Manifestarea, premergatoare publicarii memorandumului privind turismul de sanatate in Romania, a urmarit sa aduca la aceeasi masa specialisti in domeniu si reprezentanti ai ministerelor implicate in dezvoltarea turismului de sanatate, pentru a evalua problemele existente si a propune solutii pentru remedierea acestora.
“Turismul de sanatate este printre cele trei domenii strategice care se regasesc in strategia Ministerului si niciodata nu voi refuza o initiativa care este in consens cu cea a Ministerului de a transforma acest «potential», cuvant pe care om obosit sa-l tot aud rostindu-se, in realitate”, a spus Maria Grapini, Ministru Delegat pentru IMM-uri , Mediul de Afaceri si Turism. “Avem medici specialisti recunoscuti mondial, ar trebui sa valorificam acest lucru si in domeniul turismului. Avem bani europeni de cheltuit pe promovarea turismului pana in 2015. Nu trebuie sa-i cheltuim pe un logo, ci pe promovarea unui set de valori.
Romania trebuie sa fie prezenta in cataloagele marilor turoperatori si ma voi asigura ca acest lucru se intampla”, a completat ministrul.
Ministrul Maria Grapini a anuntat ca in urmatoarele zile, Guvernul va publica un memorandum privind turismul de sanatate, un document continand o analiza a situatiei in care se afla acest domeniu in Romania si care reflecta interesul autoritatilor pentru dezvoltarea turismului de sanatate. Urmatorul pas va fi crearea unui grup de lucru care sa vina, in scurt timp, cu un set de propuneri privind dezvoltarea turismului de sanatate, prin stabilirea unui cadru administrativ si legislativ.
Un alt aspect subliniat de participanti a fost acela ca Ministerul Sanatatii trebuie sa poata sa certifice calitatea resurselor din statiuni si calitatea serviciilor medicale si hoteliere. Doar acest lucru, comunicat transparent, va determina turistii straini si companiile de asigurari sa aleaga Romania ca destinatie pentru turismul de sanatate.
“Din octombrie intra in vigoare directiva 24/2011, prin care pacientul va avea libertatea sa-si aleaga furnizorul de servicii medicale din orice tara. Pentru a putea furniza servicii de sanatate pacientilor din Uniunea Europeana este nevoie de un sistem care sa le confirme calitatea serviciilor si de un sistem care sa le permita aflarea acestor informatii”, a spus dr. Vasile Cepoi, Consilier de Stat in Cancelaria Prim-ministrului.
In conditiile cresterii sperantei de viata, bolile asociate varstei inaintate pot fi prevenite si tratate cu ajutorul turismului de sanatate, a subliniat doamna profesor Luiza Spiru, presedintele Fundatiei “Ana Aslan” International, prezenta la eveniment. Toate acestea - printr-o abordare individualizata, adaptata fiecarui turist. Pentru ca, dupa cum au subliniat participantii, persoana care calatoreste pentru a-si ingriji sanatatea, fie pentru a preveni imbolnavirea, fie pentru a se trata, este o persoana pretentioasa, care are nevoie de un pachet complet, adaptat nevoilor sale si ale insotitorilor.
Conferinta Nationala pentru Turismul de Sanatate de la Mangalia a fost organizata de Fundatia Amfiteatru, in parteneriat cu Colegiul Medicilor din Romania, Sanatoriul Balnear si de Recuperare Mangalia, Primaria Municipiului Mangalia, Organizatia Patronala a Turismului Balnear din Romania, Asociatia Romana de Balneologie si Asociatia Jurnalistilor si Scriitorilor in Turism din Romania.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro