Stiinta din spatele relatiilor fericite

23 iunie 2020
Autor:
Felix Culpa SRL

Cand vine vorba de relatii, cei mai multi dintre noi intampinam probleme. Suntem incantati de etapele incipiente ale iubirii, dar pe masura ce avansam in relatie, incepem sa ne confruntam cu probleme cum ar fi ranirea sentimentelor, conflictul escaladant, tehnici insuficiente de intelegere si pur si simplu plictiseala. Nu se poate nega acest lucru: sa incepi o noua relatie si sa o mentii la un anumit nivel de intelegere este foarte dificil.

Dar un domeniu din ce in ce mai mare de cercetare a relatiilor ofera din ce in ce mai mult, indrumare bazata pe stiinta, in ceea ce priveste obiceiurile relatiilor sanatoase, cele mai fericite cupluri - si cum sa imbunatatesti orice relatie chinuitoare. Dupa cum am aflat, stiinta iubirii si a relatiilor se rezuma la lectii fundamentale care sunt simultan simple, evidente si dificil de stapanit: empatia, pozitivitatea si o puternica conexiune emotionala conduc la cele mai fericite si mai sanatoase relatii.

Mentinerea unei conexiuni emotionale puternice

,,Cel mai important lucru pe care l-am invatat, lucrul care se evidentiaza total in psihologia dezvoltarii, psihologia sociala si activitatea din laborator din ultimii 35 de ani este ca secretul relatiilor de lunga durata, sa te indragostesti din nou si din nou, este sensibilitate emotionala ", spune Sue Johnson, psiholog clinic din Ottawa si autorul mai multor carti, printre care Hold Me Tight: Seven Conversations for a Lifetime of Love.

Receptivitatea emotionala, pe scurt, se refera la trimiterea unei replici iar cealalta persoana sa raspunda la aceasta. ,,Intrebarea de 99 de milioane de dolari a iubirii este:,, Esti acolo pentru mine? ", Spune Johnson. ,,Nu este doar,,, Esti prietenul meu si ma vei ajuta cu treburile? "Este vorba despre sincronicitatea emotionala si de a te adapta."

,,Fiecare cuplu este diferit", continua Johnson. ,,Factorul care produce nemultumirea in randul cuplurilor este deconectarea emotionala atunci cand nu pot avea un sentiment de baza sigur". Ea observa ca critica si respingerea - adesea intampinate de defensivitate si retragere - sunt extrem de chinuitoare si creierul nostru interpreteaza ca si cum ar fi ceva periculos.

Pentru a favoriza receptivitatea emotionala intre parteneri, Johnson a fost pionier in terapia focalizata emotional, in care cuplurile invata sa se apropie prin conversatii care exprima nevoile si evita criticile. ,,Cuplurile trebuie sa invete cum sa vorbeasca despre sentimente intr-un mod care sa apropie cealalta persoana", spune Johnson.

Pastrarea lucrurilor pozitive

Potrivit lui Carrie Cole, directorul de cercetare pentru Institutul Gottman, o organizatie dedicata cercetarii casatoriei, despartirea emotionala poate aparea cu usurinta in orice relatie atunci cand cuplurile nu fac lucruri care creeaza pozitivitate. ,,Cand se intampla acest lucru, oamenii simt ca merg mai departe si mai departe, pana cand nu se mai cunosc niciodata", spune Cole. Concentrarea pe pozitivitate este motivul pentru care Institutul Gottman a imbracat deviza ,,lucrurile mici de multe ori". Laboratorul Gottman studiaza satisfactia relatiei inca din anii '70 si ca cercetarea ii determina pe psihologii Institutului sa incurajeze cuplurile sa se angajeze in mici puncte de contact, de rutina, care demonstreaza aprecierea.

Spune Cole - un mod simplu de a incepe este sa gasesti modalitati de a-i face complimente partenerului - fie ca e vorba sa iti exprimi aprecierea pentru ceva ce a facut sau sa ii spui, in mod special, ceea ce iti place tie la partener, sau iti poti arata iubirea fata de partener oferindu-i un cadou dragut (vezi cadouri si jocuri sexy). Acest exercitiu poate realiza doua lucruri benefice: in primul rand, valideaza partenerul si ii ajuta sa se simta bine cu ei insisi. In al doilea rand, te ajuta sa iti reamintesti de ce ai ales persoana respectiva in primul rand.

Asculta creierul, nu numai inima

Cand vine vorba despre creier si dragoste, antropologul biologic si colegul principal al Institutului Kinsey, Helen Fisher, a descoperit - dupa ce a scanat creierul oamenilor - ca exista trei componente neurochimice esentiale gasite la persoanele care raporteaza o satisfactie ridicata in relatie: empatia, controlul sentimentelor si stresului cuiva si pastrarea parerilor pozitive despre partenerul tau.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram