Incontinenta de efort (de stres) apare ca urmare a slabirii tesutului conjunctiv si a muschilor perineali, ce provoaca o disfunctionalitate la nivelul muschilor sfincterieni. Un acces de tuse, un stranut, ridicarea unui obiect sau o simpla miscare a corpului pot antrena eliminarea necontrolata de urina datorita cresterii presiunii intraabdominale si implicit intravezicale ce depaseste capacitatea de ocluziune (inchidere) a muschilor sfincterieni.
Incontinenta de efort apare ca urmare a slabirii muschilor perineali cauzata de sarcina sau nasteri multiple, tulburari hormonale la menopauza, efecte secundare ale unor medicamente, obezitate, constipatie cronica, atrofiere musculara datorata varstei. Aceasta forma de incontinenta este predominant intalnita la femei (90% din cazuri).
La barbati, cauza principala este alterarea muschilor sfincterieni in urma operatiilor la nivelul prostatei.
Muschii sfincterieni nu mai sunt in totalitate functionali si la cresterea presiunii intra-abdominale si intra-vezicale apare pierderea necontrolata de urina.
Incontinenta imperioasa (de urgenta) se manifesta prin pierderi involuntare de urina (in general in cantitati importante) insotite sau urmate imediat de senzatia persistenta de a urina din nou.
Aceasta forma de incontinenta apare ca urmare a hiperactivitatii muschilor vezicali care, contractan-
du-se excesiv, induc nevoia imperioasa de a urina.
In cazurile mai putin grave aceste simptome se manifesta prin urinari frecvente, dar controlate.
Atunci cand simptomele se agraveaza, eliminarea urinei nu mai poate fi controlata voluntar, rezultand incontinenta. Vezica se goleste complet sau partial, urina eliminandu-se sub forma de jet.
Incontinenta imperioasa poate fi asociata cu infectii ale tractului urinar, marirea prostatei, tumori, calculi renali, boli metabolice (ex. diabet zaharat) sau afectiuni degenerative ale sistemului central nervos.
Incontinenta imperioasa se intalneste cel mai des la persoanele in varsta.
Incontinenta imperioasa ca urmare a unei infectii urinare. Nevoia de a urina se manifesta ca urmare a unei iritatii patologice a mucoasei vezicii.
Incontinenta urinara prin prea plin este caracterizata prin pierderea involuntara de urina datorita depasirii capacitatii de retentie a vezicii urinare.
Cauza principala a aparitiei acestei forme de incontinenta este obstructia (blocarea) tractului urinar, prin ingustarea uretrei ca urmare a maririi prostatei la barbati sau prin existenta de calculi renali.
Acest blocaj partial al uretrei duce la acumularea unui volum important de urina si la dilatarea progresiva a peretelui vezicii. Presiunea intravezicala rezultata forteaza uretra partial obstructionata provocand o scurgere permanenta de urina sub forma de picaturi.
In general incontinenta prin prea plin apare la barbati ca urmare a hipertrofiei (maririi) prostatei dar poate surveni atat la barbati cat si la femei in cazul administrarii anumitor medicamente (de ex. betablocanti, sedative, antidepresive etc.), existentei unor boli metabolice (diabet zaharat) sau a unor afectiuni ale sistemului central nervos (ex. Parkinson, Alzheimer).
Incontinenta urinara prin prea plin: strangularea uretrei datorate maririi prostatei conduce la dilatarea vezicii ca urmare a retentiei de urina.
Incontinenta urinara neurogena (de reflex) apare la pacientii cu afectiuni neurologice grave si se caracterizeaza prin declansarea unei contractii spontane si involuntare a muschilor vezicii, deseori fara ca pacientul sa constientizeze nevoia de a urina. Golirea vezicii se produce automat, necontrolat si inconstient.
Incontinenta urinara neurogena apare in afectiunile neurologice (ex. Parkinson, Alzheimer) sau in leziunile medulare grave (ex. paraplegie – paralizia completa a membrelor inferioare, scleroza in placi, diverse tumori).
Sursa: Paul Hartmann Romania
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro