Sobe de teracota si usi de semineu

31 martie 2016

A. Elementele de baza a unui sistem sunt urmatoarele:

1. Cahle standard: aici se regasesc placile mari, colturile mari, laterale cupola/cornisa, colt cupola/cornisa, capace de curatire si burlane de legatura.
2. Cahle speciale: laterale si colturi cupola export si cupola speciale ornamentale.
3. Pe langa placi si colturi standard, mentionate in punctele 1 si 2 apar elementele speciale cum ar fi: braul, coloane, medalioane, picioare etc.
4. Usi de semineu si accesorii.(plite, samote, chit rosturi, gratare, burlane, sarme montaj, caramida rosie)

B. Utilizarea cahlelor:
Cahlele de teracota sunt utilizate la montajul sobelor de teracota, care pot fi atat sobe simple de incalzit sau gatit, cat si sobe unicate sau diferite tipuri de seminee. Pe langa utilitatea practica a sobelor si semineelor este de remarcat si efectul estetic al acestora, care prin eleganta lor completeaza decorul interior.

Pentru incalzire se pot utiliza combustibili diversi, care asigura inmagazinarea unei cantitati mari de caldura si mentinerea unui ambient placut, prin degajarea treptata a caldurii.

C. Fabricarea cahlelor de teracota:
Cahlele sunt fasonate mecanic sau manual, produse din argila refractara, invelite cu un strat de angoba din masa caolinoasa care se ard in cuptoare cu gaz. Cahlele sunt fabricate intr-o varietate de modele cu o complexitate ornamentala diferita, de la ornamente simple, geometrice, pana la ornamente cu adancimi de peste 3 cm.
Deobicei pretul de piata a cahlelor fasonate mecanic este mai mic decat pretul cahlelor fasonate manual.

D. Caracteristici importante in alegerea cahlelor:
Rezistenta mecanica ridicata, datorita arderii la temperatura inalte.
Glazura (stratul exterior al cahlelor) fiind o masa sticloasa asigura cahlelor rezistenta la agentii chimici. Totodata suprafata glazurata ofera un aspect placut prin diferite nuante si culori.
Folosind la fabricarea cahlelor de teracota ca si materie prima argila refractara, sobele si semineele construite din aceste placi rezista cel putin 50 de ani la ciclurile de incalzire si racire.

E. Rezistenta la socuri:
1. Soc mecanic: conditii de admisibilitate, cahlele sa nu prezinte crapaturi dupa incercarea de lovitura sau cioplire.
2. Soc termic: cahlele sa nu prezinte crapaturi sau desprinderi de glazura dupa incercare.

F. Ambalarea corespunzatoare a cahlelor de teracota:
Cahlee fasonate mecanic se ambaleaza si se livreaza pe paleti de lemn, cu foi de carton ondulat intre randuri. Metoda cea mai utila si des folosita este ambalarea in cutii de carton, exemplu 5 bucati placi mari sau 4 colturi mari asezate intr-o singura cutie. Aceasta metoda este cea indicata, deoarece asigura o manipulare usoara in depozitare si transport.

G. Montajul sobelor de teracota impreuna cu accesoriilor aferente si prinderea usilor de semineu:
Sobele se realizeaza prin imbinarea cahlelor de teracota cu argila si praf de samot sau ciment refractar. Interiorul sobei se placheaza cu caramida refractara subtire (samota subtire), iar caile de fum se executa din acelasi material.
Prinderea cahlelor din interior se efecuteaza cu sarma de montaj.
Dupa trasarea bazei semineului se calculeaza marimea usii de semineu din latimea placilor. Placile avand ca standard latimea de 22cm, cu inaltimi de 22 sau 24 cm. Usa de semineu va fi prinsa de corpul semineului prin cleme de prindere tabla sau cleme fonta in forma de L, care sunt prezente in dotarea usii. Usiile pot fi de mai multe tipuri, usa simpla monobloc sau usa de incarcare si usa de cenusar compusa din doua corpuri diferite.
Pentru sobe de teracota cu 7 randuri (model standard, 4 placi si 4 colturi pe un etaj) recomandam usi de semineu avand latime de maxim de 30cm (usi monobloc, dintr-un singur corp). Acestea pot avea geam (cu sticla termorezistenta) sau un singur corp din fonta neagra sau fonta nichelata. Dupa prinderea usii de peretele sobei de teracota, se incastreaza focarul, care va fi construit din samota refractara.
Alegerea gratarului in functie de marimea usii, de exemplu la o usa simpla monobloc cu latime de 30cm si inaltime de 49cm se recomanda un gratar de 20x30cm. Pentru o usa speciala, cu latimi incepand de la 48cm si inaltime de la 50cm se folosesc gratare de 40x30cm.
Usile sunt o componenta importanta din constructia unui semineu, asigurand totodata buna functionare a tirajului cat si alimentarea cu oxigen a focului prin orificiile de aer primar. Recomanda plasarea usii in partea inferioara a semineului astfel aerul rece va fi aspirat in focar, favorizand arderea optima a lemnului.
Caile de fum se executa in functie de marimea sobei si de tipul de combustibil utilizat din samota si caramida rosie plina.
Rosturile se acopera cu chit pentru rosturi. Acest chit are culoarea crem, iar nuantele dorite se realizeaza din amestecul cu oxid rosu sau maro.

Legarea semineului la cosul de fum se efectueaza prin intermediul burlanului de legatura. Marimi standard de 16x16cm lungime de 40 sau 60cm. Unghiul de legatura sa fie de min 25 de grade.

H. Arderea: Asigurati alimentarea incaperii cu oxigen, folositi doar lemne uscate la arderea focului. Pentru a usura aprinderea, folositi metoda flacara rasturanta (adica aprinderea de sus a teancului de lemne) si folositi parafina sau rumegus cu ceara pentru a oferii un impuls aprinderii focului.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram