Cei care doresc sa se bucure de legume la inceputul primaverii, trebuie sa le planteze inca din toamna. Desigur, nu toate semintele de legume pot fi plantate toamna. Insa exista anumite seminte de legume care se planteaza in noiembrie, pentru a avea recolta cat mai curand, la inceputul primaverii. Printre semintele de legume care se planteaza in noiembrie se numara: seminte de morcov, seminte patrunjel, ceapa, seminte de usturoi, praz, spanac si mazare.
Aceste seminte de legume se planteaza in noiembrie, astfel incat sa aiba o productie timpurie in primavara urmatoare. In cazul acestor plante, cultivarea nu necesita o tehnica speciala. In plus, nu este necesar sa le protejezi impotriva frigului si a zapezii. Iti vom prezenta cateva tipuri de seminte de legume care se planteaza in noiembrie. Unele dintre ele pot fi cultivate si in alte luni, sau chiar in alt sezon, dar toate pot fi plantate in noiembrie, pentru a da primele recolte cat mai repede, la inceputul primaverii. Tine cont de recomandarile specifice pentru fiecare tip de seminte de legume, pentru a te bucura de o recolta bogata si timpurie.
In zonele cu ierni blande, morcovul poate fi cultivat chiar de la inceputul sezonului rece. Asadar, luna noiembrie este ideala pentru a semana semintele de morcovi. Semintele trebuie introduse in sol, la o adancime de aproximativ doi centimetri, pentru a facilita incoltirea.
Semintele de patrunjel se planteaza in noiembrie
Daca ai seminte pentru patrunjel, acestea pot fi plantate in aceeasi perioada cu semintele pentru morcovi. Patrunjelul poate fi semanat la inceputul iernii, adica in luna noiembrie, pentru a evita sa rasara pana la inghetarea solului, ci sa rasara in primavara. Semintele de patrunjel se seamana la o adancime de 1-1,5 cm.
Daca iti doresti sa ai ceapa verde in gradina, la inceputul primaverii, atunci este recomandat sa plantezi seminte ceapa toamna. Perioada ideala pentru a planta arpagicul este in lunile octombrie si noiembrie. Recolta de ceapa va fi buna in cazul in care gradina ta are sol argilos. In caz ca nu este argilos solul, este recomandat sa mixezi solul existent cu o cantitate suficienta de argila. Pentru a incolti, arpagicul are nevoie de umiditate, iar acest lucru se asigura cu ajutorul argilei.
Prazul este una dintre legumele care se dezvolta bine la temperaturi scazute. De aceea, este indicat sa plantezi semintele de praz toamna. Prazul trebuie cultivat din rasaduri, care se planteaza la o distanta de 15-20 cm intre randuri. De asemenea, atunci cand plantezi prazul, este esential sa tii cont de faptul ca este o planta care are nevoie de multa lumina si suficienta apa, pentru a se dezvolta corespunzator. Iar daca iti doresti ca prazul sa fie lung, acesta trebuie plantat mai adanc in sol.
Sparanghelul a devenit din ce in ce mai popular printre gurmanzi. Poti sa ai sparanghel in gradina, daca il cultivi in perioada octombrie-noiembrie. Semintele de sparanghel trebuie plantate intr-un sol usor de drenat, intrucat sparanghelul este o leguma care nu tolereaza un nivel crescut de umezeala. Daca il plantezi in perioada recomandata, vei avea sparanghel in primavara.
Planteaza seminte de telina in noiembrie
Telina este o planta sensibila la temperaturile ridicate, in schimb toleranta la temperaturi de pana la -15 grade Celsius. Este usor sa cultivi telina si creste nestingherita, chiar daca nu beneficiaza de prea multa atentie si ingrijire. Umiditatea ridicata din perioada de toamna stimuleaza dezvoltarea rapida a telinei, astfel ca in doar cateva luni, te vei bucura de primele recolte din aceasta planta.
Ridichile se seamana toamna
Exista diferite soiuri de seminte de ridichi. Unele dintre ele trebuie semanate toamna, in timp ce altele primavara sau vara. Pentru a planta semintele de ridichi toamna, ai nevoie de un paman usor, care se dreneaza usor, bogat in potasiu, dar sarac in azot. Poti fertiliza ridichile cu cenusa rezultata din arderea lemnului, insa trebuie sa folosesti cantitati reduse.
In noiembrie se seamana spanacul
Spanacul este o planta anuala, uneori bienala, care creste pana la o inaltime de 30 cm. Spanacul poate supravietui inghetului si iernilor, intrucat rezista pana la temperaturi de -25 grade Celsius. Spanacul este o planta nutritiva si reprezinta o sursa importanta de fier, vitamina A si C. Poate fi folosit atat in salata, cat si gatit. Spanacul poate fi recoltat de la inceputul toamnei si pana tarziu in sezon.
Salata verde se planteaza toamna Ca sa te bucuri de salata verde la inceputul primaverii, trebuie sa o cultivi toamna. Salata verde are un continut bogat de vitamine si minerala. Pentru a germina, salata verde necesita temperaturi scazute. De aceea, este recomandat sa plantezi semintele de salata toamna. Pentru a preveni aparitia gustului amarui, specialistii recomanda sa tii salata in frigider cel putin 24 de ore.
Planteaza seminte broccoli toamna. Broccoli este o planta rezistenta la paraziti, bogata in vitamine si minerale. A devenit una dintre legumele nelipsite din bucataria gospodinelor, intrucat este sanatoasa si poate fi consumata sub diverse forme. Poate fi plantata atat toamna, cat si primavara. Plantele de broccoli pot fi crescute in interior, in sere, solarii sau chiar afara. Pentru a te bucura de recolte extraordinare de broccoli, este recomandat sa acoperi plantele de broccoli cand vine frigul, pentru a le proteja de temperaturile scazute.
Planteaza seminte de mazare in noiembrie
Poti planta seminte pentru mazare la inceputul toamnei, fara probleme. Trebuie sa tii cont, insa, ca acestea trebuie sa fie cultivate sub clopote din sticla sau plastic. Inainte de a cultiva semintele de mazare, este necesar sa nivelezi si sa fertilizezi solul cu ingrasaminte pe baza de fosfor si potasiu, cum este, de exemplu, sarea potasica. Un lucru de care trebuie sa tii cont este faptul ca mazarea nu agreeaza gunoiul de grajd, atunci cand este semanata. Insa pe masura ce planta de mazare se dezvolta, poti adauga ingrasaminte naturale, in cantitati mici, pe care le poti creste pe masura ce planta avanseaza in vegetatie.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro