Vinetele si beneficiile lor Pizza cu vinete si parmezan

30 noiembrie 2012

Despre vinete se stie ca reduc riscul de dezvoltare a cancerului, ajuta la pierderea kilogramelor in plus, lupta impotriva diabetului de tip 2, fiind, totodata, benefice pentru sanatatea pielii si a parului.

Scad riscul dezvoltarii cancerului

Daca sunt utilizate in modul corect, vinetele pot oferi multe beneficii pentru sanatate, iar printre acestea se numara prevenirea si chiar tratarea cancerului. Aceste legume sunt extrem de folositoare, mai ales in tratarea afectiunilor de colon, datorita cantitatii mari de fibre pe care le contin.

Acestea constituie un nutrient poros cu tendinta de absorbtie a toxinelor si a chimicalelor care pot conduce la dezvoltarea cancerului de colon.
Pentru rezultate maxime, este necesara includerea in dieta a cojilor de vinete, acestea continand mai multe fibre.

Angiogeneza reprezinta formarea noilor vase de sange, constituind un proces normal in vindecarea ranilor si in dezvoltarea/raspandirea cancerului prin hranirea cu oxigen si nutrienti a celulelor canceroase.

Conform cercetarilor, coaja vinetelor contine nasunina, un antioxidant responsabil cu inhibitia angiogenezei si poate fi folosita pentru prevenirea bolilor asociate acesteia. La fel, alte studii demonstreaza faptul ca antocianina din coaja impiedica divizarea celulelor canceroase.

Ajuta la pierderea kilogramelor in plus

Vinetele sunt bune si pentru slabit. Fiind mai voluminoase, ele ocupa mai mult spatiu in stomac. Prin urmare, consumand vinete sub forma de salate, persoanele aflate la dieta vor avea o senzatie de satietate mai puternica, consumand mai putine calorii. Pe de alta parte, fibrele se digera destul de greu, astfel satietatea va persista mai mult timp.

Vinetele-sursa de sanatate

Vinetele reprezinta o sursa de vitamine precum B1, B6, potasiu (de nelipsit pentru buna functionare a inimii), magneziu (pentru sanatatea sistemului nervos si a inimii, luptand impotriva bacteriilor si a virusilor), mangan (ajuta la coagularea sangelui), fosfor, acid folic, acid nicotinic si altele.

Nasunina – antocianina care se gaseste in pielita vinetelor – este un puternic antioxidant care regleaza nivelul de fier din organism, protejand lipidele din membranele celulare ale creierului fata de actiunea radicalilor liberi.

Sanatate pentru par si piele

Vinetele contin o cantitate mare de apa, aceasta detinand un rol esential in mentinerea sanatatii parului si a pielii. Persoanele deshidratate risca deteriorarea parului si o piele care este uscata, grasa sau cu multe riduri.

Controlul diabetului de tip 2

Dieta pe baza de vinete este recomandata ca alternativa pentru mentinerea sub control a diabetului de tip 2 datorita continutului ridicat de fibre si de carbohidrati solubili. Mai mult, extractele de fenol din vinete blocheaza enzimele care conduc la dezvoltarea diabetului de tip 2 prin controlarea absorbtiei glucozei si reducerea presiunii sanguine.

Scad colesterolul

Vinetele se utilizeaza si pentru scaderea colsterolului, insa, din cauza lipsei de date concrete, este necesara o analiza mai atenta a eficacitatii lor in acest sens.

In continuare va prezentam o retata de pizza cu vinete si parmezan, imbinand sanatosul cu gustosul. Pizza a devenit demult unul dintre cele mai populare feluri de mancare din lume, atat livrarea acesteia la domiciliu, cat si gatitul ei acasa fiind niste optiuni viabile pentru a consuma mancare sanatoasa, daca pizza este gatita ca la carte.

Ingrediente:

1 vanata (circa 500 grame), spalata şi taiata felii rotunde de circa 3 mm grosime
1 cana de piure de rosii sau sos pentru pizza
2 lingurite de usturoi pisat
1 lingurita de oregano uscat
1 lingurita de busuioc uscat
2 linguri de ulei de masline
2 linguri de branză Romano rasa
200 grame de mozzarella rasa

Mod de preparare:

Feliile de vinete se pun intr-o tigaie. Se adauga uleiul de masline si se prajesc pana cand acestea sunt rumenite. Piureul de rosii se combina cu oregano, busuioc si uleiul de masline. Sosul se imprastie pe blatul de pizza. Feliile de vinete se aranjeaza peste sosul de rosii. Se adauga branza Romano si mozzarella dupa care se coace totul.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram