La evenimentul ce a avut loc în incinta noii structuri de protecţie socială, din Aleea Istru, nr. 6, au participat reprezentanţi ai Adminstraţiei publice locale a sectorului 6 și ai Fundaţiei HHC România.
"Încă o instituție de tip vechi dispare. Încă șapte tineri cu nevoi speciale, ultimii rămași, ajung într-un mediu familial, acolo unde e locul fiecăruia. Încet, dar sigur, copiii și tinerii din instituții ajung în familii sau în medii cât mai apropiate de cel familial. Pentru ei am mai creat încă o casă în care pot rămâne atât cât doresc.
Procesul de integrare a celor mai vulnerabili și mai marginalizați dintre copii, cei instituționalizați, continuă. Încet, dar sigur. Angajamentul nostru e ca, până în 2020, toți copiii și tinerii aflați în instituții să trăiască în medii familiale.
E doar o chestiune de timp.", a declarat Ştefan Dărăbuş, Directorul Naţional al HHC România.
Pentru Anamaria, Florentina, Iuliana, Ionuţ, Leo, Nicolae şi Cornel, ziua de 20 august 2014 a fost un moment special, un pas către o viață în afara centrului de plasament și mai aproape de o familie.
”Sper ca Nicolae, copilul care parcă este într-o continuă căutare, să găsească aici, acasă la el, ce are nevoie. Cât despre Anamaria, ea se liniștește numai atunci când educatoarea îi ține mîinile în ale ei. Noi credem că acum va începe să exploreze noul spațiu și se va simți protejată acasă.”, a spus Ileana Cirț, asistent social în HHC România.
Proiectul de închidere a Centrului de plasament „Sf. Andrei” a început la finalul anului 2011, în urma unei întâlniri ce promitea să se transforme într-un parteneriat pe termen lung între HHC România şi Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din Sectorul 6 Bucureşti. La momentul acela „Sf. Andrei” găzduia 48 de de copii cu nevoi speciale. Împreună cu autoritățile locale, specialiștii Hope and Homes au reușit să creeze pentru comunitate un serviciu eficient de prevenire a separării copilului de familie. În aprilie 2014 a fost inaugurată prima casă de tip familial din sectorul 6 și 12 copii cu nevoi speciale au început drumul spre reabilitare și integrare socială.
Cu ocazia evenimentului închiderii ultimului centru de plasament de tip vechi, primarul sectorului 6, Rareş Şerban Mănescu, a declarat: ”Situaţia persoanelor cu handicap constituie o prioritate pt administraţia sectorului 6. O categorie aparte o reprezintă copiii cu dizabilităţi, care au şanse mari de a se recupera şi de a se descurca singuri în viaţă, în limita posibilităţilor fiecăruia. Avem nevoie de efortul întregii comunităţi pentru atingerea acestui deziderat, iar parteneriatul cu HHC România este un model de bună practică în acest domeniu”.
Despre Hope and Homes for Children
Hope and Homes for Children România (HHC România) activează în țara noastră din 1998, timp în care a contribuit direct la închiderea a peste 50 de orfelinate de tip vechi din întreaga ţară. Prin serviciile dezvoltate de HHC România, copiii trec de la îngrijirea în instituţii-mamut în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, care le permit o viaţă apropiată de normalitate. Prin eforturile HHC România şi ale partenerilor săi, peste 5.000 de copii au fost scoşi din instituţii; 18.261 de copii au fost salvaţi de la ruperea de familie, 649 de tineri au fost sprijiniţi pentru o viaţă independentă, 1711 de copii au fost primiţi în regim de urgenţă şi peste 6.000 de membri de personal din sistemul de protecţie al copilului au fost instruiţi de HHC România. Organizaţia activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susţinerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Până în acest moment, peste 25000 de copii au beneficiat de serviciile organizației Hope and Homes România al cărei obiectiv este ca până în 2020 să fie eliminată instituţionalizarea copiilor în țara noastră.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro