Vârsta optimă la care trebuie să mergi cu cel mic la stomatolog și cum te pregătești

15 ianuarie 2024
Autor:
Libra WEBCORP

Momentul primei vizite la medicul stomatolog constituie un pas important în educarea copilului cu privire la importanța sănătății orale, contribuind la formarea unor obiceiuri sănătoase și la consolidarea unei relații pozitive cu îngrijirea dentară. Recomandată a se efectua încă de la vârsta de un an, prima vizită la stomatolog permite medicului să evalueze starea dentiției copilului, dar oferă și oportunitatea părinților de a primi sfaturi pentru îngrijirea corectă a dinților în perioada copilăriei.

De ce sunt importante vizitele la stomatolog în primii ani de viață?

Efectuarea controalelor stomatologice încă de la apariția dinților de lapte, în general în jurul vârsta de un an, aduce beneficii pe termen lung pentru sănătatea dentară și pentru dezvoltarea generală a copilului. Vizitele regulate permit identificarea și tratarea problemelor dentare în stadii incipiente, pentru a se preveni astfel evoluția acestor probleme în afecțiuni mai grave. De asemenea, promovarea vizitelor la o clinică de stomatologie copii Bucuresti încă de la o vârstă fragedă ajută la dezvoltarea unor obiceiuri sănătoase de igienă orală, esențiale pentru menținerea sănătății dentare pe termen lung.

Încă de la primele controale, medicul stomatolog poate identifica eventualele probleme sau anomalii, în special malocluzii sau alte anomalii dentare care vor necesita tratament. În cazul existenței unor probleme de aliniere a dinților, tratamentul ortodontic este în general început după dezvoltarea dinților permanenți. Există, însă, și excepții. În cazurile în care există probleme semnificative de aliniere sau de dezvoltare a maxilarelor care pot afecta funcționalitatea sau estetica, medicul ortodont poate decide să înceapă tratamentul ortodontic precoce, cunoscut și sub denumirea de tratament interceptiv.

Ce este tratamentul interceptiv?

Tratamentul interceptiv este o formă de intervenție ortodontică care are ca scop corectarea sau prevenirea problemelor dentare și ortodontice în timpul perioadei de creștere a copilului, înainte de erupția completă a dinților permanenți. Tratamentul interceptiv se desfășoară în general la o vârstă fragedă, înainte de erupția completă a dinților permanenți. Scopul principal al tratamentului interceptiv este să creeze un mediu favorabil pentru dezvoltarea corectă a maxilarelor și a dinților permanenți, pentru a reduce astfel necesitatea unui tratament ortodontic mai extins ulterior. În majoritatea cazurilor, tratamentul interceptiv este urmat de purtarea unui aparat dentar lingual sau fix, în funcție de progresele înregistrate și de obiectivele stabilite în etapa de intervenție precoce.

Cum te pregătești pentru controlul stomatologic cu copilul?

Dacă sunteți părinte, există câteva pași importanți pe care îi puteți urma pentru a vă pregăti și a face experiența controlului stomatologic a copilului cât mai plăcută. În primul rând, este esențial să începeți pregătirile cu timp, înainte de vizita la stomatolog. Copilul trebuie să fie familiarizat cu conceptul controlor stomatologice, pentru a stabili un cadru pozitiv pentru experiențe viitoare. În acest sens, este necesar să utilizați un limbaj pozitiv atunci când discutați despre vizita la stomatolog, evitând termeni care ar putea crea anxietate.

În al doilea rând, este important să oferiți copilului un exemplu personal pozitiv în ceea ce privește igiena orală și vizitele la stomatolog. Propria implicare activă în menținerea igienei orale și manifestarea unei atitudini pozitive față de vizitele la medicul stomatolog pot influența în mod semnificativ percepția copilului asupra acestor aspecte.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram