Cei mici își construiesc propriul stil de scris în clasele primare de școală, sub atenta supraveghere a dascălului. Conform unei programe structurate în cursuri practice și având la îndemână suporturi de curs dezvoltate în jurul învățării acestei aptitudini, cei mici reușesc (ușor, dar sigur) să scrie într-un final texte din ce în ce mai lungi.
Ei bine, în acest an, acest tip de învățământ dual (la școală și pe net) impune un cadru nou, cu părinții într-un rol mult mai central în educația celor mici. Pot învăța copiii să scrie acasă, alături de mami și tati? Noi credem că orele de scriere de la școală pot fi implementate cu succes și acasă. Iată cum:
Cei mici trebuie mai întâi să se familiarizeze cu literele din alfabet și cifrele. Mai mult decât atât, copiii trebuie să recunoască apoi aceste simboluri din texte pe care le au în față, asociindu-le cu vocale și consoane. Repetarea acestor exerciții de recunoaștere a literelor și cifrelor - pe stradă, în cărți și reviste, pe net - este esențială în tot acest parcurs. Pe măsură ce copilul reușește să “descifreze” combinații din ce în ce mai mari de simboluri, orele de citire pot include și texte de un nivel mai ridicat de dificultate. Este important ca această activitate de recunoaștere / descifrare prin verbalizare a simbolurilor să aibă loc în fiecare zi, astfel încât asocierea dintre litere și sunete să capete cât mai multă spontaneitate..
Părinții le pot cumpăra celor mici o mulțime de jocuri și jucării, ce pot stimula pasiunea puștilor pentru scris. Numitorul comun al acestora: literele și cifrele. Acestea diferă, însă, prin tehnicile diferite de joc propuse de regulamentele cu care pot veni în cutie. Așadar, puștii pot învăța să scrie având la bază activități distractive precum: aranjarea literelor magnetice pe tablă, astfel încât să obțină anumite cuvinte; completarea unui cuvânt format din cuburi sau magneți, prin adăugarea literei lipsă etc. De asemenea, celebrele desene de tipul “connect de dots”, pentru obținerea unor litere din alfabet, reprezintă o altă activitate prin care pasiunea pentru scris poate căpăta contur, cu ajutorul jocului.
După ce încep să distingă simbolurile asociate literelor și cifrelor, reușind să le integreze în cuvinte și chiar fraze cu un nivel mediu de dificultate, urmează etepa în care copiii sunt pregătiți să asimileze corect scrisul. Cei mici trebuie să se obișnuiască apoi cu utilizarea instrumentelor de scris, așadar, exerciții precum celebrele “bastonașe” pot facilita consolidarea acestei dexterități. Cele mai bune instrumente de scris oferă confort și libertate de mișcare, atribute esențiale pentru stilourile și creioanele utilizate de un copil care învață să scrie. Nu în ultimul rând, imitarea reprezintă și în acest caz o direcție de învățare ce oferă rezultate uimitoare. Părinții vor scrie pe foaie anumite cuvinte și fraze, iar cei mici vor reproduce aceleași combinații de simboluri, exercițiu combinat cu cele de mânuire a instrumentelor de scris.
Chiar dacă cel mic este nevoit să învețe acum de acasă, asta nu înseamnă că procesul de învățare trebuie să stagneze. Dimpotrivă, privește această nouă direcție de asimilare a unor noi aptitudini cu mult entuziasm, deoarece îți arată cât de mult se pot adapta oamenii în fața unor provocări. Având la îndemână cele mai bune instrumente de scris, recomandările potrivite pentru a învață să scrie și un ajutor necondiționat din partea ta, copilul tău va învăța să scrie chiar și fără ajutorul doamnei învățătoare!
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro