UNTUL DE SHEA UN DAR PRETIOS AL NATURII

14 iulie 2014

Acesta rodeste un fruct asemanator unei prune uriase care, prin uscare, zdrobire si fierbere, scoate la suprafata o substanta untoasa pe care popoarele africane o folosesc la ingrijirea pielii, a parului si chiar pentru tratarea lemnului sau a pieilor de animale.

Untul de Shea este extras din nucile arborelui de shea ce creste in savana din zona Sudanului, in zona tropicala a Africii cuprinsa intre Senegal si Uganda. Nucile sunt considerate fructe de padure, sunt mari de circa 4 cm, au un continut de aproximativ 50% grasimi si sunt recunoscute atat ca o sursa majora de grasimi comestibile, cat si ca o binefacere pentru piele.

Obtinerea untului de shea

Untul de shea provenit din miezul Karite se mai numeste si unt Galam sau unt Karite. Metoda traditionala de obtinere consta in spalarea si fierberea semintelor in apa. Astfel se separa deasupra apei un strat plutitor de grasime, adica untul de shea. Acesta se topeste la temperatura de 22-24 grade C, are culoare galben deschis si un miros puternic de pamant, ciocolata, nuci si unt.

Nucile de shea sunt culese si stocate pana cand ajung la maturitatea optima, dupa care sunt stampilate. Cantitatea astfel obtinuta este incalzita pana la 50-60 grade, pana cand untul de Shea devine lichid si poate fi extras din coaja. Prin racire se obtine untul de shea nerafinat, o masa de culoare alb-galbui, cu un miros fin de grasime. Aceasta extractie blanda protejaza substantele vindecatoare si de ingrijire a pielii.

Contrastand cu aceasta metoda, in productia de unt de shea rafinat nucile sunt colectate masiv prin lovituri, sunt transportate la fabrica si sunt procesate prin rafinare la temperaturi de aproximativ 150 grade.

Untul de Shea este disponibil sub forma "rafinata" (distilata) sau "nerafinata" (netratata). Metoda de extractie este un element esential in determinarea calitatii sale. In stare nerafinata, untul este produs fara utilizarea de aditivi chimici, adica prin metoda traditionala. Untul de Shea rezista in stare pura pana la 4 ani, chiar si in conditiile caldurilor tropicale.

Valentele naturale ale untului de Shea

Cea mai mare parte din compozitia acestui produs consta in proportie de 8-11% din substante nesaponificabile (trigliceride, acid oleic, alcool triterpenic, vitamina E, beta-caroten, alantoina). Pentru comparatie, acestea se gasesc in procent de doar 6% in uleiul de avocado, 1,5% in uleiul de susan si 1,2% in uleiul de masline. Untul de Shea contine in principal acizi grasi nesaturati cu lant lung: acid oleic (40-55%), stearic (35-45%), linolenic (3-8 %) si palmitic (3-7%).

Folosirea untului de Shea in cosmetica

Untul de shea se remarca prin efectul hidratant, emolient si vindecator, aducand beneficii in foarte multe afectiuni ale pielii, artrite sau reumatism. El stimuleaza productia de colagen si regenerarea celulara si confera un factor de protectie solara natural (UVA si UVB, SPF max. 6), ceea ce a dus la folosirea lui pe scara larga in produsele de ingrijire corporala si in cosmetica.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram