Este bine cunoscut faptul că flora intestinală are un rol extrem de important în buna funcționare a organismului nostru. Cercetările recente pun însă în evidență efecte noi, atât de complexe ale florei intestinale, încât aceasta a ajuns să fie considerată ca un nou organ al corpului omenesc. Deși pare greu de crezut, un adult are o floră intestinală care numără de 10 ori mai multe celule (bacterii) decât numărul celulelor din propriile ţesuturi, aceasta putând ajunge să cântărească până la 2kg, depășind astfel greutatea creierului.
Flora intestinală sau microbiomul reprezintă totalitatea microorganismelor care colonizează intestinul gros al omului și se află într-o relație simbiotică cu organismul-gazdă, fiind atât de importantă încât aceste organisme n-ar putea duce o viaţă normală fără funcţia acesteia. Cercetările științifice în domeniu au demonstrat faptul că microbiomul influenţează o serie de tulburari patologice importante sau chiar obezitatea, bolile inflamatorii intestinale, tulburările funcționale gastro-intestinale, dar și unele tipuri de cancer și boli de ficat. Tocmai de aceea, tot mai mulți oameni de știință și specialiști se concentrează pe studiul microbiomului și pe modalitățile prin care intervine în menținerea unei stări de sănătate bune.
Iaurtul este unul dintre alimentele cele mai prietenoase, care ajută la menținerea echilibrului florei intestinale, influențând astfel funcționarea sistemului digestiv și sănătatea în ansamblu. Totodată, iaurtul este mai ușor de digerat decât laptele din care este obținut pentru că bacteriile de fermentare ajută digestia lactozei, pe care unii dintre noi o tolerăm mai greu. Mai mult decat atat, datorită calciului și bacteriilor vii pe care le conține, iaurtul contribuie și la re-echilibrarea dietei, în raport cu excesul de grăsimi şi glucide din alimentația noastră.
Beneficiile iaurtului pentru sănătatea florei intestinale și implicit pentru digestie au fost dezbătute și la Summit-ul mondial „Flora Intestinală Pentru Sănătate”, organizat la Madrid anul acesta. Doamna Conf. Univ. Dr. Carmen Fierbințeanu, medic specialist gastro-enterolog, care a participat la acest congres, subliniază că „menținerea florei intestinale normale este esențială pentru a ne păstra starea de sănătate; putem îmbunătăţi calitatea florei intestinale printr-o alimentaţie adecvată, în care un rol esențial îl au iaurturile probiotice, care furnizează florei intestinale bacterii din genul Bifidobacterium Lactis sau Lactobacilus Casei”.
Importanța consumului de iaurt a fost discutată pe larg și la primul eveniment global dedicat iaurtului, „Yogurt Summit”, desfășurat anul acesta la Boston, in SUA, unde au fost dezbătute noi metode de cercetare ale florei intestinale și rezultatele obţinute în ultimii ani cu privire la beneficiile iaurtului pentru sănătatea microbiomului.
Studii diverse în domeniu demonstrează nu doar efectele benefice ale consumului de iaurt asupra sănătății, dar scot în evidență și aspecte precum posibilitatea reducerii costurilor în sistemul public de sănătate, prin reducerea anumitor patologii, în special cronice. Spre exemplu, estimări realizate de specialiști în nutriție indică economii potențiale de sute de milioane de dolari pentru sistemul de sănătate din SUA, care se pot obține prin creșterea consumului de lactate, asa cum sunt și iaurturile. În continuare, grupuri de experţi vor lucra pe subiectul Nutrieconomiei, care corelează costurile aferente nutriției preventive cu costurile necesare restabilirii sănătăţii. Obiectivul Nutrieconomiei este de a economisi resurse în domeniul sănătății publice prin adoptarea de către populație a unui stil de viață corect și a unei alimentații echilibrate, în scopul reducerii riscului de îmbolnăviri cronice.
În ciuda multiplelor beneficii ale iaurtului, studii realizate recent arată că România este pe ultima poziție la nivel european, din punct de vedere al consumului de iaurt. Conform statisticilor, un român consumă în medie 1 produs lactat proaspăt pe săptămână, față de francezi – 5 produse pe săptămână, bulgari – 3 produse pe săptămână și polonezi – 2 produse pe săptămână.
În contextul în care tot mai mulți români se confruntă cu probleme de sănătate provocate sau favorizate de alimentația nesănătoasă și lipsa de mișcare, Danone, cel mai mare producător român de iaurturi, a lansat „1 iaurt pe zi”, o campanie de informare și educare pe termen lung despre beneficiile pe care le poate aduce consumul zilnic de iaurt. “1 iaurt pe zi” se concentrează pe consumul zilnic de iaurt, dar amintește și alte principii simple ce stau la baza unor deprinderi alimentare corecte, prin care se poate îmbunătați calitatea vieții. Campania se va derula în perioada noiembrie 2013 - decembrie 2014 și include, printre altele, cursuri de nutriție pentru tineri și copii, fiind bine cunoscut faptul că obiceiurile
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro