Daca ai inceput, deja, diversificarea pentru bebelusul tau, te intrebi, probabil, care sunt cele mai bune alimente pe care i le poti oferi. Incepand cu varsta de sase luni, micutul tau poate manca destul de multe tipuri de alimente solide si este important sa-i prezinti mai multe texturi si gusturi, pentru a se obisnui cu ele. Cand alcatuiesti planul de diversificare pentru bebelusul tau, gandeste-te, in primul rand, ca din alimentele pe care i le oferi, va trebui sa ia cat mai multe vitamine si nutrienti. Alege alimente cat mai putin procesate, apropiate de starea lor naturala. O buna optiune este sa te indrepti catre magazinele naturiste online unde vei gasi mancare bio pentru bebelusi. In acest fel, te asiguri ca hrana lui provine din fructe si legume crescute, in mod sustenabil, si selectionate cu grija. In plus, iata o lista cu unele dintre cele mai potrivite alimente pentru bebelusi.
Legumele sunt foarte importante in alimentatia timpurie a bebelusului, pentru ca sunt bogate in vitamine, fibre si nutrienti esentiali. In plus, daca mananca legume de la o varsta foarte frageda, sansele ca micutul sa pastreze acest bun obicei cresc. Profita de faptul ca legumele sunt colorate si au texturi diferite, pentru a-i atrage atentia bebelusului si a face ora de masa cat mai distractiva.
Poti incepe cu legume cu un gust neutru sau usor dulceag, precum morcovul, cartoful dulce sau pastarnacul. Continua, apoi, cu legume care au un gust ceva mai dur, cum sunt frunzele de kale sau varza de Bruxelles. Nu te descuraja daca pruncul le refuza la inceput. Aceste legume au foarte multe vitamine si este pacat sa-l lipsesti de ele. Scoate-le din meniu cateva zile si revino, ulterior, intr-o alta combinatie. Specialistii in nutritia copiilor sunt de parere ca trebuie sa incerci sa-i oferi copilului un aliment de cel putin 10 ori pana sa concluzionezi ca nu ii place.
Pestele este foarte important in alimentatia copiilor, datorita continutului bogat de proteine, minerale, vitamine si, in special, acizi grasi Omega-3. Acestia sustin sanatatea inimii si a creierului, de aceea, incepe sa ii oferi micutului tau peste in fulgi sau pasat, inca de la sase luni. Atentie la felul in care pregatesti pestele: trebuie sa fie foarte bine gatit, sa se desprinda usor in bucati mici si sa nu aiba niciun os. Alege peste gras, precum macroul, somonul sau sardinele si evita carnea de rechin, de ton sau peste spada, care au niveluri mai crescute de mercur.
Carnea este o sursa excelenta de protiene de care copilul tau are nevoie ca sa creasca sanatos. In plus, carnea ii ofera minerale importante precum zincul sau fierul. Atunci cand micutul tau atinge varsta de 6 luni, rezervele de fier pe care le-a acumulat in viata intrauterina incep sa se epuizeze. De aceea, este bine sa incluzi in planul de diversificare carne alba si, mai ales, carne rosie. Desi multi parinti incep mai degraba cu o carne slaba, asa cum e cea de pui, retine ca, in carnea rosie, continutul de fier este mai bogat.
Fasolea, lintea, mazarea si nautul sunt o sursa importanta de proteine si fier si nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia copilului. Le poti amesteca, fara probleme, cu alte legume, sau le poti servi sub forma de pasta, piure sau supe creme. Daca folosesti leguminoase din conserva, verifica ingredientele si asigura-te ca nu au un continut ridicat de sare si zahar.
Acestea sunt cele mai potrivite alimente pentru cel mic. Nu uita, insa, ca, desi incepe sa manance si hrana solida, micutul tau are, in continuare, nevoie de lapte, fie de la san, fie, din cutie. Din laptele matern sau formula, bebelusul ia nutrientii si vitaminele de care are nevoie pentru o dezvoltare corecta, mai ales, in perioada in care testeaza alimentele solide.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro