Transferul datelor importante pe platformele de tip cloud: puncte de luat in considerare

6 ianuarie 2016

De indata ce datele au fost clasificate si s-a stabilit ce categorie de utilizatori vor avea acces la informatii, cat si cine va avea acces la gestionarea acestora – stergere, adaugare etc, se poate avea o idee de ansamblu asupra modului in care datele vor fi folosite, cat si despre importanta acestora, in functie de valoarea informatiilor si volum. Astfel, se poate lua o decizie in privinta stocarii lor. In acest sens, un aspect esential este evaluarea riscurilor pe care acestea le prezinta, pentru ca pot fi evitate chiar si in cazul platformelor de tip cloud.

Acordul-cadru de servicii – primul pas spre securizarea datelor

Oricare tert implicat, fie el furnizor sau centru de date, trebuie sa aiba un acord juridic de servicii (SLA) ce mentioneaza intocmai modul de organizare pentru stocarea datelor. Daca nu au, utilizatorii trebuie sa fie atenti si sa evite astfel de furnizori. In plus, administratorii de rețea trebuie sa puna intrebari detaliate, precum unde sunt serverele localizate cu exactitate. Un alt factor de luat in calcul este frecventa back-up-urilor. Inca un argument demn de luat in calcul este acela legat de procedurile in situatii de urgenta. Acestea trebuie sa ofere solutii punctuale precum alimentarea neintrerupta. Nici factorul uman nu trebuie ignorat. Angajatii companiei care ofera aceste servicii trebuie sa beneficieze de instructaje corespunzatoare, pentru nu a pune datele in pericol. Aceasta evaluare detaliata a unui furnizor de servicii de tip cloud este necesara.

Bineinteles, cu cat serviciile furnizorului sunt mai avansate, securizarea datelor este insotita si de costuri pe masura. De aceea, solutia este stocarea datelor cu importanta ridicata pe o astfel de platforma si adoptarea, in paralel, a unor solutii mai eficiente din punct de vedere al costurilor, pentru datele de volum. Nu toate datele au aceeaşi valoare, asa ca nu e nicio problema daca acestea sunt impartite in functie de importanța acestora.

Protectia cailor de transfer
Un alt potential risc in stocarea datelor in afara retelei este faptul ca aceasta conexiune dintre companie si centrul de date poate fi compromisa. O posibilitate de protectie este criptarea datelor si implementarea unui mod de autentificare in doua etape pentru a maximiza controlul, pe langa portalul securizat. Aceste metode de a securiza datele sunt insotite si de costuri adiacente, insa datele sunt cele mai importante active ale unei companii. Pierderea acestora ar putea aduce pagube grave organizației.

Stocarea pe platformele de tip cloud nu mai reprezinta o alegere
Companiile nu mai pot evita stocarea datelor in cloud. Aproape orice organizatie foloseste serviciile platformelor de tip cloud, ce stocheaza datele in afara retelelor. Salesforce, Xero, Microsoft 365, alaturi de alte servicii online, toate aceste companii organizeaza datele pentru clientii lor. Insa acelasi lucru facea si Ashley Madison, chiar daca nu erau date ale afacerilor clientilor. Anul trecut, EMC a sponsorizat un studiu care a relevat faptul ca pierderea datelor si timpul de nefunctionare au adus companiilor, doar din Australia, in ultimul an, pierderi de peste 55 de miliarde de dolari. La nivel global s-a inregistrat o crestere a pierderilor de 400%. In termeni de sume, aceste pierderi se ridica la miliarde de dolari.

Pentru a impiedica astfel de situații si pentru a reduce riscurile, pasii pe care companiile trebuie sa ii urmeze sunt: clasificarea resurselor de date, securizarea acestora in cadrul organizatiei, contractarea unui funizor de solutii de tip cloud care indeplineste toate conditiile.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram