30 mai 2011, Timisoara
Către: Evenimentul Zilei
Fundaţia ”Pentru Voi” din Timişoara sesizează o situaţie de încălcare grosolană a drepturilor fundamentale ale persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi psihice din România în cadrul articolului „Bălăceanca. 120 de minute în ultima staţie din raiul nebunilor” publicat în data de 21 mai 2011 de domnul Mihnea-Petru Pârvu şi doamna Magda Spiridon, în Evenimentul Zilei ediţia online.
Misiunea Fundaţiei „Pentru Voi” este creşterea calităţii vieţii adulţilor cu dizabilităţi intelectuale şi familiilor lor, oferind în prezent servicii sociale comunitare pentru 180 de astfel de persoane.
Tonul în care este scris articolul este unul care ironizează şi creionează o imagine defavorabilă persoanelor cu boli psihice, contribuind la perpetuarea stereotipurilor şi a practicilor discriminatorii la nivelul societăţii. Este o dovadă a unei practici jurnalistice iresponsabile, care sfidează valorile democratice şi respectul faţă de toţi membrii comunităţii, indiferent de apartenenţa la un anumit grup social.
Mass-media reprezintă a patra putere în orice stat democratic, iar modul în care prezintă informaţiile poate influenţa gândirea şi atitudinile celor care o urmăresc contribuind la evoluţia sau involuţia societăţii. Care e mesajul unui astfel de articol? Ce a vrut să transmită presupusul jurnalist cititorilor? Faptul că de aceşti oameni şi de soarta lor nefericită putem doar să râdem? Că sunt nişte personaje ale căror poveşti ne fac pe noi – restul – să ne simţim sănătoşi şi “normali”? Că alternativa care le rămâne e doar moartea?
În acest text se pot evidenţia cu uşurinţă expresii şi idei discriminatorii, denigratorii, nepotrivite statutului de jurnalist, lipsite de consistenţă şi obiectivitate: “ca lovit de dambla”, “Dacă îi bagi în seamă, ai parte de o veritabilă conferinţă de presă”, “Poveştile nebunilor”, “atunci când îi asculţi te umflă râsul”, “Ce au ei ca un cancer al psihicului”, “Normalii care au grijă de nebuni”, "Uită-te dom’le la ăştia, uită-te bine! O adunătură, o gaşcă de nebuni care ne-au strâns pe toţi, ne-au băgat aici şi nu ne mai dau drumu’!".
Autorii nu numai ca nu au protejat identitatea persoanelor cu dizabilităţi, dar nici măcar nu au dovedit preocupare pentru a obţine consimţământul lor valabil pentru publicarea acestui articol, care se vrea o frescă grotescă cu pretenţii de „intelectualitate”. Senzaţia pe care o are cititorul este că ne-am întors în timp în epoca nazistă şi singura soluţie rămasă de aplicat ar fi eutanasia, revoltătoare atitudine şi absolut de neînţeles.
Este de condamnat de asemenea, atitudinea personalului acelei institutii, care a permis şi chiar a colaborat la un astfel de abuz. Din păcate instituţiile mari de protecţie socială nu oferă sprijin de specialitate, nu asigură o abordare suportivă, terapeutică pentru dezvoltarea abilităţilor şi a aspectelor pozitive privind încrederea şi stima de sine, abilităţile sociale, ci oferă un spaţiu închis care să marginalizeze şi să segrege persoanele diferite de norma societăţii, să le reducă la tăcere şi să le pedepsească (“izolatorul”; “După ce le faci injecţia, adorm şi se liniştesc. O partidă de somn le face bine!”). Aceasta este o atitudine complet discriminatorie, învechită, specifică epocilor trecute. Nu există metodă de abordare, nu există specialişti, nu mai există individul doar “blestemul” care trebuie ascuns.
Discriminarea oricărei persoane pe criterii de dizabilitate este o încălcare a demnităţii şi valorii inerente a omului. Persoanele cu dizabilităţi sunt membri egali ai societăţii, cetăţeni care au dreptul la aceeaşi consideraţie, respect şi protecţie de către lege. Convenţia ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, primul tratat de drepturile omului al secolului 21, a fost recent ratificată de ţara noastră, prin legea 221/2010, iar o dată cu acest angajament România îşi asumă obligaţia legală de a respecta standardele prevăzute de aceasta.
Solicităm publicarea acestei scrisori deschise, în aceleaşi condiţii în care a fost publicat articolul „Bălăceanca. 120 de minute în ultima staţie din raiul nebunilor” din data de 21 mai 2011, în Evenimentul Zilei ediţia online. De asemenea solicităm publicarea scuzelor publice ale celor care se fac vinovaţi de publicarea acestui articol în acelaşi ziar.
Pentru încălcarea normelor legale şi repararea prejudiciului cauzat, precizam că înţelegem să sesizam Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Avocatul Poporului şi Direcţia Generală pentru Protecţia Persoanelor cu Handicap.
Cu consideraţie,
Laila Onu,
Director executiv
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro