România rămâne un exemplu pentru ţările europene în privinţa luptei împotriva tuberculozei (TB). Anul 2011 a reprezentat cel de-al 9-lea an consecutiv de scădere a incidenţei bolii. Despre tuberculoză
TB este o boală infecţioasă şi contagioasă, care se transmite pe cale aeriană; o persoană care are TB şi nu se tratează poate infecta 10-15 persoane pe an, doar tuşind langă acestea.
Simptomele TB sunt:
- tuse persistentă, care durează mai mult de 2-3 săptămâni,
- febră,
- transpiraţii în timpul nopţii,
- pierderea apetitului,
- pierdere în greutate,
- tuse cu sânge.
TB poate afecta orice parte a organismului, dar în 90% din cazuri ea se localizează în plămâni. Marea majoritate a persoanelor bolnave de TB pot fi vindecate cu un tratament ieftin care durează şase luni. După numai câteva săptămâni de tratament boala nu mai este contagioasă şi apare îmbunătăţirea stării pacienţilor. Netratată însă, tuberculoza poate ucide!
Oricine se poate îmbolnăvi de TB, dar boala este adesea legată de sărăcie, de condiţiile precare de viaţă, lovind cel mai frecvent persoanele din grupurile de populaţie vulnerabile şi marginalizate.
OMS a estimat că la nivel mondial în fiecare an aproape 9.000.000 de oameni se îmbolnăvesc de TB şi aproximativ 1.500.000, dintre care 70.000 sunt copii, mor din cauza acestei boli. Totodată, numai în anul 2009 s-a estimat că 10.000.000 de copii din întreaga lume au rămas orfani pentru că un părinte le-a murit de TB.
Într-o singură zi, TB ucide tot atâţia oameni cât ar muri în 15 accidente aviatice. La nivel mondial TB este a patra cauză de deces la femei.
TB este diagnosticată şi tratată cu metode descoperite în urmă cu 50-100 de ani. Milioane de vieţi ar putea fi salvate dacă s-ar descoperi un test rapid şi ieftin, noi medicamente mai eficiente şi un nou vaccin care să prevină cu siguranţă infecţia.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro