Conform unuei analize facute de www.infomunca.ro ,in ultimii ani, tarile arabe ofera din ce in ce mai multe oportunitati de angajare cetatenilor romani in domenii precum: It, Hoteluri/Turism, Restaurante, Industrii si Productie, Inginerie, Personal Medical/Sanitar, etc. Odata cu micsorarea semnificativa a salariilor din tarile europene si in acelasi timp cu introducerea in unele tari din UE, de noi restrictii pentru cetatenii romani doritori sa obtina un job in strainatate, atentia romanilor a inceput sa se indrepte spre tari precum: Qatar, Bahrain, Dubai, Arabia Saudita, Kuwait, Abu Dhabi. In aceste tari, nivelul de trai a devenit in ultima perioada comparabil cu cel al tarilor dezvoltate din UE.
De obicei, se face o mare greseala in momentul in care oamenii aleg tara unde doresc sa munceasca. Singurul aspect pe care romanii il iau in considerare cand fac aceasta alegere este salariul si de aceea, daca intr-o anumita tara salariul este mare, in general oamenii doresc sa munceasca in acea tara. Acest rationament este total gresit. Pe baza acestui rationament, in capul listei tarilor preferate de romani, inca se afla Marea Britanie. Problemele apar dupa ce se ajunge in Marea Britanie. Doar atunci oamenii observa ca desi salariul este mai mare decat in celelalte tari, costurile necesare asigurarii unui nivel de trai decent sunt imense. Si atunci care este diferenta daca muncesti in Marea Britanie si obtii un salariu de 1500 lire din care ramai cu 500 lire dupa ce iti platesti chiria, masa etc, sau muncesti intr-o tara araba pentru un salariu de 1000 dolari/luna insa toate cheltuielile legate de cazare, masa, transport, asigurari medicale si sociale sunt suportate de catre angajator? Desi foarte putina lume stie acest lucru, traiul in unele tari arabe este la fel de bun sau chiar mai bun decat in multe tari din UE.
Spre deosebire de majoritatea angajatorilor din Europa, companiile din tarile arabe suporta intotdeauna costurile legate de transport ale viitorilor angajati din Romania. Costurile legate de transport sunt suportate atat pentru dus cat si pentru intors, astfel incat distanta relativ mare si costurile destul de piperate ale biletelor de avion sa nu fie un impediment pentru romani in acceptarea jobului. Costurile de transport sunt suportate de catre compania angajatoare, nu doar la inceputul sau sfarsitul contractului de munca. In unele cazuri, daca angajatul isi doreste sa vina in concediu in Romania, compania angajatoare suporta si aceste costuri de transport.
Un alt aspect de remarcat este faptul ca tarile arabe inca mai cauta specilaisti din Romania, spre deosebire de restul tarilor din UE unde in afara de doctori si asistenti medicali, majoritatea angajatorilor cauta personal putin calificat, nicidecum specialisti. Salariile de baza oferite romanilor de angajatorii din tarile arabe, pot sa atinga cifre frumusele pentru specialistii in IT . Pentru pozitii precum Enterprise Architect sau Manager IT Shared Services, pe langa salariul de baza de 7400 dolari, angajatorii ofera o indemnizatie sociala de cel putin 700 dolari/luna, dar poate sa ajunga si la 1100 dolari/luna pentru persoanele care au familie. Pe langa aceasta, angajatii mai primesc si o indemnizatie pentru locuinta care poate fi intre 3700 si 5000 dolari/luna. Ca si cum toate astea nu ar fi de ajuns , specialistii in IT mai primesc lunar si o indemnizatie de transport de aproximativ 800 dolari/luna. Daca facem un mic calcul, ajungem la concluzia ca un Specialist IT poate sa castige in unele tari arabe pana la 14300 dolari/luna.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro