În ultima vreme aceasta a fost știrea care a răvășit content marketing-ul și PR-ul din toată lumea. Schimbarea algoritmilor newsfeed-ului Facebook prin care conținutul publicat pe paginile corporate își pierde din „putere” în favoarea conținutului publicat de pe profilurile personale. Așadar, utilizatorul avea să afle mai multe despre oamenii din lista de prieteni, decât noutățile publicate pe paginile de care le urmărește.
Anunțul a fost făcut de însuși Mark Zuckerberg care a spus că familia și prietenii sunt în centrul experienței de utilizare Facebook. A continuat spunând că rețeaua socială a fost concepută pentru a încuraja interacțiunea între oameni și nu își dorește să se îndepărteze de la această valoare.
Cum era de așteptat, creatorii de conținut, specialiștii în comunicare și marketing, agențiile de publicitate online au rămas cu „gurile căscate”. Principala platformă pe care distribuiau conținutul creat pentru promovarea brandurilor pe care le reprezintă le închidea ușa în nas. O serie de publicații online care ajungeau la publicul țintă prin Facebook și-au văzut amenințate audiențele. Totuși, voci din industrie au venit și cu o atitudine optimistă, spunând că, pe termen lung, recâștigarea independenței față de Facebook ar putea fi un lucru bun. Așadar, după un val puternic de îngrijorări, a intrat în funcțiune capacitatea de analiză „la rece” care a mai „liniștit apele”.
Până una-alta, paginile de Facebook ale brandurilor sunt doar spații de afișare care nu le aparțin, ci aparțin rețelei sociale. Algoritmii de afișare a conținutului sunt la latitudinea proprietarului care îi poate schimba după „bunul plac”, ceea ce a și făcut în ultima perioadă. Astfel, agențiile de marketing și PR, dar și publicațiile online înregistrează dificultăți majore în previzionarea unor rezultate pe care le pot obține pentru clienții lor sau pentru sine.
Facebook a făcut o treabă bună în crearea unei dependențe a brandurilor, agențiilor de marketing și PR, precum și a instituțiilor media pentru distribuția conținutului pe care aceștia îl creează. Acum, că a ajuns la acest nivel, încearcă să îi orienteze pe aceștia către o creștere a achizițiilor de publicitate astfel încât să-și mențină sau să-și îmbunătățească vizibilitatea conținutului.
În acest context, s-ar putea să vedem această strategie de constrângere a Facebook să se întoarcă împotriva rețelei sociale. În loc să investească în reclame, creatorii de conținut ar putea să-și orienteze bugetele către platformele proprii asupra cărora au control deplin.
Poate că această schimbare propusă de Facebook să orienteze marketerii și oamenii din PR către o altă abordare a creației de conținut. Un conținut mai consistent, mai relevant pentru public, mai interactiv, care provoacă la discuții și interacțiuni va avea întotdeauna prioritate. Interacțiunile pe care publicul le are cu conținutul distribuit reprezintă „combustibilul” de care mesajul are nevoie pentru a ajunge la o audiență cât mai extinsă.
Facebook a schimbat „regulile” jocului. Următoarea mutare, oricare ar fi ea, aparține creatorilor de conținut din media, marketing și PR, precum și a brandurilor reprezentate pe rețeaua socială.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro