Stiati ca stresul este parte din SSM, pe langa faptul ca este parte din realitatea vietii profesionale? Dupa zeci de ani, am realizat ca stresul de la locul de munca determina stresul de acasa si ca nu se poate lasa asa de usor pe presul de la intrarea in casa.
Stresul devine un factor declansator pentru boli profesionale, sindromul epuizarii psihologice, inceputul obezitatii si al nevrozelor.
Din pacate, in tara in care se stabileste din start ca exista rezistenta crescuta la stres, problema nu va disparea prea curand. Avem locuri de munca in care stresul devine competenta esentiala pentru a rezista, pentru a face performanta, pentru promovari in functie.
SSM - Cativa factori care declanseaza stresul la locul de munca:
1. Munca fara semnificatie. Daca esti angajat pe un post cu sarcini lipsite de semnificatie, de rutina, care nu iti vor folosi mai departe, din care nu ai nimic de invatat, stresul va deveni parte integranta din viata ta profesionala, daca o putem numi astfel.
2. Lipsa independentei la locul de munca, lipsa autonomiei, a puterii de a lua decizii, de a face lucrurile conform propriului set de idei. Daca nu dati libertate de miscare unui angajat se prea poate ca de fapt sa vreti un robot care sa automatizeze toate ordinele voastre, caz in care ar fi de preferat sa ii concediati. Nu ii ajutati in niciun fel si implicit nu va ajutati afacerea.
Afacerile care se bucura de succes in ritm sanatos sunt cele puse in miscare de angajati pasionati de ceea ce fac.
3. Lipsa unui leader adevarat. Intre manager si leader exista o diferenta de la cer la pamant. Managerul este un soi de controlor al calitatii. Leaderul este cel care inspira la actiune si care trage la aceeasi caruta cu oamenii de care are grija. Cu alte cuvinte, leaderul ofera o mica parte din viziune si apoi isi lasa oamenii sa continue peisajul asa cum il vad ei. Leaderul nu isi impune dorintele, nu da ordine si nu sufla nimanui in ceafa. Leaderul lucreaza cu oameni pasionati de ceea ce fac ei, oameni care nu au nevoie sa fie impinsi de la spate, ordonati in linie dreapta si apoi verificati temeinic.
4. Cantitate deasupra calitatii. De cate ori vei pune cantitatea inainte de calitate, vei avea rezultate multe si proaste. Compara aceasta situatie cu cea in care alergi cu viteza maxima dar in directia gresita. Nu faci decat sa iti pierzi energia in timp ce te departezi de tinta ta.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro