Statii grafice Laptop vs Desktop. Ce alegi?

14 iulie 2021
Autor:
DigitalUp

Ai fost vreodată nevoit să alegi dintre o staţie grafică laptop şi dintre un desktop PC oarecare şi nu ştiai ce alegere să faci sau eşti pur şi simplu curios care dintre cele două se descurcă mai bine diferitelor activităţi solicitante din domeniul profesional sau din utilizarea uzuală, de zi cu zi? Ei bine, pe parcursul acestui articol vom stabili ce este o staţie grafică, indiferent că este una laptop sau un desktop, dar şi ce ar fi benefic să alegi dintre o staţie grafică laptop şi un desktop.

Ce este o staţie grafică şi ce este un desktop PC?

Probabil că majoritatea sunteţi obişnuiţi cu denumirea de PC sau desktop, însă tot vom menţiona faptul că un desktop PC reprezintă un calculator oarecare, calculatorul pe care îl uitlizezi zi de zi, fiind echipat cu procesor marca Intel sau AMD din gama de mijloc, neavând cele mai de top specificaţii tehnice, existând desktop-uri PC pentru absolut orice buzunar.

Ei bine, când vine vorba despre un workstation sau o staţie grafică, aşa cum mai este ea numită, lucrurile stau total diferit. Un workstation este un calculator special conceput pentru a rula cele mai grele programe, destinate în special domeniului ştiinţei, editării, programării şi aşa mai departe, aplicaţii ce îţi solicită calculatorul mai mult decât absolut orice program obișnuit.

Există atât staţii grafice mobile cât şi staţii grafice fixe care se aseamănă destul de mult cu un desktop, însă la capitolul putere nici nu pot fi comparate. Acestea se utilizează în special în companii unde se regăsesc designeri, programatori, arhitecţi sau ingineri și costurile de achiziție sunt mult mai ridicate, mai puțin în ofertele refurbished, unde poți cumpăra o statie grafica refurbished la prețuri mult mai accesibile decat în piața de produse noi.

Staţie grafică laptop sau Desktop?

Iar acum să revenim puţin la subiectul principal al acestui articol, respectiv ce să alegi dintre o staţie grafică laptop sau un desktop oarecare. Evident, răspunsul este clar. O staţie grafică, fie şi laptop, poate să bată la absolut orice oră un desktop. De ce? Evident, datorită componentelor sale.

În primul rând, pe majoritatea staţiilor de lucru avem de-a face cu cele mai puternice procesoare, marca Intel Xeon, procesoare ce se găsesc extrem de greu de pe desktop-uri pc oarecare, destinate utilizării de zi cu zi.

În al doilea lucru, pentru staţiile de lucru sunt folosite memorii RAM tip Error-correcting code memory (ECC), aceasta fiind un tip de memorie cu un preţ ceva mai piperat, însă un tip de memorie ce are posibilitatea de a corecta absolut orie ecroare de memorie înainte ca eroare să se extindă în întreg sistemul.

Placa video este încă un lucru extrem de important, iar pe staţiile de lucru se utilizează cele mai puternice plăci video, dedicate, deoarece acestea vor avea posibilitatea de a prelua din task-urile procesorului, astfel că va face utilizarea mult mai fluidă. Evident, aceste plăci video folosite pe staţiile grafice sunt mult mai scumpe.

Fiabilitatea este încă un punct forte, chiar şi pentru o staţie grafică laptop, deoarece acestea sunt realizate în aşa fel încât să funcţioneze non-stop fără să apară probleme, deoarece sunt dotate cu componente speciale şi cu un număr crescut de ventilatoare astfel încât să fie asigurată o ventilaţie corectă.

Aşadar, putem spune fără nicio problemă că o staţie grafică laptop poate să bată la orice oră un desktop PC oarecare.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram