Sindromul metabolic…
Este vazut astazi ca fiind un factor de risc decisiv in afectiunile coronariene.
Circumferinta abdominala este, de asemenea, un element important in evaluarea riscurilor.
Femeile cu o circumferinta a taliei mai mare de 88cm prezinta un risc ridicat, precum si barbatii cu o circumferinta a taliei mai mare de 102cm.
Indicele de masa corporala (IMC)
…este un mod de a evalua greutatea unei persoane. Obezitatea a devenit o problema tot mai des intalnita la nivel global, iar IMC este indicele cel mai des folosit pentru a evidentia riscul aparitiei obezitatii. Cu toate acestea, Indicele de Masa Corporala reprezinta o valoare aproximativa, destul de controversata deoarece nu se iau in calcul constructia persoanei sau compozitia corporala (continutul de tesut muscular scheletic si adipos, valori ce variaza in functie de individ).
Analiza impedantei bioelectrice (BIA)
Analiza impedantei bioelectrice (BIA) este o metoda de masurare folosita pentru determinarea compozitiei corpului. Pentru aceasta, un curent electric foarte slab si nepericulos traverseaza corpul in intregime, iar in functie de rezistenta opusa de fiecare tip de tesut, se poate calcula compozitia corporala. Tesutul adipos contine mai putina apa decat tesutul muscular, astfel se poate calcula distributia masei corporale, in functie de rezistenta masurata. Tehnologia implementarii acestui tip de masurare este mult mai complexa decat aceasta explicatie simpla. Omron are in oferta sa analizoare corporale cu electrozi in dreptul mainilor sau picioarelor si – cele mai precise din gama lor – analizoare cu electrozi atat la nivelul mainilor, cat si al picioarelor. Aceste analizoare corporale cu senzori ce masoara tot corpul ofera cele mai precise rezultate, indiferent de momentul zilei si fluctuatiile apei din corp.
Mai mult, sunt atat de precise incat pot oferi informatii despre tesutul adipos subcutanat si cel visceral.
Metode de masurare
1. Metoda picior – picior: Se masoara doar partea inferioara a corpului. Interpolarea valorilor pentru intreg corpul se face prin derivarea unor date empirice.
2. Metoda mana-mana: Se masoara doar partea superioara a corpului. Interpolarea valorilor pentru intreg corpul se face prin derivarea unor date empirice.
3. Metoda intregului corp: Se masoara intregul corp. Omron are prin analiza impedantei bioelectrice cea mai avansata metoda de masurare, fiind astfel mai precisa decat orice alta metoda BIA.
Procentul de tesut adipos
Nu exista nici o valoare generala ce se poate aplica indiferent de varsta sau sex. Recomandarile medicale si standardele valorilor depind de varsta, sex si constructie. Mai mult, din punct de vedere medical este recomandat sa se faca o distinctie intre tesutul adipos subcutanat si cel visceral, cel din urma avand un impact negativ major asupra sanatatii.
Procentul de tesut muscular scheletic
Tesutul muscular scheletic este reprezentat de acei muschi ce sunt responsabili de miscarile voluntare ale corpului, de exemplu miscarea mainilor si a picioarelor.
Rata metabolismului bazal (consumul de energie in repaus)
Prin rata metabolismului bazal se intelege cantitatea minima de energie necesara pentru mentinerea functionala a proceselor vitale. Consumul total de energie este calculat prin diferenta dintre metabolismul de repaus și consumul de energie pentru activitate.
Masurarea in 8 puncte
Cele mai avansate modele din gama analizoarelor corporale Omron au in total 8 puncte de masurare, distribuite in dreptul mainilor si picioarelor.
Acestea permit ca valorile afisate despre compozitia corporala sa fie cat se poate de precise, si – o caracteristica importanta din punct de vedere medical – analizeaza si clasifica tesutul adipos visceral.
Conformitate MDD
Directiva 93/42/EEC referitoare la produsele medicale este o directiva a CE si este cunoscuta in Germania si Austria ca Medizinprodukterichtlinie (Directiva Produselor Medicale).
Directiva este cunoscuta international drept Medical Device Directive (MDD) .
Este cel mai important instrument legislativ pentru siguranta produselor medicale din Europa.
Sursa: Omron
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro