„Toamna se numara bobocii” sau deseurile din echipamente electrice si electronice colectate de Asociatia RoRec

1 septembrie 2010

In ultimele doua luni Asociatia Romana pentru Reciclare RoRec a implementat o ampla campanie de mediu la nivel national: 7 judete, 51 de localitati, peste 2.500 de deponenti, aproximativ 3.500 de echipamente vechi colectate, toate acestea inseamna 54.000 kilograme de deseuri ce vor lua calea reciclarii.
Actiunile au fost realizate in parteneriat cu primariile locale sau cu alti organizatori de campanii eco, precum Umbrela Verde.
Campaniile au fost derulate sub diferite concepte si au avut mecanici de implementare variate, adaptate atat la specificul locului in care s-au desfasurat, dar mai ales construite pe baza recomandarilor partenerilor locali (comunitati, rute, resurse locale, etc).

Astfel, sub deviza „Sustinem si protejam traditiile si valorile locale”, au avut loc doua actiuni de mediu in judetele Sibiu si Bistrita Nasaud. Cele doua proiecte speciale s-au desfasurat in jurul unor evenimente importante pentru comunitatile locului, „Festivalul Bujorului de Munte de la Gura Riului” (3-4 iulie) si „Tabara Medievala de la Heidenfeld” (13-15 august). Aria de acoperire a celor doua actiuni a cuprins 9 comune din Marginimea Sibiului, respectiv municipiul Bistrita si satele apartinatoare. Tot la capitolul „proiecte speciale”, in perioada 19-22 august, Asociatia RoRec impreuna cu primaria municipiului Vaslui au invitat locuitorii sa petreaca Zilele Vasluiului intr-un oras curat, dupa debarasarea de deseurile electrice...
La cele trei actiuni au participat peste 1.000 de deponenti, s-au colectat circa 1.200 de echipamente uzate, ce reprezinta 13.300 kilograme DEEE colectate.

Noua campanie „Locul deseurilor nu este acasa. Trimite-le la plimbare!” s-a desfasurat in ultimul week-end al lunii august in judetele Prahova si Hunedoara, in 19 localitati. Astfel in parteneriat cu mai multe primarii din Prahova (Campina, Brebu, Banesti, Cornu si Poiana Campina) si Hunedoara (Orastie, Simeria si Geoagiu), au fost realizate actiuni de colectare in toate aceste localitati si in satele apartinatoare, in numar total de 11. In urma celor doua actiuni s-au colectat peste 20.000 kilograme DEEE de la circa 550 de deponenti, care s-au debarasat de peste 1.100 de obiecte electrice vechi sau uzate.
Toate aceste rezultate s-au obtinut dupa o analiza atenta a unui proiect pilot derulat in jurul Centrelor de colectare DEEE ale RoRec - realizate in parteneriat cu primariile din Brad, Sacalaz si Valenii de Munte. Proiectul a avut loc la finele lunii iunie, sub numele „Invitatie la reciclare.” In arealele deservite de cele trei centre s-au instalat puncte provizorii de colectare in 13 localitati. Pe parcursul a numai cateva ore din toate aceste localitati s-au colectat in total 14.200 kilograme DEEE, de la peste 600 de cetateni.

Tot in lunile iulie si august, Asociatia RoRec a fost prezenta la Sibiu, Timisoara si Alexandria, alaturi de Umbrela Verde. „Parteneriatul cu compania Tuborg este o continuare fireasca a actiunilor comune incepute anul trecut, iar acum, ne-am alaturat in cautarea <> a Romaniei”, a declarat dl. Liviu Popeneciu, presedintele Asociatiei RoRec. Cele trei evenimente desfasurate sub cupola Umbrelei verzi au avut si componenta de colectare DEEE si s-au finalizat cu colectarea a circa 5.500 kilograme deseuri electrice.

„Doresc sa multumesc partenerilor, voluntarilor, echipelor implicate in realizarea acestor actiuni. Am trecut deja de faza de tatonare, este evidenta nevoia derularii unor activitati recurente de acest tip, pentru ca cetatenii le considera ca fiind foarte utile. Aceste servicii, oferite de asociatia noastra in parteneriat cu autoritatea locala sunt solicitate de tot mai multe comunitati si primite cu bucurie de tot mai multe primarii. Reactiile lor ne incurajeaza in demersurile noastre de informare si constientizare a publicului pentru colectarea selectiva a deseurilor din echipamente electrice si electrocasnice si reprezinta o confirmare a faptului ca a trecut vremea vorbelor, cetatenii si autoritatea locala apreciaza actiunea concreta, nu planurile pe hartie si teoria. Aceste actiuni de colectare abia au inceput, vor fi din ce in ce mai multe si mai raspandite la nivel national, ele sunt „asezate” pe centrele de colectarea DEEE din reteaua proprie realizata in parteneriat cu primariile”, a mai declarat dl. Liviu Popeneciu.

Asociaţia Româna pentru Reciclare - RoRec este o organizaţie colectivă non-profit având ca membri fondatori zece dintre cei mai cunoscuţi fabricanti europeni de electrocasnice cu activitate în România. Misiunea RoRec este de a contribui activ la realizarea obiectivelor europene pentru conservarea, protecţia şi îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător şi a sănătăţii umane, pentru utilizarea raţională a resurselor naturale, prin servicii complete de gestionare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice şi implicit prin reintroducerea de materii prime în sectorul economic.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram