Va invitam la drumeţie în jurul Marii Negre

2 octombrie 2012

Acestea au fost prezentate de către echipa de proiect, în cadrul evenimentului „Marea Neagră – o provocare pentru toţi”, ce a avut loc în data de 27 septembrie la Hotel Ibis, Constanţa. La această întâlnire au luat parte reprezentanţi ai grupurilor ţintă, care s-au arătat interesaţi de iniţiativă, oferindu-ne sprijinul lor pe viitor.
„Stejarul – martorul tăcut al pădurii”, este primul traseu de biodiversitate stabilit în aria naturală „Canaraua Fetii”, iar povestea acestuia are ca personaj principal un exemplar al speciei de stejar brumăriu (Quercus pedunculiflora), a cărui vârstă depăşeşte 100 de ani. Pe tot parcursul traseului, care se întinde pe o distanţă de aproximativ doi kilometri, el ne va face cunoştinţă cu fascinanta lume a pădurii, prezentand specii unice de floră si faună. Cel de–al doilea traseu face parte din aria naturală „Cheile Dobrogei” şi are ca temă geodiversitatea spcifică acestei zone. De această dată, povestea debutează cu mărturia unei pietre, care timp de două ore, atât cât durează parcurgerea acestui traseu, ne prezintă incursiunea trecutului în prezent, arătând astfel modul în care s-a format această arie naturală protejată.
„Cheile Dobrogei” este zona naturală care ne oferă un nou traseu prin care facem cunoştinţă cu principalele aspecte culturale ale Dobrogei, şi anume istoria formării regiunii, creştinismul, dar şi aspecte ale activităţii umane din zonă. Acest traseu se găseşte în zona Mănăstirii Casian, care reprezintă şi punctul de plecare.
„Povestea la firul ierbii” ne prezintă un fir de iarbă care ne conduce către unul dintre cele mai înalte puncte din judeţul Constanţa, Dealul lui Allah sau „Allah Bair”. Aici a prins contur un ultim traseu interpretativ, axat pe biodiversitatea zonei. Cele patru trasee vor fi deschise publicului în câteva luni, după ce vor fi realizate toate dotările de infrastructură şi informare.
„Metoda interpretării naturii este foarte răspândită ca fiind o activitate educaţională interactivă şi eficientă. Aceasta reduce, prin educaţie, riscul unui comportament inadecvat al turiştilor faţă de capitalul natural. Ne dorim ca aceste trasee să reprezinte un motiv în plus de a ne întoarce privirile spre natură şi spre importanţa ei pentru noi.”, a declarat Mihaela Cândea, director executiv Mare Nostrum.
Scopul proiectului este conştientizarea, înţelegerea şi responsabilizarea legate de problemele din zona de coastă, incluzând activitatea umană şi efectele ei. De asemenea, el poate ajuta persoanele din comunităţile regionale să înceapă să gândească “ecologist” sau, mai concret, să utilizeze mai bine oportunităţile pentru protejarea biodiversităţii, prin intermediul gestionării ariilor protejate.
Durata proiectului este de doi ani, iar costul său total este de 396 912.00 euro, fiind finanţat de către Uniunea Europeană prin Joint Operational Programme “Black Sea Basin 2007 – 2013”. Motto-ul proiectului este “Natură fără frontiere”, iar website-ul unde se pot găsi mai multe detalii despre proiect este www.trails.bsnn.org.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram