Sprijinire excavatie cu palplanse care nu ameninta cladirile apropiate

22 iulie 2022
Autor:
Bullet Media Advertising SRL-D

In stadiul initial de constructie, solul este in starea sa natural, adica nu este compactat. Dupa o crestere a incarcaturii asupra solului, care este asigurata de noua structura, solul este compactat, nu numai sub obiectul in constructie, ci si in imprejurimile sale imediate. Astfel de procese fizice ameninta cladirile apropiate, cu deformarea si incalcarea integritatii. Pentru a preveni consecintele nedorite, se utilizeaza palplanse pentru sprijinire excavatie.

Sprijinire excavatie - Avantaje

Sistemul de palplanse este un tip de sprijinire excavatie flexibil, permanent sau recuperabil, care este alcatuit din elemente prefabricate, de obicei din otel, care sunt introduse in pamant prin vibratii, impact sau ambele. Acestea se caracterizeaza prin imbinari intre ele, pentru a impermeabiliza, a preveni scurgerile si a ghida procesul de antrenare a palplanselor adiacente. Acest tip de sprijinire excavatie este o optiune optima in multe cazuri, deoarece in comparatie cu alte sisteme, are un cost redus, o curatare mai mare, o mai mare usurinta de hidroizolatie, un timp de executie mai scurt si, in acelasi timp, permite un control mai bun al calitatii. Este o solutie structurala mai simpla in care elementele sunt vizibile.

Tipuri de palplanse pentru sprijinire excavatie

Peretii de sprijinire excavatie cu palplanse pot fi clasificati in functie de materialul cu care sunt realizati, de forma placilor si de mecanismul de sustinere al acestora. Alegerea unui tip depinde de caracteristicile peretilor, de cost, de disponibilitatea materialelor, de presiunea laterala, de usurinta de montare si de confortul amplasarii rosturilor sau racordurilor. Palplansele de tabla de otel sau palplansele metalice sunt cele mai des intalnite, datorita rezistentei lor ridicate, raportului cost-eficienta, greutatii reduse si capacitatii lor de a fi reutilizate.

Peretii de sprijinire excavatie din palplanse de otel, sunt sectiuni de otel laminat care pot fi in forma de Z, arc adanc si banda dreapta. Conexiunile dintre palplansele din tabla de otel sunt imbinari sferice impermeabile. Avantajele acestui tip de palplanse constau in rezistenta la tensiuni de incovoiere, care sunt cuprinse intre 170 si 210 MN/mp. Prin aceasta se asigura ca in timpul procesului de batare a palplanselor, nu apar probleme de flambaj. Se instaleaza usor si se pot construi pereti inalti pentru sprijinire excavatie. Dupa mecanismul lor de sustinere, palplansele pot fi impartite in doua, in consola sau ancorate.

Palplansele cantilever sau corbel constau in impingerea palplanselor si lasarea acestora inglobate pe peretii excavati, fiind folosite in mod obisnuit pentru inaltimi egale sau mai mici de 6 metri. Palplansele ancorate sunt utile pentru izolatii cu inaltimi mai mari de 6 metri si se clasifica in functie de mecanismul de ancorare utilizat, de exemplu: palplanse contravantuite cu profile si bare sau cu cadre sudate in situ, palplanse si tabla ancorata.

 

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram