Expozitia „Sun Plaza - Locul mecanizat # 82” este o premiera deoarece artistul nu creeaza niciodata aceeasi instalatie de doua ori. Acesta utilizeaza uneori aceleasi elemente, insa le monteaza in functie de arhitectura locului in mod diferit de fiecare data.
Singurul material folosit de Bernard Lagneau pentru a construi masinariile grandioase, care fascineaza publicul de fiecare data, este cartonul ondulat, animat cu ajutorul unor electromotoare. Acestea sunt punctele de pornire ale montajului, urmand ca artistul sa mecanizeze spatiul, transformandu-l de la ora la ora. De aceea, cei ce vor vizita centrul comercial din sudul Capitalei, in perioada 29 mai - 23 iunie 2013 , vor avea ocazia sa ia parte la un adevarat spectacol.
Lumea de carton pe care Lagneau o va construi la Sun Plaza va atinge o inaltime de 20 de metri, iar nu mai putin de un km de banda va uni cele peste 150 de rotite ale mecanismului - cea mai mare cu un diametru de 2 metri iar cea mai mica avand un diametru de 5 cm. In final, intreaga instalatie de carton va cantari aproximativ 2 tone.
„Sculpturile cinetice ale lui Bernard Lagneau sunt dispozitive mecanizate cu o meticulozitate inginereasca, fara a avea vreo alta functie practica in afara de aceea de a se alimenta perpetuu pe sine. Aceste instalatii, superproductii artistice, sunt aflate in centrul unor discutii filosofice existentiale ale unei lumi post industriale cu referinte multiple la istoria artei, de la antichitatea greaca la dadaismul lui Jean Tinguely. Spectacolul oferit de ele este prezentat acum intr-o instalatie monumentala, unica, gazduita de catre centrul comercial Sun Plaza”, a declarat Cosmin Nasui, critic de arta si curator.
Bernard Lagneau si-a inceput cariera ca designer de carte, ulterior specializandu-se in crearea de instalatii si sculpturi din carton. De mai bine de 40 de ani creeaza astfel de instalatii de mari dimensiuni, care se impart in patru categorii tematice: masinarii de carton monumentale, studii de peisaj, arhitecturi efemere de interior (a construit 11 orase mobile in incinta mai multor institutii de cultura) si arhitecturi temporare create pentru a fi expuse in aer liber.
Artistul si-a expus proiectele in toata lumea si a \"mecanizat\" pana acum gari, fabrici, biserici, primarii, chiar si celebrul Musée d’Art din Paris si cea mai mare duna de nisip din Europa, in localitatea Pyla din Franta, unde a creat monstruoasa „Ville-fantôme”, o constructie ce se intinde pe o suprafata de peste 1.000 de metri patrati.
Aceasta expozitie continua initiativa Sun Plaza de a le oferi vizitatorilor sai experiente culturale de calitate, inedite, fapt ce vine in sustinerea pozitionarii centrului comercial, in linie cu actiunile sale non-conformiste si de impact.
Sun Plaza Shopping Center, centrul comercial din sudul capitalei, este un proiect dezvoltat de EMCT Romania si S IMMO AG. Deschis in februarie 2010, Sun Plaza vine in intampinarea clientilor cu trei abordari distincte: cumparaturi de baza (hipermarket, magazine de bricolaj si electrocasnice), zona de lifestyle, cu prezente de top din domeniul fashion (ancore pe suprafete medii si mari, magazine ale marcilor internationale), precum si o zona de divertisment si petrecere a timpului liber. Sun Plaza are o suprafata inchiriabila de 81,000 m2 si peste 210,000 m2 suprafata construita. Centrul are o parcare subterana cu 2,000 de locuri si o legatura directa cu statia de metrou Piata Sudului, realizata printr-un pasaj subteran.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro