Comisia de Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European a adoptat săptămâna trecută proiectul de lansare a unui portal online multilingv adresat IMM-urilor. Portalul va sprijini întreprinderile mici și mijlocii în identificarea oportunităților de dezvoltare pe piața unică europeană.
În prezent, în Uniunea Europeană funcționează aproximativ 23 de milioane de IMM-uri care reprezintă 99% din totalul societăților europene. Totodată, între anii 2002 – 2010, 85% din locurile de muncă nou create în Uniunea Europeană au fost înregistrate în cadrul IMM-urilor. În prezent, 75 de milioane de europeni activează în IMM-uri, adică peste 70% din totalul angajaților la nivel european.
„Portalul on-line multilingv va reprezenta dimensiunea digitală a pieței unice europene, factor cheie în asigurarea accesului IMM-urilor cu bunuri și servicii pe piața intracomunitară. Proiectul este vital pentru dezvoltarea sustenabiliă a IMM-urilor având în vedere că doar 25% dintre acestea au fost active pe piața unică europeană, în timp ce doar 13% au desfășurat activități pe plan internațional, în exteriorul UE”, declară Péter Barta, CEO FPP.
Inițiativa europeană urmează a fi dezbătută în plenul Parlamentului European în luna noiembrie a acestui an. În aceeași lună, România va organiza, cu sprijinul Comisiei Europene, Conferinţa Europeană de Microcreditare, ediţia 2012. Conferința va reuni peste 350 de factori cheie în domeniul microfinanțării IMM-urilor și va dezbate măsurile care să îmbunătățească accesul acestora la surse de finanțare. Un punct important pe agenda conferinței va fi dezvoltarea microfinanțării IMM-urilor din mediul rural, ca o soluție de a crea locuri de muncă și de a diminua nivelul de sărăcie în aceste zone.
„La ora actuală România are una dintre cele mai scăzute densități a IMM-urilor din Europa. Dacă media europeană se cifreză la 42 de IMM-uri / 100 locuitori în România datele sunt aproape la jumătate față de media europeană, și anume 24 de IMM-uri / 100 de locuitori. Principalele explicații sunt lipsa accesului la finanțare și nivelul scăzut de educație antreprenorială. Conferința din București vizează îmbunătățirea mecanismului de finațare a IMM-urilor. Cât privește educația antreprenorială datele noastre rezultate din programele de educație pe care le implementăm arată că tot mai mulți români au înțeles că reușita în afaceri depinde de pregătirea profesională a antreprenorului”, mai spune Péter Barta.
Conferința se desfășoară în perioada 8-9 noiembrie 2012 si este organizată de European Microfinance Network cu sprijinul Comisiei Europene, Fondului European de Investiții, Agenția pentru Implementarea Proiectelor și Programelor pentru IMM-uri din România, Fundația Post-Privatizare și Fondul Român de Contragarantare.
Informații utile
European Microfinance Network (EMN) este vocea principală a furnizorilor de microfinanţare din Europa. Numărând 95 de organizaţii membre din toate statele Uniunii Europene, EMN promovează activ microfinanţarea ca instrument în lupta împotriva excluziunii sociale şi financiare. Angajamentul conferinţelor EMN, nivelul înalt al vizitelor ce implică schimb de experienţă, traininguri şi cercetări, toate acestea aduc împreună practicieni pentru a împărtăşi viziuni, experienţe şi lecţii învăţate de-a lungul activităţii lor în microfinanţare. Mai mult, EMN promovează cadre de reglementare îmbunătăţite pentru micro antreprenoriat şi ocuparea forţei de muncă prin lobby proactiv la nivel european.
Informaţii suplimentare se pot obţine de la:
Fundaţia Post-Privatizare
Tel: 031.1000.719
Fax: 031.1000.720
Web-site: www.european-microfinance.org
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro