In acest context, ANOSR solicita domnului Presedinte printr-o scrisoare deschisa, posibilitatea de a aduce amendamente la prezentul proiect de lege, pentru ca studentii din Romania sa nu isi piarda drepturile castigate cu mare efort in trecut. De asemnea, studentii isi manifesta dorinta de a avea o intrevedere pentru a putea detalia si argumenta, aspectele de maxima importanta.
Atragem atentia ca principiul parteneriatului cu studentii este in spiritul Pactului pentru Educatie, semnat cu buna credinta de catre ANOSR si stipulat, de altfel, in Strategia Educatie si Cercetare pentru Societatea Cunoasterii, Capitolul 9.3: ” Studentii trebuie sa devina o prezenta activa, nu numai in organele de decizie colectiva (Consilii profesorale, Senat), unde adesea votul lor nu conteaza, ci si in managementul executiv al institutiei.”
Desi in textul legii este specificat clar că “studentii sunt parteneri in comunitatea academica”, constatam cu dezamagire ca acest aspect este lipsit de coerenta si echitate, si mai mult acest principiu mai sus mentionat, nu este RESPECTAT. Studentii sunt exclusi din cele mai importante foruri de decizie si anume comisia/modalitatea de alegere a rectorului si consiliul de administratie al universitatii.
“Consideram ca studentii trebuie sa fie reprezentati in proportie de minim 25% in toate structurile si mecanismele cu rol decizional, executiv sau consultativ. Acestia reprezinta mai bine de 90% din comunitatea academica, iar reprezentarea studentilor este un drept fundamental pe care nu suntem dispusi sa il pierdem.” Daniela Alexe – Presedinte ANOSR
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro