sau adoptarea unei tehnici corecte în timpul activităților sportive) poate contribui semnificativ la reducerea riscului de gonartroză. Pentru a înțelege ce inseamna LIA, consultați un medic specialist în ortopedie. Medicul vă poate oferi mai multe informații despre modul în care leziunile anterioare influențează sănătatea oaselor și articulațiilor, crescând riscul de apariție a gonartrozei.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram