Cercetari nationale desfasurate in perioada 1991 – 2010 au aratat efectele negative ale intreruperii timpurii a alaptarii, ale ratei reduse de alaptare exclusiva, ale introducerii inadecvate a laptelui de vaca si ale introducerii alimentelor complementare la momente nepotrivite si cu alimente inadecvate. Lipsa instruirii si sprijinirii parintilor cu privire la practicile de ingrijire la domiciliu a copilului, impreuna cu marketingul agresiv al substituentilor de lapte matern ingreuneaza promovarea unei nutritii adecvate si a dezvoltarii sanatoase a copilului. Ca raspuns la o situatie internationala similara, UNICEF si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) au lansat Initiativa Spital Prieten al Copilului (ISPC) in anul 1991, intr-un efort comun de a asigura ca toate maternitatile devin centre de sprijinire a alaptarii.
Pentru a fi desemnata Spital Prieten al Copilului o maternitate trebuie sa indeplineasca conditiile descrise de cei Zece Pasi pentru o alaptare de succes, care au rolul de a sprijini, promova si proteja alaptarea. Cei 10 Pasi reprezinta standarde internationale de ingrijire pentru mama si nou nascut si nu presupun conditii hoteliere speciale sau cheltuieli majore, sunt doar reguli de ingrijire.
Cu sprijinul financiar al UniCredit Tiriac Bank si asistenta tehnica a UNICEF, Maternitatea Bacau va putea sa aplice cei Zece Pasi pentru o alaptare de succes si celelalte standarde de practica pentru a putea fi certificata ca Spital Prieten al Copilului.
”Banca noastra are in spate o traditie foarte solida pe zona de responsabilitate sociala, deoarece noi consideram ca este esential sa fim o parte activa din comunitatile in care ne desfasuram activitatea. Parteneriatul cu UNICEF ne onoreaza si ne ajuta sa realizam inca o data acest demers. Ne incurajam clientii sa utilizeze cardul de afinitate UNICEF. Nu numai ca astfel banii lor sunt pe cele mai bune maini, ci si contribuie la un proiect social cu o valoare adaugata foarte mare, prin donatiile efectuate din banii bancii, cu fiecare tranzactie”, a declarat Anca Nuta, Director Identitate si Comunicare UniCredit Tiriac Bank.
Banca a lansat la sfarsitul anului 2010 primul card de afinitate UNICEF din Romania. Produsul UniCredit Tiriac Bank se adreseaza tuturor celor care, prin utilizarea cardului la comercianti, doresc sa sprijine initiativa UNICEF Spital Prieten al Copilului. UniCredit Tiriac Bank doneaza din veniturile bancii suma ce reprezinta 1% din valoarea fiecarei tranzactii efectuate cu cardul de afinitate UNICEF la comercianti catre UNICEF. In plus, banca transfera catre UNICEF si 50% din taxa anuala a pachetului de produse UNICEF.
“Ne bucuram sa sprijinim Maternitatea Spitalului Judetean de Urgenta Bacau in eforturile ei de a atinge standardele internationale ale OMS si UNICEF pentru certificarea ca “Spital Prieten al Copilului”. Este un efort constant cu beneficii atat pentru mame si bebelusi, cat si pentru intregul personal care lucreaza aici. As vrea sa multumesc UniCredit Tiriac Bank pentru sprijinul constant acordat UNICEF pentru transformarea maternitatilor din Romania in adevarati prieteni ai copilului, precum si clientilor bancii care sustin promovarea alaptarii prin folosirea cardului de afinitate UNICEF”, a declarat Voica Pop, Specialist Programe, UNICEF Romania.
“Ne dorim sa oferim copiilor din judetul Bacau cel mai bun start in viata, iar mamelor sprijinul de care au nevoie pentru a-si ingriji cat mai bine micutii. Incercam sa reducem si posibilul disconfort pe care mamele si copiii l-ar putea resimti la inceputul acestui drum impreuna. Fie si prin lucruri, gesturi si atitudini simple. Multumim atat UniCredit Tiriac Bank pentru sprijinul material, cat si UNICEF pentru asistenta tehnica care ne vor permite ca, in cel mai scurt timp, Maternitatea Bacau sa primeasca certificarea de “Spital Prieten al Copilului””, a declarat Dan Stoica, Manager, Spitalul Judetean de Urgenta Bacau.
Actiuni care vor fi intreprinse in cadrul Maternitatii Bacau prin intermediul parteneriatului UNICEF - UniCredit Tiriac Bank:
• Pregatirea continua a formatorilor si a intregului personal pentru a le informa, educa si sprijini pe mame sa inceapa alaptarea cat mai precoce si de a alapta exclusiv.
• Imbunatatirea conditiilor din saloanele mama–copil: Maternitatea Bacau a fost inclusa in programul Ministerului Sanatatii de reabilitare a maternitatilor, iar cu sprijinul Consiliului Judetean Bacau au fost realizate lucrari de refacere a infrastructurii. In completarea amenajarii saloanele mama–copil, acestea vor fi dotate cu un mobilier creat special pentru Spitalele Prietene ale Copilului cu functionalitate si estetica deosebite.
• Educarea gravidelor si lauzelor privind hranirea si ingrijirea copilului: va fi creata o retea TV in saloane si vor fi oferite materiale video. Pentru sprijinirea mamelor va fi distribuit Ghidul Tinerei Mame. De asemenea, mamele vor fi instruite de catre personal cum sa isi ingrijeasca bebelusii.
Maternitatea Bacau este cea de a treia maternitate care este beneficiara a parteneriatului UNICEF - UniCredit Tiriac Bank pentru a putea primi certificarea de Spital Prieten al Copilului. In Maternitatea Bacau, se nasc anual aproximativ 3.000 de bebelusi.
In prezent, in Romania, sunt inscrise in Initiativa Spital Prieten al Copilului 45 de maternitati din care 31 au statutul Spital Prieten al Copilului. In toate aceste 45 de maternitati se nasc peste o treime din copiii din Romania.
Mai multe informatii despre statutul de Spital Prieten al Copilului, beneficiile alaptarii, precum si despre modul in care puteti sprijini bebelusii prin utilizarea cardului de afinitate UNICEF - UniCredit Tiriac Bank gasiti pe website-ul www.spitalprieten.ro.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro