Epicor Software Corporation, lider global in furnizarea de solutii software de business pentru organizatiile din domeniile productie, distributie, retail si servicii, a anuntat astazi rezultatele primului sau studiu global privind amprenta de carbon, care ofera o intelegere noua a faptului ca majoritatea companiilor sunt ramase in urma in ceea ce priveste intelegerea amprentei de carbon, in ansamblu, ca si in asumarea initiativelor privind gestionarea emisiilor de carbon.
Odata cu introducerea in Australia a noii legislatii privind emisiile de carbon si cu noile reglementari ce vor fi in curand introduse si in California, este deja creat un impuls pentru o crestere a cerintei de gestionare a energiei la nivel corporativ. Sondajul, care a fost realizat de Epicor in 2011, a fost conceput pentru a investiga capacitatea si disponibilitatea companiilor de a-si identifica emisiile de gaze cu efect de sera; pentru a afla cum anume, din punct de vedere tehnic, isi contabilizeaza aceste emisii; si pentru a clarifica masura in care companiile trebuie sa indeplineasca nu numai cerintele legale de sustenabilitate ci , de asemenea, la care cerinte ale partenerilor si clientilor lor raspund.
Studiul a colectat raspunsuri de la aproape 1.000 de companii din toata lumea. Majoritatea respondentilor (48%) au fost organizatii din industria manufacturiera, cu 100, pana la 1.000 de angajati (42%) si cu venituri anuale de 50 de milioane dolari sau mai putin (43%). Sondajul a aratat ca 58% dintre companiile chestionate nu au auzit de termenul "gestionarea amprentei de carbon", ca mai putin de un sfert ar putea descrie cu exactitate ce inseamna acest termen si ca un mare procent, respectiv 80%, dintre companiile intervievate nu isi monitorizeaza emisiile de carbon.
„Este destul de ingrijorator, cand te gandesti ca o treime dintre toate companiile nu stiu daca sunt supuse obligatiei de raportare a emisiilor si vrem sa profitam de aceasta ocazie pentru a adresa un indemn industriei, in ansamblul sau, sa isi asume responsabilitatea si sa ajute la educarea afacerilor in privinta gestionarii energiei", a declarat Chris Purcell, product marketing manager pentru Epicor. El a explicat: "Raportarea emisiei de carbon va avea loc indiferent de opiniile personale cu privire la incalzirea globala; acele afaceri care se pregatesc acum, pentru raportarea solicitata prin lege in viitorul apropiat, vor avea un avantaj competitiv clar fata de cei intarziati. Managementul energiei nu este o deviere de la activitatea principala a companiilor. Afacerile pot obtine economii de costuri si energie din investitiile pentru sustenabilitate, iar cresterea tranzactionarilor cu certificate de emisii de carbon va duce inca si mai mult la cerinta ca afacerile sa inteleaga modul in care contabilizarea emisiei de carbon va avea un impact asupra propriilor rezultate.
Sondajul a mai aratat si ca 50% dintre companiile chestionate nu au nici un fel de implicare la nivel de top in initiativele lor privind gestionarea emisiei de carbon, desi aceia care ocupa functii de CEO vor fi responsabili, cel mai probabil, pentru strategia de „inverzire” a propriilor companii. Totodata, 85% nu pot raporta nivelul emisiilor de carbon pe care compania lor le-a emis in fiecare dintre ultimele sase luni, iar aproape 70% contabilizeaza corect mai putin de 25% din emisia de carbon a companiei lor.
Dar nu toate companiile sunt in negura. HARBEC Inc., clientul Epicor, o firma metalurgica de piese turnate prin injectie de precizie, din nordul statului New York, a decis recent ca, pentru a-si atinge pana in 2013 obiectivul sau de a fi neutra din punctul de vedere al carbonului, este necesar sa implementeze o solutie mai precisa si mai credibila decat sistemul sau manual. „In esenta, aveam nevoie de un raport lunar privind ceea ce facem, in termeni de indicatori de sustenabilitate", a declarat Bob Bechtold, presedinte si fondator al HARBEC. "Acesti indicatori sunt la fel de seriosi pentru noi ca si alti indicatori de afaceri obisnuiti, din raportarea financiara.” HARBEC este, de asemenea, in proces de certificare pentru obtinerea recent lansatului standard al sistemelor de management al energiei ISO 50001, care necesita documentatie sistematica a emisiilor de carbon prin utilizarea unor solutii precum Epicor Carbon Connect. Bechtold a adaugat ca multe companii pretind ca sunt „prietenoase cu mediul”, fara ca aceasta afirmatie sa aiba prea multa (sau deloc) sustinere, insa aceasta noua certificare si solutie va conferi HARBEC avantajul competitiv care dovedeste efectiv faptul ca este un lider in sustenabilitate. „O documentatie credibila, care provine dintr-o solutie robusta de tip ERP, ne va permite sa cuantificam ceea ce facem", a spus Bechtold. "Orice companie poate compensa emisiile de carbon prin cumpararea de compensatii, dar aceasta solutie va permite ca HARBEC sa-si monitorizeze eficient si cu acuratete emisia de carbon, ajutandu-ne sa o gestionam catre zero, prin eficienta si generare mai inteligenta de energie.”
„Urmarirea unei agende „verzi” si sporirea economiilor de costuri operationale nu sunt sarcini care se exclud reciproc", a spus Purcell. "Cerem tuturor companiilor sa-si treaca agenda „verde” pe un loc mai sus in lista prioritatilor privind responsabilitatea sociala corporativa (CSR). Pregatindu-se in avans, companiile pot evita sanctiuni potentiale pentru ne-aderarea la legislatie si, de asemenea, pot sa obtina avantaje strategice ce includ economii de costuri operationale si fluxuri suplimentare de venituri.”
Sumar al rezultatelor cheie ale studiului
• O majoritate covarsitoare (58%) a respondentilor nu au auzit de " gestionarea emisiei de carbon";
• Mai putin de un sfert ar putea descrie cu exactitate ce inseamna gestionarea emisiei de carbon;
• 80% nu monitorizeaza amprenta de carbon in mod regulat;
• O treime nu stiu daca este sau nu supusa compania lor obligatiei legale de raportare a emisiilor;
• Majoritatea (85%) nu pot raporta nivelul de carbon pe care compania lor l-a consumat in fiecare dintre ultimele sase luni;
• Mai mult de jumatate cred ca gestionarea emisiilor de carbonul a avut un impact pozitiv asupra afacerilor lor;
• Aproape 70% apreciaza ca isi contabilizeaza mai putin de 25% din consumul lor de carbon.
Purcell a concluzionat: "Epicor se angajeaza fata de emergenta piata verde mondiala si sprijina companiile vizionare care imbratiseaza tehnologia pentru a fi cu un pas inainte in ceea ce priveste conformitatea cu reglementarile legale, oferind, in acelasi timp, acea eficienta care in ultima instanta va reduce costurile si va stimula performanta afacerii."
Pentru a obtine o copie a raportului cu rezultatele complete sau pentru a afla mai multe despre Epicor Carbon Connect, va rugam sa contactati Lisa Preuss, [email protected].
Despre Epicor Software Corporation
Epicor Software Corporation (recent fuzionata cu Activant Solutions Inc.) este un lider global, furnizor de solutii software de business pentru industriile producatoare, distributie, retail si servicii. Cu aproape 40 de ani de experienta in deservirea organizatiilor din pietele medii si a diviziilor companiilor din clasamentul Global 100, Epicor are peste 33.000 de clienti in peste 150 de tari. Solutiile Epicor de planificare a resurselor intreprinderii (ERP), pentru punctele de vanzare (POS - point of sale), managementul lanturilor de aprovizionare (SCM) si managementul capitalului uman (HCM) permit companiilor sa isi sporeasca eficienta si sa isi imbunatateasca profitabilitatea. Cu istoricul sau in inovatie, expertiza in industrie si pasiunea pentru excelenta, Epicor isi inspira clientii sa isi cladeasca un avantaj competitiv de durata. Epicor ofera un Punct Unic de responsabilitate, dorit de catre afacerile locale, regionale si globale. Epicor are sediul central in California, cu birouri si filiale in intreaga lume. Pentru informatii suplimentare, vizitati www.epicor.com.
Urmariti Epicor pe Twitter: @Epicor, @EpicorUK, @EpicorEMEA, @EpicorAU, @Epicor_Retail, @Epicor_DIST and Facebook.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro