Atat timp cat a functionat / a fost finantat (trei semestre: iulie 2011 – decembrie 2012), in cadrul Subprogramului National de Fertilizare in Vitro și Embriotransfer s-au efectuat proceduri, cu o rata de reușita peste media europeana, in urma carora s-au nascut sute de copii in familii care altfel nu i-ar fi putut avea. In acest an 2013, din motive de finantare, pacientii nu au putut depune dosare, deși Subprogramul teoretic exista, figurand in lista de programe nationale de sanatate publicata in Monitorul Oficial pentru anii 2013 și 2014.
In luna iulie a.c., reprezentantii pacientilor, reuniti in Asociatia SOS Infertilitatea, au avut o intalnire cu reprezentantii Ministerului Sanatatii, in cadrul careia s-au prezentat ultimele rezultate centralizate - cifre in spatele carora se afla implinirea a sute familii:
SITUATIA REZULTATELOR SUBPROGRAMULUI DE FERTILIZARE IN VITRO SI EMBRIOTRANSFER
Rezultate la zi prezentate Asociatiei SOS Infertilitatea de catre reprezentantii
a opt din cele zece unitati medicale implicate in Subprogramul FIV
la data de 20 iulie 2013
Unitatea medicala
Nr. dosare aprobate
Nr. proceduri
efectuate
Nr. sarcini in curs
(+12 saptamani)
Nr. nașteri
Nr. copii nascuti vii
TOTAL
1.093
831
87
171
224
Asociatia SOS Infertilitatea nu detine informatii la zi din partea a doua clinici implicate in Subprogramul FIV.
Putem deci afirma ca, deși bugetul Subprogramului FIV a fost de mai putin de 1.000.000 de euro anual (infim in comparatie cu bugetele altor programe de sanatate), rezultatele sunt exceptionale: peste 300 de copii s-au nascut și sunt pe cale sa se nasca gratie Subprogramului (și nu toate dosarele aprobate și finantate au procedurile efectuate pana in prezent, unele sunt in curs / urmeaza sa fie efectuate, deci numarul sarcinilor, respectiv copiilor nascuti, foarte probabil va fi mai mare).
In cadrul Saptamanii Nationale de Constientizare a Infertilitatii, pe langa mediatizarea subiectului si actiuni de comunicare si sensibilizare, Asociatia SOS Infertilitatea desfasoara si o campanie de advocacy prin direct mailing avand drept destinatar Ministerul Sanatatii:
un memoriu colectiv oficial, depus la registratura MS cu numar de inregistrare, semnat de majoritatea embriologilor si medicilor FIV din Romania si de catre reprezentanti ai pacientilor din tara si din Europa; alte memorii depuse la registratura MS din partea societatilor medicale romanesti din domeniu (Societatea Romana de Medicina Reproductiva si Asociatia Embriologilor);
sute de scrisori manuscrise trimise prin posta de catre pacienti din toata tara si de catre sustinatorii lor la cabinetul ministrului Eugen Nicolaescu; de asemenea, se vor trimite scrisori si de catre romani care locuiesc in strainatate, unde beneficieaza de sprijin in lupta cu infertilitatea, si de catre cetateni straini, reprezentanti ai pacientilor reuniti in Fertility Europe, care isi vor manifesta sustinerea pentru pacientii romani.
Romania este in prezent singura tara din Uniunea Europeana Europa care nu isi sprijina deloc pacientii prin decontarea procedurilor de reproducere umana asistata medical din fondurile asigurărilor publice de sănătate. Majoritatea statelor europene acoperă cel putin trei tentative de inseminare artificială, plus trei tentative de fertilizare in vitro și decontează cel putin partial cheltuielile asociate cu laboratorul, medicatia, consultatiile, analizele de sânge și ecografiile necesare. Si nu este vorba doar de tarile occidentale sau scandinave, ci si de vecinii nostri: in Bulgaria se deconteaza trei tentative de fertilizare in vitro, in Polonia – trei, in Ungaria – cinci tentative de fertilizare in vitro s.a.m.d.
In acest context, medicii, embriologii, reprezentantii pacientilor hipofertili s-au adresat ministrului Sanatatii, dl. Eugen Nicoleascu, propunerile noastre vizand urmatoarele:
Pe termen scurt: reluarea cat mai urgenta (urmatoarea rectificare bugetara) a finantarii Subprogramului de Fertilizare in Vitro și embriotransfer, in forma in care acesta exista in prezent;
Pe termen mediu: Includerea in pachetul de servicii de sanatate de baza acordate a serviciilor de reproducere umana asistata medical (cf. declaratiei recente de la Sighisoara, in cadrul dezbaterii organizate in Regiunea Centru pe proiectele de acte normative referitoare la reforma sistemului de sanatate publica, a ministrului Sanatatii Eugen Nicolaescu privind faptul ca se asteapta propuneri de la profesionistii in domeniu daca se doreste sau nu includerea programelor naţionale in pachetul de baza).
Ramanem la dispozitia mass-media pentru informatii mai ample si testimoniale. Anexam comunicatului de presa una din sutele de scrisori care vor ajunge la cabinetul dlui ministru Eugen Nicolascu pentru a explica importanta continuarii Subprogramului de Fertilizare in vitro si Embriotransfer.
Asociatia SOS Infertilitatea
www.vremcopii.ro
[email protected]
0721 92 97 37
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro