Chirurgia bariatrica – sau chirurgia obezitatii – a devenit astazi cel mai eficient tratament al bolilor metabolice severe, in speta obezitatea si excesul ponderal, care prin complicatiile pe care le aduc reprezinta unul din principalii factori ai scaderii sperantei de viata si a calitatii vietii. Tot mai multi oameni aleg sa intervina pe cale chirurgicala pentru a trata aceste afectiuni, aceasta fiind singura alternativa cu rezultate pe termen lung, in conditiile in care peste 50% dintre persoanele care reusesc sa slabeasca prin dieta se ingrasa la loc, iar uneori aparitia efectului de „yo-yo” aduce si kilograme in plus fata de greutatea initiala. Astfel, in cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brasov, Centru de excelenta in chirurgia obezitatii, seria interventiilor de chirurgie bariatrica a debutat inca din luna iunie 2011, iar de atunci si pana in prezent pacientii operati au reusit sa slabeasca impreuna peste 2 000 de kilograme.
Chirurgia bariatrica.jpgChirurgia bariatrica include o sfera larga de proceduri si tehnici utilizate in tratamentul obezitatii, care urmaresc fie restrictionarea dramatica a cantitatii de alimente ingerate, fie reducerea absorbtiei alimentelor (sau ambele) si se realizeaza prin abord minim – invaziv, laparoscopic.
Domnul Dr. Bogdan Moldovan, medic primar chirurgie generala, sef de sectie in cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brasov, spune ca “scaderea drastica in greutate este realizata prin reducerea dimensiunii stomacului, prin diferite metode chirurgicale, care urmaresc fie restrictionarea dramatica a cantitatii de alimente ingerate, fie reducerea absortiei intestinale a alimentelor, fie ambele. Cele mai utilizate procedee sunt inelul gastric, Gastric Sleeve (sau rezectia longitudinala a stomacului) si by-pass-ul gastric. Echipa noastra aplica preferential metoda «Gastric Sleeve», pe cale laparoscopica sau prin incizie ombilicala unica (chirurgie LESS), intrucat, pe baza experientei anterioare si a rezultatelor pe care le-am obtinut, este cea mai eficienta tehnica. Pacientii pe care i-am operat pana acum prin aceasta procedura in cei doi ani de cand am adus chirurgia bariatrica la Brasov au slabit impreuna peste 2000 kg, multi dintre ei ajungand chiar si la normoponderabilitate.”
Viata dupa chirurgia bariatrica
Chirurgia bariatrica urmareste reducerea capacitatii stomacului, diminuarea senzatiei de foame si instalarea prococe a satietatii, dar este important de tinut minte in acelasi timp ca operatia in sine este numai un mijloc, iar atingerea rezultatelor maxime depinde in mare masura si de determinarea si motivatia fiecarui pacient.
Astfel, gastrectomia longitudinala permite pacientilor sa aiba un regim fara restrictii calitative, ci doar cantitative, legate de dimensiunile noului stomac. Cu alte cuvinte, chirurgia bariatrica limiteaza apetitul, insa nu si optiunile alimentare.
Contraindicatii ale tratamentului chirurgical
Chiar daca este metoda cea mai indicata in tratarea afectiunilor metabolice, chirurgia bariatrica nu este recomandata celor care sufera de boala neoplazica (cancerul), caz in care tratamentul chirurgical poate intra in discutie doar dupa 5 ani de remisie completa. De asemenea, procedura este interzisa pacientilor cu varste extreme: sub 14 ani si peste 70 de ani, celor care sufera de boli cardiace si respiratorii severe, decompensate, de boli psihice si lipsa de complianta (necesita evaluare psihologica) sau de afectiuni ale stomacului: ulcer, hernii hiatale voluminoase etc. Interventia depinde, bineinteles, si de evaluarea endocrinologica obligatorie si potential eliminatorie.
Obezitatea in Romania
Studii recente au scos la iveala statistici ingrijoratoare cu privire la amploarea pe care au luat-o bolile metabolice la noi in tara: un procent de 34% din populatie este supraponderala, 14% dintre romani sunt obezi de gradul 1, 3% se confrunta cu obezitatea de gradul 2, iar 3% sufera de obezitate morbida.
Aceste numere ar trebui sa traga un semnal de alarma cu atat mai mult cu cat, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, obezitatea reprezinta prima cauza de deces care ar putea fi evitata, fiind totodata si primul factor etiologic in aparitia diabetului de tip II, a hipetensiunii arteriale, cardiopatiei ischemice, sindromului de apnee in somn, hipercolesterolemiei si a mai multor forme de cancer: mamar, uterin, pancreatic sau colo-rectal.
Asadar, este imperativ necesara informarea populatiei asupra impactului pe termen lung al acestor afectiuni si prezentarea optiunilor de tratament.
Despre Spitalul Sf. Constantin
Echipa chirurgicala calificata, dotarile si conditiile de spitalizare la nivel international, fac din Spitalul Sf. Constantin din Brasov o alternativa viabila pentru un numar mare de pacienti care isi doresc servicii medicale la nivel calitativ ridicat, certificate ISO 9001 de catre prestigiosul organism international Tuv Thuringen.
Pe langa interventiile de chirurgie a obezitatii, la Spitalul Sf. Constantin se mai efectueaza si proceduri chirurgicale complexe in domeniile: neurochirurgie , O.R.L., urologie, chirurgie plastica, ortopedie, chirurgie oncologica de anvergura, oncologie medicala etc.
Totodata, aici functioneaza “Clubul Bariatric”, unicul proiect gratuit de consiliere pe probleme de obezitate din Romania, lansat la inceputul anului 2012 din initiativa echipei de chirurgi Dr. Bogdan Moldovan si Dr. Serban Vasile, aceasta fiind singurul loc in care pacientii operati de obezitate se pot intalni cu medici si nutritionisti, iar cei care nu s-au operat inca pot vedea “pe viu” rezultatele chirurgiei, intalnind echipa medicala si colegii operati.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro