Conferinta de incheiere a proiectului Asigurarea calitatii in sistemul de formare profesionala continua din Romania – CALISIS, tinuta la hotelul Novotel din Bucuresti a prilejuit ocazia prezentarii celor mai importante rezultate:
• Trecerea in revista a sistemului actual de formare profesionala din Romania (raport de cercetare).
• Realizarea web site-ului proiectului: http://www.cnfpa.ro/calisis/ (crearea si introducerea in pagina de web a unui Registru national al evaluatorilor).
• Analiza situatiei actuale si formarea resurselor umane implicate in dezvoltarea sistemului de asigurare a calitatii in formarea profesionala din Romania (trei rapoarte de cercetare).
• Formularea de propuneri de imbunatatire a sistemului de autorizare a furnizorilor de formare profesionala si elaborarea de proceduri si instrumente in vederea asigurarii calitatii in formarea profesionala continua.
• Elaborarea unui program de dezvoltare a resurselor umane adresat grupurilor tinta ale proiectului.
• Implementarea programelor de formare dezvoltate.
• Diseminarea rezultatelor proiectului.
• Informare si promovare.
„A fost un proiect complex, conceput sa raspunda cerintelor Cadrului European de Referinta privind Asigurarea Calitatii in educatie si formare profesionala, cat si sarcinilor ce revin Romaniei cu privire la aplicarea Recomandarii Parlamentului European si a Consiliului, a declarat managerul proiectului, Adrian Bodonea, la deschiderea conferintei. Echipa alcatuita din experti romani si italieni a reusit sa dezvolte standarde clare si masurabile, mecanisme de raportare si imbunatatire, sisteme de evaluare accesibile la scara larga. Dar, cel mai relevant este faptul ca a format peste 1.500 de persoane in cadrul programelor de dezvoltare a resurselor umane.”
Partenerii italieni implicati in proiect au contribuit cu intreaga experienta dobandita in acest domeniu pe parcursul implementarii sistemului de asigurare a calitatii in formarea profesionala, dar rezultatele au depasit asteptarile initiale: „In Italia, acest proces de asigurare a calitatii a inceput in anul 2006, la nivel national, dupa care a fost implementat treptat la nivelul regiunilor. Noi am transferat aceasta experienta in proiectul CALISIS. A fost o colaborare interesanta pentru ca ne-a dat posibilitatea sa descoperim puncte de imbunatatire si sa invatam multe lucruri in plus, fata de ceea ce stiam”, recunoaste Antonio Gallo, expert in cadrul proiectului CALISIS din partea ISFOL Italia. „A fost un proiect lung, cu o colaborare stransa intre parteneri. Pe langa rezultatele consemnate in proiect, avem si rezultatul constituirii unui grup de lucru transnational, care ar putea continua sa lucreze in acest domeniu. Experientele din acesti ani in care am lucrat impreuna pot constitui o baza pentru alte proiecte pe care le putem dezvolta si in alte tari”, a completat Ezio Ferrero, expert din partea Tils Romania. Ana Costin, expert din partea Autoritatii Nationale pentru Calificari, apreciaza parteneriatul creat din perspectiva transferului multiplu de experiente: „Proiectul a beneficiat nu de o singura experienta, ci de mai multe, pentru ca acreditarea furnizorilor de formare profesionala in Italia are o componenta nationala, dar si abordari specifice la nivel regional”.
Sorin Eugen Zaharia, directorul general al ANC, considera ca „un castig esential pe care l-a adus acest proiect este faptul ca a pus in discutie problema calitatii in formarea profesionala. Acesta este principalul rezultat, pentru ca este greu de spus cati dintre cei care au participat la cursuri vor aplica ceea ce au invatat, cati au retinut ceva, dar cu siguranta toata lumea si-a pus problema calitatii, ceea ce este un lucru foarte important.” In opinia dlui Ion Hohan, expert din partea FiaTest, din cele 1.500 de persoane care au beneficiat de programele de formare si de dezvoltare elaborate in cadrul proiectului, peste o mie au inceput sa vorbeasca aceeasi limba. „In aceste conditii, putem sa ne gandim la crearea unei culturi a calitatii. Procesul insa trebuie continuat. „O alta dorinta a mea este de a institui marca nationala de calitate in educatia si formarea profesionala pe care ANC sa o dea in gestiune acelor institutii cu nivel ridicat de performanta si care, la randul lor, sa o aplice pe certificatele de absolvire. Sunt tari in UE care au o astfel de marca, de ce nu am face si noi acest lucru?”
Proiectul CALISIS a deschis usile schimbarii. Cu siguranta, el va fi continuat de altele pentru ca multi dintre participanti au inceput deja sa se gandeasca la diverse modalitati de obtinere a finantarilor necesare extinderii sistemului de asigurare a calitatii in formarea profesionala la nivelul unui numar mult mai mare de furnizori.
Detalii suplimentare gasiti pe site-ul proiectului CALISIS: www.cnfpa.ro/calisis.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro