Strangere de semnaturi pentru salvarea Mocanitei

30 octombrie 2013

La fel ca in multe alte cazuri, din anul 2001 mocanita Sibiu - Agnita a fost retrasa de CFR pentru ca „nu mai era rentabila” in conditiile in care pentru multe localitati din zona era singura modalitate de acces spre Sibiu iar produsele industriale si agricole de pe toata valea erau transportate cu trenurile de marfa. Mai mult decat atat in anul 2006 CFR SA prin administratorul S.A.A.F. SA a incercat sa vanda linia la fier vechi fiind salvata in ultimul moment prin includerea ei in lista monumentelor istorice.
,
,Prin actiunea din pasajul Universitatii, dorim sa crestem la nivel national gradul de informare si constientizare pe tema potentialului patrimoniului ca resursa pentru dezvoltarea zonei Valea Hartibaciului. Vrem sa strangem un numar cat mai mare de semnaturi, nu numai la nivel local, pentru a convinge autoritatile ca turismul din zona poate fi dezvoltat, iar un prim pas in acest sens este repunerea in functiune a Mocanite. Pentru ca niciun proiect de restaurare si dezvoltare a liniei de mocanita nu poate fi implementat atat timp cat situatia proprietatii este neclara, solutia noastra este simpla si naturala: linia si cladirile trebuie sa treaca din proprietatea CFR/SAAF in proprietatea Consiliului Judetean Sibiu sau orice tip de asociere a autoritatilor din Valea Hartibaciului. Abia apoi vom putea sa discutam despre viitorul acestei linii.”, afirma Mihai Dragomir, presedintele Asociatiei Mioritics, care coordoneaza proiectul impreuna cu Asociatia pentru Tranzitie Urbana si alte organizatii.

La nivel european exista suficiente exemple in care liniile de cale ferata folosite in scop turistic sunt un motor pentru dezvoltarea unor destinatii turistice. Exista un exemplu de buna practica si in Romania, la Viseu pe Valea Vaserului unde opereaza de cativa ani o linie de mocanita care atrage anual peste 20.000 de turisti veniti special sa traiasca o experienta unica.

Pe data de 10 octombrie, Asociatia Mioritics in parteneriat cu ATU – Asociatia pentru Tranzitia Urbana, in contextul proiectului VIVA EASTPART – “Valorizarea centrelor istorice prin imbunatatirea capacitatii de management pentru localitati de mici dimensiuni aflate in zona parteneriatului Estic” a organizat o dezbatere pe tema salvarii Mocanitei, avand ca invitati membri ai Directiei Judetene de Cultura Sibiu, ai primariei din Agnita, reprezentanti ai SAAF SA, investitori privati, experti in turism si patrimoniu si alti invitati.

Printre problemele prezentate in cadrul intalnirii s-au semnalat urmatoarele: unele linii de cale ferata cu ecartament ingust din Romania sunt deja puse sub sechestru de ANAF, CFR SA nu este interesata de punerea lor in valoarea ci cel mult le vinde la fier vechi pentru a acoperi propriile datorii catre companii private, iar linia de mocanita din Valea Hartibaciului nu are o situatie clara privind proprietatea asupra garilor sau a terenului si niciun proiect de restaurare si valorificare turistica nu se poate implementa atata timp cat aceasta situatie nu se clarifica.
Repunerea in functiune a Mocanitei este numai una dintre activitatile incluse in strategia de revitalizare pe termen lung a patrimoniului cultural si natural din Valea Hartibaciului. Zona respectiva face obiectul proiectului Viva East, alaturi de alte doua zone - regiunea Tavush din Armenia si raionul Cahul din Republica Moldova. Scopul proiectului este sa aduca un plus valoare zonelor est-europene cu un potential cultural si turistic ridicat (centre istorice mici, peisaj, cultura si identitatea locala, traditii), dar slab valorificat.

Pana in momentul de fata, in Romania au avut loc doua sesiuni de workshopuri si seminarul tematic “Planificare spatiala si peisaj (peisaj natural, peisaj rural, parcuri, habitate, zone protejate si centre istorice, etc.)”, care au renunit actori locali importanti pentru dezvoltarea teritoriului: reprezentanti ai administratiei locale si centrale (Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerul Culturii, Primarii, Consilii Locale si Judetene), membri ai Grupului de Actiune Locala (GAL) Valea Hartibaciului, ai corpurilor profesionale (Ordinul Arhitectilor din Romania), ai organizatiilor nonguvernamentale relevante si profesionisti in domeniul arhitecturii, urbanismului si amenajarii teritoriului, culturii, dezvoltarii economice si domenii conexe. Rolul acestor intalniri a fost de a initia, intr-un cadru organizat, dialogul intre partile interesate in dezvoltarea zonei Valea Hartibaciului, implicand in mod direct actorii relevanti. Se pun astfel bazele unor parteneriate locale, care sa contribuie nu numai la definirea prioritatilor de actiune si a strategiilor de interventie, ci si la implementarea acestora.

Proiectul este coordonat de catre Asociatia pentru Tranzitie Urbana – Romania, implementat in parteneriat cu Asociatia Armeana de Ecoturism si Agentia de Cooperare Transfrontaliera si Integrare Europeana din Moldova, si cu asistenta din partea partenerului stiintific Departamentul de Inginerie Civila si Arhitectura al Politehnicii din Bari, Italia. De asemenea, proiectul va pune bazele unei retele internationale, implicand experti din diverse tari europene in activitati de cercetare, dezbatere si diseminare si punand la dispozitia autoritatilor, stakeholderilor locali si publicului larg o serie de rapoarte si articole.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram