Evenimentele de promovare a culturii de business au fost organizate de Asociatia Romana a Tinerilor cu Initiativa (ARTI), in parteneriat cu Pro Vobis - Centrul National de Resurse pentru Voluntariat si SIVECO Romania. Actiunile s-au desfasurat in contextul demararii proiectului strategic "Dezvoltarea inovatiei, creativitatii, responsabilitatii si sustenabilitatii antreprenoriatului strategic romanesc", ID 63270, sub sloganul "Fii tanar antreprenor pentru viitor!". Prin aceste evenimente, organizatorii si-au propus sa aduca pe agenda publica ideea antreprenoriatului strategic ca forma de implicare a tinerilor in schimbarea sociala.
Cele 6 orase care au gazduit conferintele regionale vor deveni, din februarie 2012, centre de formare pentru tinerii interesati de initierea unei afaceri, in cadrul carora vor fi organizate cursuri de pregatire profesionala gratuite. Din acest punct de vedere, dezbaterile au avut rolul de a oferi o perspectiva reala asupra gradului de interes si de pregatire a tinerilor, in raport cu oportunitatile existente pe plan local. Ca o concluzie generala a evenimentelor recent incheiate, „profesia” de antreprenor a fost identificata de tinerii prezenti la conferinte drept o solutie viabila la iesirea din actualul impas economic. Intocmai precum o idee de afacere trebuie sa apara ca solutie la o nevoie a comunitatii, ideea de a fi antreprenor a reiesit in mod recurent ca solutie la nevoia de crestere economica resimtita in fiecare din cele 6 regiuni vizate.
Evenimentele au fost structurate pe 4 teme centrale, sustinute cu exemple relevante atat din sfera antreprenoriatului strategic, cat si a celui social, cu accent pe avantajele competitive ale tinerilor oameni de afaceri. Alaturi de tineri antreprenori si aspiranti la acest statut, la dezbateri au participat activ si reprezentanti ai:
- administratiilor locale si centrale - primarii, prefecturi, consilii locale si judetene
- Parlamentului Romaniei
- Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului - prin Directiile Judetene pentru Sport si Tineret precum si prin Inspectoratele Scolare Judetene
- Agentiilor Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca
- Camerelor de Comert si Industrie
- Oficiilor Teritoriale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie
- Asociatiilor studentesti si ai ONG-urilor locale active in domeniul tineretului.
Antreprenorii prezenti la eveniment au apreciat:
- Dr. Alexandru Dragut - tanar antreprenor, Craiova, 31 martie: „Un specialist in domeniul sau de activitate nu este automat si un bun manager. Pentru a conduce o afacere, pregatirea profesionala trebuie dublata de compentente manageriale”.
- Mihai Tataran - antreprenor, Timisoara, 6 aprilie: „Problema se afla in cantitatea mica de informatii pe care o detinem, pentru ca resurse financiare exista”.
- Constantin Gabor - tanar antreprenor, Brasov, 8 aprilie: „O afacere trebuie sa iti ofere luxul de a esua si de a invata din greseli, ceea ce iti da posibilitatea de a deveni flexibil si de a specula fiecare idee noua”.
- Dan Koblicska - antreprenor, Cluj-Napoca, 11 aprilie: „Antreprenorul care vrea sa aiba succes trebuie sa dea dovada de un anumit grad de inconstienta si... de o nebunie frumoasa”.
- Prof. univ. dr. Pepi Mitica - antreprenor, Constanta, 13 aprilie: „Principalele calitati ale unui tanar antreprenor presupun creativitate, curaj, control interior, independenta si energie”.
- Sorin Gradinaru - antreprenor, Iasi, 15 aprilie: „Cel mai important lucru este sa pui pasiune in ceea ce faci, pastrand un ochi si asupra banilor”.
Conferintele regionale „Antreprenoriatul strategic si implicarea tinerilor in schimbarea sociala” se inscriu in seria de evenimente organizate pentru imbunatatirea competentelor manageriale si antreprenoriale ale tinerilor, in scopul dezvoltarii spiritului intreprinzator, cresterii competitivitatii si generarii unui numar crescut de afaceri - obiectivului proiectului „Dezvoltarea inovatiei, creativitatii, responsabilitatii si sustenabilitatii antreprenoriatului strategic romanesc”. Proiectul se desfasoara pe o perioada de 3 ani si este cofinantat de FONDUL SOCIAL EUROPEAN, prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritara 3: Cresterea adaptabilitatii lucratorilor si a intreprinderilor, Domeniul Major de Interventie 3.1. – Promovarea culturii antreprenoriale, avand o valoare totala de 17.230.435 lei.
ARTI - www.arti.ro
Asociatia Romana a Tinerilor cu Initiativa este o organizatie neguvernamentala infiintata in 2003 cu misiunea de a implica tinerii din Romania in procesul de dezvoltare socio-economica.
PRO VOBIS - www.provobis.ro
Misiunea Pro Vobis este de a dezvolta voluntariatul ca resursa viabila si de neinlocuit pentru solutionarea problemelor cu care se confrunta societatea romaneasca.
SIVECO Romania - www.siveco.ro
Infiintata in 1992, SIVECO Romania este liderul caselor romanesti de software si unul dintre cei mai importanti furnizori de solutii de eLearning din Romania si din tari din Comunitatea Europeana, Orientul Mijlociu, Africa de Nord si spatiul Comunitatii Statelor Independente.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro