Televizoarele inteligente sunt televizoare cu un computer integrat - sau altfel spus: televizoarele inteligente vor fi, si, in multe cazuri deja sunt, computerele de acasa ale secolului 21. Utilizatorii folosesc televizoarele cu acces la web pentru a naviga pe Internet, a instala aplicatii sau pentru telefonie video, datorita dispozitivelor moderne integrate, precum camera video si Skype. Serviciile cu plata, precum inchirierile de filme online sunt, de asemenea, in crestere. Aceste servicii ofera utilizatorilor acces la cele mai recente filme cu un singur click. Pentru ca toate acestea sa fie posibile, dispozitivele sunt echipate cu procesoare puternice. In cazul in care atacatorii reusesc sa infecteze dispozitivele cu acces web cu cod malware, pot profita in mai multe moduri: de la furtul de date, la spionarea incaperii cu ajutorul camerei integrate in Smart TV-uri, la injectarea de botnet-uri sau exploatarea datelor de acces, orice este posibil. Conform estimarilor G Data, televizoarele inteligente au potentialul de a declansa un nou model de inselatorie.
Televizoarele inteligente deschid noi oportunitati furnizorilor comerciali datorita unui nou segment de utilizatori: persoane care nu au utilizat pana acum computere si nu au navigat pe Internet sunt acum online datorita televizoarelor inteligente. Comportamentul comunitatii de internauti s-ar putea schimba fundamental: daca pana acum notebook-urile si tabletele PC erau folosite pentru navigarea de pe canapeaua comoda din sufragerie, televizoarele inteligente ar putea fi, pe viitor, dispozitivele preferate. Aceasta inseamna un numar enorm de clienti potentiali pentru portaluri de shopping si furnizorii de servicii platite de vizionari video. Un potential care, conform expertului G Data in securitate, Ralf Benzmuller, ar putea sa atraga interesul infractorilor cibernetici.
"Granitele dintre smartphone-uri, PC-uri si televizoare inteligente sunt din ce in ce mai estompate. Putem urmari programele TV pe smartphone-uri si putem naviga pe net cu ajutorul unui televizor intel-igent. Internet TV ofera potentiale tinte pentru atac, pe care autorii de malware vor incerca sa le ex-ploateze," avertizeaza Ralf Benzmuller, expert in securitate si sef al G Data Security Labs. Benzmuller noteaza ca, in cazul in care atacatorii reusesc sa introduca aplicatii infectate in marketplace-urile furni-zorilor sau sa infecteze televizoare inteligente prin intermediul drive-by downloads, consecintele ar fi greu de prezis. " In viitor, este posibil ca prin intermediul televizoarelor sa fie lansate atacuri DDoS asupra companiilor sau a instalatiilor industriale. Noi credem ca infractorii cibernetici folosesc deja kituri de dezvoltare de soft ale producatorilor de Smart TV-uri pentru a descoperi oportunitati de atac. Ne asteptam ca primele dovezi despre acest concept sa fie publicate in curand."
De ce sunt televizoarele inteligente atractive pentru atacatori?
Un nou grup tinta: televizoarele inteligente permit autorilor de malware sa atinga un intreg grup nou: oamenii care nu au utilizat in trecut computere la domiciliu pentru acces la Internet, sunt acum online. Numarul de dispozitive cu acces la Internet este multiplicat la fel ca si timpul pe care utilizatorii individuali il petrec online.
Servicii platite: Multi utilizatori de Smart TV-uri ar putea inlocui in curand comput-erul pentru a face cumparaturi online. Ca si in cazul PC-urilor si smartphone-urilor, datele de acces ale proprietarilor, cum ar fi datele de logare la portaluri de servicii platite sau la conturi de e-mail, sunt o tinta profitabila pentru infractorii cibernetici.
Atacuri prin intermediul Smart TV: Procesoarele grafice integrate in televizoare in-teligente sunt foarte puternice si potrivite pentru atacuri asupra parolelor. Un botnet corespunzator injectat intr-un Smart TV ar putea oferi un serviciu ieftin si rapid de "hack pass-words".
Vizarea intimitatii si bunurilor personale: Multi producatori au dotat deja dis-pozitivele cu o camera integrata si Skype. Acest lucru inseamna ca oamenii ar putea deveni “vedete de televiziune” impotriva vointei lor, in cazul in care atacatorii ar reusi sa obtina controlul asupra televizorului. In plus fatga de invadarea vietii private a oamenilor, infractorii cibernetici ar putea, de asemenea, oferi informatii despre mobilier si alte bunuri din casa pentru alti infractori, care astfel ar afla cu usurinta daca merita sa organizeze o spargere.
La ce trebuie sa ne asteptam pe viitor?
"Televizoarele inteligente sunt doar un exemplu de cat de mare este estomparea granitelor dintre dis-pozitive. Crearea unei game largi de dispozitive diferite si conexiuni la Internet ofera multe oportunitati – dar, de asemenea, ofera si noi variante de atac pentru infractorii cibernetici. Industria de securitate IT poate reactiona rapid la noile amenintari. Utilizatorii de televizoare inteligente trebuie sa realizeze ca acestea sunt expuse la aceleasi amenintari ca si celelalte dispozitive cu acces la Internet," previzioneaza Ralf Benzmuller. Ramane de vazut cand malware-ul va ajunge pentru prima data, prin televizoarele inteligente, in sufrageriile noastre.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro