Fuziunea dintre Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă (S.R.A.T.I.) şi Societatea Anesteziologie - Reanimatologie din Republica Moldova (S.A.R.R.M.) a fost momentul central al celei de-a 40-a ediţii a Congresului SRATI, desfăşurat în perioada 14-18 mai 2014, la Sinaia. Fuziunea capătă şi mai multă importanţă pe fondul instabilităţii regionale crescute.
„Ministerul Sănătăţii a achiziţionat şi pus la dispoziţia guvernului Republicii Moldova un număr de cinci autosanitare pentru serviciul protecţiei civile şi situaţiilor excepţionale”, a anunţat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, printr-un mesaj video adresat participanţilor la ediţia aniversară de anul acesta, care s-a bucurat de prezenţa a peste 1.350 de participanţi, ceea ce reprezintă un record pentru acest eveniment.
În principal, fuziunea societăţilor din România şi Republica Moldova implică schimburi de experienţă între specialiştii dintre cele două ţări. S.A.R.R.M. îşi va păstra autonomia în conformitate cu statutul şi legislaţia Republicii Moldova, cu conducere şi cont bancar proprii. Proiectele comune ale celor doua societăţi sunt în curs de detaliere şi punere în practică.
Congresul SRATI a găzduit şi Prima Ediţie a Simpozionului „România Dodoloaţă” a societăţilor de specialitate din cele două ţări. Alte momente importante ale Congresului au fost Al 8-lea Congres Româno-Francez de Anestezie şi Terapie Intensivă, Al 6-lea Simpozion Româno-Israelian de Actualităţi în Anestezie şi Terapie Intensivă şi Al 13-lea Congres al Asistenţilor de Anestezie şi Terapie Intensivă.
„În prezent, Şcoala românească de ATI se bucură de un succes fără precedent, aspect care se datorează şi faptului că unul dintre obiectivele majore şi constante ale S.R.A.T.I. din ultimii ani a fost dezvoltarea relaţiilor de colaborare naţionale, regionale şi internaţionale, obiectiv atins în mod remarcabil şi de Congresul SRATI 2014, prin participarea unui număr record de speakeri străini: 46”, a declarat, la deschiderea Congresului, Prof. Dr. Dorel Săndesc, preşedintele S.R.A.T.I. şi secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Programul Ştiinţific a presupus participarea a 59 de conferenţiari din ţară şi 46 din alte 16 ţări. „Calitatea Programului Ştiinţific este certificată de către Societatea Europeană de Anestezie (ESA) prin ESA endorsment şi de creditarea cu 30 de credite de Educaţie Medicală Continuă de către Colegiul Medicilor din România”, a spus Conf. Dr. Daniela Filipescu, coordonatorul Programului Ştiinţific Congres SRATI şi preşedinte al Societăţii Europene de Anestezie (ESA).
Specialitatea de Antestezie şi Terapie Intensivă este una dintre cele mai dificile şi înregistrează unul dintre cele mai mari deficite de profesionişti. „Avem o profesie care ne lansează permanent multe provocări, iar de-a lungul timpului am demonstrat că nu ceea ce faci este important, ci cum faci acel lucru şi că efectul unor acţiuni comune este mult mai puternic decât tot ce am reuşi să obţinem singuri”, a afirmat Conf. Dr. Şerban Bubenek, preşedintele Simpozionului Româno-Israelian.
Recent, secţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) din 79 de spitale au beneficiat de deblocarea unei Acţiuni Prioritare în valoare de 157,8 milioane de lei, demers la care Prof. Dr. Dorel Săndesc a contribuit semnificativ în calitate de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Contact: Andreea Grigoroşcuţă, [email protected], 0722 329 183
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro