Din ce in ce mai multi turisti isi iau in bagaje, telefoanele smart, tabletele si laptop-urile, atunci cand pleaca in vacanta, ceea ce inseamna ca pot trimite felicitari, pot face poze ori pot ramane conectati la noutatile cotidiene prin intermediul Internetului. Ce nu stiu, este ca protectia inadecvata a acestor dispozitive, ii fac sa devina tinte usoare pentru infractorii cibernetici. G Data ii avertizeaza pe turisti sa nu utilizeze retele WLAN gratuite sau computere manipulate din Internet Cafe-uri. Inainte de a-si stabili coordonatele vacantei, utilizatorii de Internet ar trebui sa isi securizeze dispozitivele si sa tina seama de cateva sfaturi de securitate. G Data ii poate ajuta pe turisti, oferind sfaturi pentru o vacanta relaxanta si sigura – fara surprize neplacute.
"In perioada de vacanta infractorii cibernetici profita de pe urma faptului ca utilizatorii, nedespartiti de dispozitivele mobile, folosesc Internet Cafe-urile publice pentru a se conecta la Internet," avertizeaza Eddy Willems, G Data Security Evangelist. "Atacatorii exploateaza retelele WLAN insuficient securizate sau manipuleaza computerele din Internet Cafe-uri, asa ca pot citi tot traficul de date si pot spiona informatiile de pe cartile de credit, parolele si datele personale."
Expertii in securitate IT le recomanda turistilor sa-si securizeze telefoanele, tabletele si laptop-urile inainte de a pleca in vacanta si sa manifeste prudenta cat sunt departe de casa – pentru ca vacanta distractiva 2.0 sa nu se transforme in frustrare. "Inainte de plecarea in vacanta, utilizatorii ar trebui sa-si revizuiasca securitatea dispozitivelor mobile si sa-si instaleze toate update-urile disponibile. Utilizarea unei solutii de securitate eficienta este o necesitate."
Mai mult decat atat, Willems ii sfatuieste pe utilizatori sa-si ia masuri de precautie in caz de furt sau pierdere: "O multime de date confidentiale sunt stocate, de regula, pe dispozitivele mobile, provocand mari neplaceri in cazul in care dispozitivul ajunge pe maini gresite. Utilizatorii ar putea sa-si echipeze dispozitivele cu protectie antifurt ce permite blocarea de la distanta sau stergerea tuturor datelor stocate.”
Noua sfaturi pentru o vacanta sigura
Inainte de plecare:
Instalarea unei aplicatii de securitate: Turistii sunt sfatuiti sa-si instaleze o solutie de securitate eficienta.
Aplicatiile software - permanent actualizate: Inainte de plecarea in vacanta, sistemul de operare si programele ar trebuie sa fie complet actualizate. Aceasta ii ajuta pe utilizatori sa inchida bresele de securitate ce ar putea fi exploatate de atacatori.
Activati protectia antifurt: Utilizatorii ar trebui sa-si asigure dispozitivele in caz de pierdere, prin instalarea unei solutii de securitate care include si protectia antifurt. Aceasta permite ca dispozitivul sa fie localizat si blocat de la distanta, iar datele stocate pot fi sterse. Pe laptop-uri, datele importante de pe hard-disk ar trebui sa fie criptate, pentru a nu lasa nicio sansa infractorilor sa le acceseze.
Setati un cont de email separat pentru felicitari trimise din vacanta: Cei care vor sa trimita „vederi” electronice catre prieteni sau familie ar trebui sa-si creeze un cont separat de email. In eventualitatea unui atac, doar acesta va fi compromis si va putea fi sters odata cu intoarcerea acasa.
Salvati datele: Inainte de plecare, este ideala crearea unei copii a tuturor datelor aflate pe dispozitive sau pe alte medii de stocare.
Notati numarul de blocare: Turistii ar trebui sa-si noteze numarul de service al operatorului de telefonie mobila sau al furnizorilor de carduri. Astfel, cardul, stick-ul de Internet sau dispozitivul mobil poate fi blocat imediat, in cazul pierderii.
Pe perioada vacantei:
Evitati retelele publice WLAN: Utilizarea retelelor gratuite din aeroporturi, gari sau hoteluri ar trebui evitata pentru ca ofera, adesea, o securitate inadecvata. In locul acestora, turistii pot naviga pe Internet, folosind carduri UMTS oferite de operatorii de telefonie mobila.
Atentie la Internet Cafe-uri: Computerele publice sunt, in general, insuficient securizate, asa ca turistii ar trebui sa evite tranzactiile de online banking si sesiunile de cumparaturi de pe Internet si sa nu-si descarce sau salveze niciun fel de date personale. In caz contrar, infractorii pot exploata aceste date si le pot folosi pentru a trimite propuneri ilegale.
Nu le oferiti sanse „hotilor de buzunare”: Evitati imprumutarea sau nesupravegherea personala a dispozitivelor mobile. Utilizatorii ar trebui sa renunte la dispozitivele lor atunci cand merg la piscina hotelului sau pe plaja – hotii de buzunare sunt in cautarea turistilor mai putin suspiciosi. Incuierea acestora in camera de hotel poate fi o varianta, daca folosirea acestora nu este neaparat necesara.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro