Știai că poți să te testezi de-acum acasă singur cumpărând un test rapid pentru coronavirus?
Acest tip de testare se bazează pe evidențierea a două clase importante de anticorpi.
Chiar dacă mulți se întreabă despre utilitatea și eficacitatea acesteia, trebuie spus că merită făcută, chiar dacă are un caracter orientativ, la fel ca și un test de sarcină.
Deși nu se detectează coronavirusul propriu-zis, anticorpii arată că substanțele de apărare produse de sistemul imunitar există.
Ce sunt anticorpii?
Anticorpii sunt imunoglobuline produse de sistemul imunitar ce au rolul de a lupta împotriva unor agenți invadatori ai organismului.
Aceștia au rolul ca să recunoască, neutralizeze și să marcheze antigenele, adică acele componente ale agenților infecțioși, așa încât organismul nostru să îi elimine.
După ce se produce expunerea la o astfel de substanță straină, denumită antigen, anticorpii continuă ca să circule în sânge, precum niște trupe de soldați care au misiunea de a menține ordinea, oferind protecție împotriva expunerilor viitoare la acel antigen (pe o perioadă mai scurtă sau mai îndelungată).
Există unul sau mai mulți anticorpi specifici pentru fiecare antigenă și, în consecință, pentru fiecare microorganism care provoacă o infecție de-a lungul vieții unei persoane. Corpul nostru dezvoltă o serie de anticorpi aparținând mai multor clase, așa cum într-o armată există diverse “arme” (cercetași, geniști, infanteriști, vânători de munte etc.).
Cei mai importanți dintre anticorpi sunt aceia care fac parte din clasele M (IgM) și cele din clasa G (IgG), motiv pentru care sunt detectați de majoritatea testelor serologice aflate în prezent pe piață.
Tocmai de aceea și pentru Covid-19 prezența anticorpilor este pusă în valoare la persoanele care deja au avut coronavirus de testele de funcționează pe același principiu.
Testele rapide Covid-19 pun în evidență anticorpii de tip IgM și IgG
În fapt, se determină nivelul IgG și IgM pentru a se stabili dacă este vorba de o infecție acută sau de o infecție cronică. În infecția acută sunt prezenți mai ales anticorpi de tip IgM, iar în infecția cronică predomină anticorpii IgG.
Este minunat că OK Medical oferă teste rapide pentru coronavirus ce pot face asta.
În cazul în care vorbim de Covid-19 anticorpii din clasa lgM pot fi găsiți în stadiile incipiente ale bolii.
În schimb, anticorpii din clasa IgG sunt niște jaloane care arată că a trecut ceva timp de la infecție și că persoana în cauză, probabil, a dezvoltat o imunitate, fie și temporară, împotriva bolii.
Ceea ce nu știm încă este gradul de protecție pe care anticorpii din clasa lgG îl reprezintă, dacă această imunitate este permanentă sau nu.
Este important ca să subliniem și faptul că timpul de apariție al acestor anticorpi la virusul Covid-19 variază de la o persoană la alta și pare să fie influențat de gravitatea tabloului clinic pe care aceasta îl prezintă.
În plus, există totuși precizat și faptul că rezultate fals pozitive sau fals negative pot să apară în diferite contexte, mai ales atunci când probele de sânge necesare testării sunt colectate înainte de 14 zile de la debutul bolii.
După cum se vede, un test covid pcr este unul orientativ. El nu ar trebui să liniștească 100% persoana care îl face, dar poate să dea niște repere importante medicului la care persoana ar trebuie de urgență să se adreseze dacă testul apare pozitiv.
Atunci se folosește metodologia standard RT-PCR, care este capabilă să detecteze prezența materialului genetic al virusului în secreția respiratorie a pacienților.
Examinarea se realizează pe materialul colectat prin secreție de tampon nazo-orofaringian și este procesată folosind tehnici de biologie moleculară modernă.
Teste serologice: ce mai trebuie ca să știi
Organismul începe să producă anticorpi numai după ce infecția este deja instalată. Anticorpii din clasele IgM și IgG în faza acută a infecției au o sensibilitate mai mare după ziua a 7 a de la debutul bolii.
Serologia are o valoare predictivă negativă scăzută, așa încât un rezultat negativ nu exclude prezența infecției.
Prezența anticorpilor din clasa lgG pentru a defini imunitatea apare cu un sensibilitate mai buna după a 14 - 15-a zi de la debutul simptomelor.
S-au făcut teste și, în comparație cu eșantioanele RT-PCR pozitiv, a fost identificată o sensibilitate mai mare de 66,7% după a șaptea zi în cazul testelor serologice.
Pe măsură ce nivelul anticorpilor crește cu timpul, rata pozitivă a anticorpilor acumulați sporește și ea, fiind impresionantă după a zecea zi.
În ciuda acestui fapt, în cazul testelor serologice un rezultat negativ nu exclude prezența bolii datorită valorii sale predictiv negative care este mai scăzută la începutul declanșării bolii infecțioase.
După aceea medicii vor stabili cea mai bună cale de tratament, funcție de fiecare pacient în parte, dacă infecția mai există încă în corp.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro