Anul 2014 a venit cu o schimbare de perspectivă a cumpărătorului de proprietăți imobiliare asupra ofertei prezente pe piața din vestul țării. Chiar dacă apartamentele în clădiri vechi sunt încă în topul tranzacțiilor imobiliare realizate de persoane fizice, interesul pentru locuințele noi manifestă o prezență din ce în ce mai accentuată.
Ansamblurile rezidențiale moderne oferă o serie de elemente de plus valoare față de locuințele vechi. Aceste avantaje pornesc de la locuri de parcare, spații verzi și locuri de relaxare, spații de joacă pentru copii, dar și structuri și instalații noi și fiabile, care nu riscă să cedeze imediat după ce noul proprietar se va muta în locuință. În plus, locuințele noi sunt predate la cheie, iar cumpărătorul se poate muta imediat, fără să mai fie nevoie să facă investiții suplimentare în finisaje. În majoritatea cazurilor, locuințele noi sunt cumpărate de la dezvoltator, cel care le-a adus până în etapa finisajelor, astfel încât cumpărătorul să aibă posibilitatea de a-și alege cromatica interioară și elementele de design pentru pardoseală și faianță, în vederea unei personalizări complete a locuinței. Achiziția unei locuințe noi este mai comodă, iar cumpărătorul se poate bucura mai repede de beneficiile acesteia, fără a mai face investiții suplimentare în lucrări de renovare.
În Timișoara, cererea pentru locuințele noi a început să prindă avânt, mai pronunțat de la începutul anului 2014, când cumpărătorii au început să aibă din nou curajul să contracteze finanțări imobiliare. Deși eligibili și până acum, decizia de a aștepta o relaxare a condițiilor de creditare și o stabilizare a pieței a fost una înțeleaptă. Mai mult, clienții potențiali de proprietăți imobiliare, persoane fizice, au așteptat și o confirmare a siguranței locurilor de muncă. În Timișoara își desfășoară activitatea o serie de multinaționale care au nevoie de profesioniști tineri în diferite domenii, de la IT, la marketing sau management, dar și ingineri cu specializări variate. Pentru serviciile acestor profesioniști, companiile plătesc salarii peste medie, ceea ce îi califică pe angajați pentru credite imobiliare pentru locuințe. Și garanțiile oferite de stat prin programul „Prima Casă” au contribuit semnificativ la stimularea cererii în acest domeniu.
Profilul cumpărătorului de locuințe Timișorean este: tânăr, cu vârstă în jur de 35 de ani, specialist într-unul din domeniile căutate pe piața muncii din zonă, cu funcție de „middle management” în cadrul unei companii multinaționale din zonă, funcție care îi asigură venitul necesar pentru a se califica pentru un credit. De obicei, creditele sunt solicitate de cuplurile de tineri căsătoriți, ceea ce crește semnificativ șansele de calificare pentru un credit imobiliar, dar și posibilitatea de a opta pentru un credit de valoare mai mare.
Acest tip de cumpărător de proprietăți imobiliare, persoană fizică, se orientează către locuințele noi, fie apartamente sau case în localitățile limitrofe Timișoarei.
Chiar dacă există o tendință accentuată de orientare către ofertele de apartamente noi, iar dezvoltatorii au sesizat tendința și vin cu oferte din ce în ce mai atractive astfel încât să atragă o parte cât mai mare din această cerere către locuințele noi. Cu toate aceste eforturi, locuințele vechi sunt încă pe primul loc datorită unui preț de vânzare aparent mai scăzut.
Despre Hitch&Mosher
Hitch&Mosher este o companie cu capital integral românesc, cu expertiză majoră în domeniul imobiliar, începând cu anul 2006. În zona de vest a țării este principalul jucător de pe piață, fiind implicat în majoritatea sectoarelor specializate pe care le presupune sectorul imobiliar, de la intermedieri de vânzări și de închirieri pentru persoane fizice, până la identificarea și intermedierea de investiții în sectorul agricol.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro