Cum variaza tensiunea arteriala?
Nivelul presiunii sangelui este determinat de centrul circulatiei din creier si se adapteaza in functie de imprejurari prin semnalele transmise pe cale inversa (feed-back) de catre sistemul nervos. Pentru a regla tensiunea arteriala, corpul dvs. modifica forta si frecventa (pulsul) batailor inimii, precum si diametrul vaselor de sange cu ajutorul tesutului muscular aflat in peretii acestora.
Valoarea tensiunii arteriale oscileaza pe durata unui ciclu cardiac. Ea este maxima atunci cand inima pompeaza sange(tensiunea sistolica) si minima atunci cand inima se relaxeaza (tensiunea diastolica).
Pentru a preveni aparitia unor boli, valorile tensiunii arteriale trebuie sa se incadreze intre anumite limite considerate normale.
Care sunt valorile normale?
Tensiunea arteriala este prea mare daca, in repaus tensiunea diastolica depaseste 90mmHg si/sau tensiunea sistolica depaseste 140mmHg. In acest caz consultati imediat medicul. Persistenta unor valori ridicate ale tensiunii arteriale va pune in pericol sanatatea, datorita deteriorarii progresive in timp a vaselor de sange din corpul dumneavoastra.
Prezentati-va la medic si daca aveti tensiunea prea mica, adica valoarea sistolica sub 100mmHg si/sau valoarea diastolica sub 60 mmHg.
Chiar daca tensiunea dumneavoastra se incadreaza in limite normale, este indicat sa o masurati in mod regulat. In acest fel veti putea sesiza o posibila modificare a acesteia in timp util si veti actiona in consecinta.
Daca va aflati sub tratament medical pentru controlul tensiunii, trebuie sa tineti o evidenta exacta a valorilor masurate, la aceleasi ore, zilnic.
Aratati aceste masuratori medicului.
Nu schimbati din propria initiativa dozarea medicamentelor prescrise de medic, ca urmare a rezultatelor obtinute prin masurarea tensiunii la domiciliu.
Informatii suplimentare
· Daca tensiunea dvs. in repaus este aproape tot timpul normala, dar surprinzator de mare in conditii de stres fizic sau psihic, este posibil sa suferiti de asa numita „hipertensiune oscilanta”. Consultati medicul daca banuiti ca va aflati in aceasta situatie.
· O valoare corect masurata a tensiunii diastolice de peste 120 mmHg necesita urgent tratament medical.
Masurarea tensiunii
Inaintea masurarii
Evitati mancatul, fumatul si orice fel de efort inainte de a va lua tensiunea. Toti acesti factori pot influenta rezultatul masurarii. Incercati sa va relaxati in fotoliu, in liniste, timp de 10 minute inainte de masurare. Scoateti orice obiect de imbracaminte care va acopera bratul. Masurati-va intotdeauna tensiunea pe acelasi brat (preferabil stangul). Incercati sa va masurati in mod regulat tensiunea la aceeasi ora a zilei, deoarece aceasta variaza de-a lungul unei zile.
Cele mai frecvente surse de erori
Nota: Pentru a putea fi comparate, masuratorile trebuie facute intotdeauna la aceleasi conditii! Adica intotdeauna in liniste!
· Orice efort facut de pacient pentru a-si sustine bratul poate determina cresterea tensiunii. Asezati-va confortabil si stati relaxat pe toata durata masurarii, fara a contracta in vreun fel musculatura vbratului la care va luati tensiunea. La nevoie, folositi o pernita ca suport pentru brat.
· Daca artera bratului se afla mult mai jos (mai sus) decat inima, veti obtine in mod eronat o valoare mai mare (mai mica) a tensiunii. Fiecare 15 cm diferenta in inaltime duce la o eroare de masurare de 10 mmHg!
· Mansetele prea stranse sau prea scurte duc la rezulatate incorecte. Este foarte important sa alegeti manseta corecta. Dimensiunea mansetei depinde de circumferinta bratului (masurata la mijlocul acestuia). Gama de circumferinta admisa admisa este imprimata pe manseta.
Daca manseta nu este potrivita pentru bratul dumneavoastra, va rugam sa contactati vanzatorul.
Nota: Folositi numai mansete originale, validate clinic!
· O manseta prea larga sau care in timpul umflarii creeaza o punga de aer va duce la rezultate incorecte.
· In cazul masuratorilor repetate prea des, sangele se acumuleaza in brat, ducand la obtinerea de rezultate false.
Masurarile consecutive trebuie repetate dupapauze de 1 minut sau dupa ce ati tinut bratul ridicat permitand sangelui acumulat sa se evacueze.
Pastrati rezultatele masuratorilor
Repetati masurarea de cel putin de 2 ori. Nu uitati sa notati rezultatele obtinute, precum si data/ora masurarii. Este bine sa va luati tensiunea la prima ora a diminetii sau inainte de cina. Nu uitati ca doar medicul este in masura sa interpreteze rezultatele obtinute.
Sfat: Pentru a obtine rezultate corecte, masuratorile nu trebuie facute imediat una dupa cealalta. Asteptati cateva minute intr-o pozitie relaxata, asezat sau culcat inainte de a repeta masurarea.
Informatii suplimentare
Nivelul tensiunii arteriale fluctueaza chiar si la persoanele sanatoase. Este important sa comparati masuratorile facute in aceleasi conditii si la aceeasi ora din zi (in liniste)!
Daca totusi variatiile tensiunii depasesc 15 mmHg si/sau auziti un puls neregulat cu ocazia masuratorilor, adresati-va medicului.
Sursa: Microlife, cu sprijinul Bioexpert
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro